Ga naar de inhoud

Pigmentvlekken hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen?


Vervelend, die vlekjes in je gezicht. Het zijn geen zomersproeten, maar ouderdomsvlekjes. Ze ontstaan door de zon, door hormonen of door wondjes. Niet fijn, want de vlekjes laten je er iets ouder uitzien dan je bent. Kun je wat doen tegen pigmentvlekjes?

In je gezicht, maar ook op je armen en je hals kun je in de loop van de jaren kleine, bruine vlekjes zien. Dat zijn pigmentvlekken, ze worden ook wel ouderdomsvlekjes genoemd. De verkleuringen zijn eigenlijk ophopingen van melanine, de stof die er ook voor zorgt dat je een bruin kleurtje krijgt in de zomer. Bepaalde medicijnen kunnen ook voor meer pigmentvlekjes zorgen. Gelukkig, er is wat aan te doen!

Invloed van de zon

De meeste pigmentvlekken ontstaan door zonnestralen. De bruine vlekjes, officieel heten ze ‘Lentigo Solaris’, zijn het gevolg van beschadigde pigmentcellen in de huid, bijvoorbeeld doordat je bent verbrand of onder de zonnebank hebt gelegen. Daarom ontstaan ze op plekken waar de huid veel zon heeft gehad: handen, nek, gezicht en decolleté.

Hormonen

Een bekend zwangerschapskwaaltje is het zwangerschapsmasker: melasma. Dat is een verandering in het pigment door hormonen. Het heeft te maken met de hormonen progesteron en oestrogeen, die de aanmaak van melanine in de huid stimuleren. Door deze pigmentstoornis ontstaat hyperpigmentatie in het gezicht: een donkere kleur op je bovenlip of verkleuringen op je wangen, kin of voorhoofd. Het kan ook op latere leeftijd, en zonder zwangerschap voorkomen.

Wondjes

Een muggenbult of een puistje is allang weg, maar er blijft een donkere verkleuring achter op je huid. Dat zijn pigmentvlekken ontstaan door een wondje, die je ook wel ziet bij mensen die acné hebben gehad. Na een tijdje trekt het vanzelf weg, al kan dat maanden duren.

Door een speciale crème te gebruiken voor pigmentvlekken stimuleer je het herstel.

Medicijnen en cosmetica

Sommige medicijnen hebben als bijwerking het ontstaan van pigmentvlekjes, bijvoorbeeld medicijnen tegen de ziekte van Addison. Ook antibiotica en chemotherapie kunnen ouderdomsvlekken veroorzaken. Het is verstandig om met de arts te overleggen hoe je deze pigmentvlekjes kunt voorkomen.

Wist je trouwens dat sommige pigmentvlekken ook ontstaan door cosmetica? Parfum op je huid, en dan direct in de zon, kan zorgen voor bruine vlekken. Even opletten dus!

Witte vlekjes: vitiligo

Niet alle pigmentvlekken zijn bruin, soms zie je juist witte vlekjes op je huid. Die worden veroorzaakt door een tekort aan melanine. Die witte vlekjes heten officieel ‘vitiligo’ en helaas is er niets aan te doen. Heb je last van die witte vlekjes, neem dan contact op met de huisarts. Door lichttherapie kun je voorkomen dat de witte vlekken zich uitbreiden.

Voorkomen van ouderdomsvlekken

Bescherm je huid tegen de zon, dat is het belangrijkste. Een dagcrème met een zonnefilter – ook voor mannen! – is een goed begin. Ben je een hele dag buiten, bijvoorbeeld omdat je in de tuin werkt of lekker aan het fietsen bent, dan beschermt de factor in de dagcrème niet voldoende. Je moet dan echt zonnebrandcrème gebruiken, met een beschermingsfactor van 30 of hoger. Vergeet niet dat je daar elke twee uur een nieuw laagje van opbrengt. Draag ook een petje of een zonnehoed om directe schade in je gezicht te voorkomen.

Ruim assortiment met zonnebrandcrème

Hoe kom je van die pigmentvlekken af?

Er zijn verschillende cosmetische behandelingen om ouderdomsvlekken weg te laten halen, bijvoorbeeld met laser of met chemische peelings. Die behandelingen worden uitgevoerd door specialisten. Maar je kunt ook met crèmes aan de slag die je gewoon bij de drogist kunt kopen. Er zijn speciale crèmes die vlekjes lichter maken, en mogelijk zelfs helemaal laten verdwijnen.

TIP: Ook natuurlijke middeltjes kun je proberen: elke dag deppen met een watje met citroensap, of regelmatig een maskertje met honing en yoghurt maken de ouderdomsvlekjes minder zichtbaar.

Naar de dokter?

Natuurlijk ga je naar de huisarts als je ongerust bent over verkleuringen van je huid, plekjes die jeuken of moedervlekken die groeien of een vreemde vorm hebben. Houd je huid nauwkeurig in de gaten en trek op tijd aan de bel als je iets vreemds opvalt – en bekijk onze checklist voor moedervlekken.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook:
Het verschil tussen dure en goedkope make-up  of make-up tips om er jonger uit te zien. 

Meer over: