Ga naar de inhoud

Zorgen van koningin Máxima over aankopen op krediet door jongeren

Update:
Koningin Máxima maakt haar zorgen gemak van krediet kopen door jongeren

Koningin Máxima spreekt zich uit over haar zorgen omtrent het gemak waarmee jongeren zich in de schulden kunnen werken door aankopen op krediet. Met koop-nu-betaal-later-aanbiedingen komen jongeren steeds in de verleiding en verliezen ze snel het overzicht.

Het kopen op krediet baart Máxima grote zorgen en dit zegt ze erover:

De verleiding van gemakkelijk krediet voor jongeren

Tijdens een gesprek met de krant deelde Máxima haar bezorgdheid over de aantrekkelijke kredietmogelijkheden die met name jongeren in Nederland verleiden. Ze vertelde over een geval waar een jongedame eenvoudig mascara kon aanschaffen met een terugbetaalplan. Door dergelijke aantrekkelijke aanbiedingen stapelen de aankopen zich op, met als gevolg dat jongeren het overzicht kwijtraken en in de min eindigen.

Máxima’s boodschap is duidelijk: ze wil niet dat jongeren door te veel te kopen op krediet in de schulden belanden.

Lees ook over het artikel over het project: samen tegen schulden.

Een wereldwijde missie voor financiële inclusie

Naast haar bezorgdheid over de situatie in Nederland, belichtte koningin Máxima ook haar werk voor de Verenigde Naties.

Ze zet zich in voor financiële inclusie, met als doel wereldwijd meer mensen toegang te bieden tot financiële diensten zoals betaal- en spaarrekeningen. Ze benadrukte hoe dit werk, gesteund door positieve resultaten, bijdraagt aan armoedevermindering en een verbeterde situatie rond financiële gezondheid.

De recente cijfers waar Máxima naar verwijst, tonen aan dat de toegang tot financiële diensten flink is toegenomen: van 40% 15 jaar geleden tot een verwachte 80% dit jaar. Dit toont aan dat de wereld op de goede weg is naar financiële gezondheid.

Máxima over: koop-nu-betaal-later krediet aankopen

Bekijk de video hieronder >>

Máxima’s zorgen over kopen op krediet door jongeren

Hoeveel rente betaal je voor kopen op afbetaling?

Een auto, meubels, laptop, een tv, maar ook een fiets of kleding. Het kan allemaal gekocht worden op afbetaling. Maar weet je eigenlijk wel hoeveel rente je hiervoor betaalt? Dat is vaak namelijk het maximale: rond de 14 procent.

Dit kun je allemaal op afbetaling kopen:

  1. Auto’s: Auto’s zijn een van de meest voorkomende aankopen op krediet. Mensen financieren vaak de aankoop van nieuwe of gebruikte auto’s met autoleningen.
  2. Huisvesting: Hypotheken zijn een vorm van krediet waarmee mensen huizen kunnen kopen. Dit is meestal een van de grootste financiële verplichtingen die mensen aangaan.
  3. Studieleningen: Veel mensen financieren hun hoger onderwijs met studieleningen om collegegeld, boeken en levensonderhoud te betalen tijdens hun studie.
  4. Creditcards: Creditcards bieden mensen de mogelijkheid om aankopen te doen op krediet en het saldo maandelijks af te betalen. Dit kan variëren van dagelijkse aankopen tot grotere aankopen.
  5. Persoonlijke leningen: Persoonlijke leningen kunnen worden gebruikt voor diverse doeleinden, zoals het consolideren van schulden, het financieren van vakanties, het betalen van medische rekeningen, enzovoort.
  6. Elektronica en apparaten: Veel consumentenelektronica en apparaten, zoals televisies, smartphones, en laptops, worden vaak gekocht op krediet, vooral via financieringsplannen die worden aangeboden door winkels.
  7. Meubilair en apparaten: Grote meubelstukken en huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasmachines en meubels kunnen ook worden gekocht op krediet, vaak via financieringsplannen van winkels.
  8. Medische procedures en behandelingen: Soms kunnen medische procedures en behandelingen die niet worden gedekt door verzekeringen worden gefinancierd via medische leningen of betalingsplannen.

Het is ook mogelijk om kleine items zoals make-up op krediet te kopen. Vooral als je gebruikmaakt van betaalmethoden zoals creditcards, achteraf-betalen of winkelkredieten. Sommige winkels bieden hun eigen kredietlijnen aan, waardoor klanten kleine aankopen kunnen doen en deze later kunnen betalen. Zo kopen (vooral) jongeren wat ze eigenlijk niet kunnen betalen.

Bron: vorsten

Meer over: