Ga naar de inhoud

Zomergist: die vervelende witte vlekjes op je zongebruinde huid

Update:
Zomergist op je huid herkennen

Heb je net de tijd gehad om lekker bij te kleuren in de zomer voor een zomerse bruine tint: zie je ineens van die rare witte, een soort van droge pigmentachtige vlekjes op je huid. Het kan zomergist zijn, lees verder.

Zorg voor een gezonde stralende huid zonder gistvlekken

Zomergist, ook wel tinea versicolor genoemd, zijn een veelvoorkomende huidaandoening die veroorzaakt wordt door een overmatige groei van de gist Malassezia op de huid. Deze gist komt van nature voor op de huid, maar bepaalde factoren kunnen leiden tot een verstoorde balans. Dit resulteert in de vorming van lichte of donkere vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak meer opvallend tijdens de zomermaanden, omdat de gist gedijt in warme en vochtige omstandigheden.

Symptomen van zomergist 

De symptomen van zomergist zijn meestal vlekken die variëren in kleur, van lichtbruin tot donkerder dan de omringende huid. Ze kunnen jeuken, maar veroorzaken over het algemeen geen pijn of ernstige irritatie. Ze zijn niet charmant. Ze geven je mooie huid een vlekkerige, onverzorgde uitstraling.

Gelukkig is zomergist makkelijk te behandelen door de volgende stappen te overwegen:

1. Gebruik een antischimmelmiddel

Over-the-counter (zonder recept verkrijgbaar) kun je antischimmelmiddelen in de vorm van crèmes, lotions of shampoos met actieve ingrediënten kopen zoals ketoconazol, seleniumsulfide of zinkpyrithion. Volg de instructies op de verpakking en gebruik ze zoals voorgeschreven.

2. Overweeg een medische behandeling van zomergist

Als de symptomen aanhouden of verergeren, raadpleeg dan een arts of dermatoloog. Zij schrijven sterkere antischimmelmiddelen voor, zoals orale medicatie (pillen): bijvoorbeeld fluconazol of itraconazol.

3. Zorg voor goede hygiëne en preventie

Zorg altijd voor een goede persoonlijke hygiëne en vermijd overmatig zweten. Gebruik bij warm weer lichte, ademende kleding en vermijd strakke kleding die wrijving veroorzaakt. Het gebruik van een milde, ongeparfumeerde zeep en regelmatig douchen remt de verdere groei van zomergist.

4. Minder vaak zonnebaden in de felle zon

Matige blootstelling aan zonlicht helpt de symptomen te verminderen, omdat de gist gevoelig is voor ultraviolet licht. Maar overdrijf het niet, aangezien overmatige blootstelling aan de zon sowieso schadelijk kan zijn voor je huid.

Het is belangrijk om te onthouden dat het enige tijd duurt voordat de vlekken volledig verdwijnen, zelfs nadat je met de behandeling bent begonnen. Als je twijfelt over de aard van de huiduitslag of als de symptomen aanhouden, raadpleeg dan altijd een medische professional voor een juiste diagnose en behandeling.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: