Draai voor klassieke weergave

Zo kom je van kalknagels af: goede verzorging en veel geduld

Durf je je sokken niet uit te trekken, omdat je een kalknagel hebt? Begrijpelijk, want zo’n dikkere, verkleurde teennagel ziet er niet zo fraai uit. Wat is een kalknagel eigenlijk? Wat zijn de symptomen en hoe voorkom je het? Met deze tips kom je van je kalknagel af.

Die verdikte nagel is het gevolg van een voetschimmel die in het nagelbed en de nagel is doorgedrongen. Door die schimmel groeit de nagel niet goed, hij zorgt ervoor dat de nagel dikker en wat brozer wordt en makkelijk afbrokkelt.

Meestal begint een kalknagel, officiële naam: onychomycose, in het nagelbed aan de onderkant of de zijkant van de nagel. Langzaam breidt de schimmel zich uit tot hij onder de nagel zit. Dat is meteen ook de moeilijkheid van een schimmelnagel: omdat de schimmel onder de nagel zit, is het niet makkelijk om erbij te komen met middeltjes die de schimmel aanpakken. 

Badslippers onder de douche

De schimmels die kalknagels veroorzaken, zijn erg besmettelijk. Je kunt ze oplopen als je in aanraking komt met huidschilfers waar die schimmel in zit. De sauna, het zwembad en de douches van een sportclub zijn bij uitstek plaatsen waar je die schimmels kunt oplopen: badslippers zijn geen overdreven luxe!

Dringt de schimmel je huid of nagels binnen, dan gaat hij problemen veroorzaken. Bij een vochtige huid komen schimmels makkelijker binnen, hierdoor hebben mensen met zweetvoeten iets meer risico op een schimmelinfectie.

TIP: Droge, schone voeten met korte teennagels, elke dag schone sokken en eventueel een sokkenpoeder kunnen ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor voetschimmels.

Aanpakken! Huismiddeltjes of de huisarts

Heb je eenmaal een kalknagel, dan wil je daar waarschijnlijk graag van af. Het ziet er niet mooi uit en bovendien kan het best pijn doen, want de nagel kan scheuren, splijten en in extreme gevallen loslaten. Er zijn verschillende huismiddeltjes om van de schimmelnagel af te komen. Dagelijkse voetenbadjes met soda of met azijn zijn een veelgenoemde methode, want dat doodt de schimmels op je voeten. Het nagelbed elke dag insmeren met een beetje menthol-zalf, zoals de crèmes die je gebruikt als je verkouden bent, helpt ook: door menthol en kamfer legt de schimmel het loodje. Bij de apotheek en drogist zijn middeltjes tegen kalknagels te koop om de schimmels te bestrijden. Gaat het niet over? Via de huisarts zijn pillen voor kalknagels verkrijgbaar om schimmelnagels definitief aan te pakken.

Geduld is een schone zaak

Ook een medisch pedicure kan helpen om een schimmelnagel te bestrijden. De verdikte nagel wordt dan afgevijld tot een min of meer normale dikte, zodat de nagel ook weer normaal kan groeien en geen pijn meer doet. Bovendien kunnen schimmelbestrijdende middeltjes hun werk beter doen als de nagel is afgevijld.

Voor alle middelen geldt: geduld is belangrijk. De aangetaste nagel zal niet beter worden, met de middeltjes zorg je er alleen voor dat de schimmel zich niet verder uitbreidt. De nagel moet helemaal uitgroeien: om een nagel weer helemaal mooi te krijgen, heb je een lange adem nodig.

Lakken, of juist niet?

Ondertussen zit je met die rare teennagel. Is het een goed idee om hem te lakken met een leuk kleurtje nagellak, zodat het minder opvalt? Of is dat juist niet verstandig? Experts raden een laagje nagellak af: de lak sluit de nagel helemaal af, zodat er geen zuurstof meer bij kan komen. Daar gaat de schimmel juist harder van groeien.

TIP: elke avond de nagellak verwijderen, een voetenbadje nemen en daarna een fris laagje lak opbrengen. Sommige mensen doen een pleister op de aangetaste nagel, dat heeft hetzelfde nadeel als een laag nagellak: de nagel en het nagelbed krijgen onvoldoende frisse lucht, het blijft onder de pleister vochtig en broeierig; een ideale voedingsbodem voor die vervelende schimmel.

De enige oplossing is een speciale lucht- en waterdoorlatende nagellak, die eventueel wel op een schimmelnagel gebruikt wordt, al is het maar tijdens het slipper- en sandalenseizoen of een bezoek aan de sauna.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Bronnen: Gezondheidsnet, Dokterdokter
Auteur: Sabina Posthumus