Ga naar de inhoud

Migraine, spanningshoofdpijn of een kater? Dit zijn de 7 soorten hoofdpijn


Auw, pijn in je hoofd! Dat is niet fijn, zeker niet als het (te) lang duurt. Voelt de hoofdpijn als een band om je hoofd? Of is het een dof gevoel vanuit je nek? Er zijn zeven verschillende soorten hoofdpijn, met allemaal hun eigen oorzaak. Van welke hoofdpijn heb je last?

Hoofdpijn heeft iedereen wel een keer. Slecht geslapen, te weinig gedronken (of juist teveel), het maakt eigenlijk niet uit. Je neemt een pijnstiller, doet even een tukje als het heel erg is, en je gaat weer over tot de orde van de dag. Sta eens stil bij welke hoofdpijn je precies voelt. Soms is het makkelijk om knallende koppijn te voorkomen als je weet waar het vandaan komt of wat er tegen helpt. 

1. Te weinig water

Heb je elke keer na het sporten een knallende koppijn, het gevoel alsof je een strakke badmuts op hebt? Dat is duidelijk: deze hoofdpijn krijg je als je te weinig hebt gedronken. Iedereen heeft 1,5 liter vocht nodig per dag, en als je veel sport of bij warm weer moet dat nog meer zijn. Je hersenen bestaan voor een groot deel uit water. Als ze onvoldoende vocht krijgen, zetten de bloedvaten in de hersenen uit. Die drukken tegen het hersenvlies aan, en daardoor krijg je hoofdpijn.

Hoofdpijn alsof je een strakke muts op hebt voorkomen:

Gelukkig is deze soort hoofdpijn makkelijk te verhelpen: drink een paar grote glazen water, dan trekt het weg. En voorkom hoofdpijn door uitdroging door voor, tijdens én na het sporten voldoende te drinken, neem een goed gevulde waterfles mee!

2. Stress en spanning

Voelt de hoofdpijn als een strakke band om je hoofd, dan kun je aan spanningshoofdpijn denken. Daar kun je last van krijgen als je het erg druk hebt of als je veel stress ervaart. De oorzaak van de hoofdpijn is een verhoogde spierspanning, bijvoorbeeld in de nek of schouders. Tijdens drukte, door kou of door spanning trek je onbewust je schouders op, wat kan leiden tot gevoelige spieren en uiteindelijk tot hoofdpijn. Vaak heb je ook minder eetlust, voel je je opgejaagd en kun je niet goed slapen door de stress.

Spanningshoofdpijn verhelpen:

De oplossing ligt voor de hand: ontspannen. Moet je echt zoveel doen, of kun je wel een dagje sauna plannen? Kun je een avond in bad gaan liggen, een ontspannende wandeling maken of op een andere manier wat tijd voor jezelf nemen? 

3. Hormonen

Vrouwelijke hormonen kunnen knap lastig zijn. Veel vrouwen hebben de eerste dagen van hun menstruatie last van een doffe hoofdpijn, of juist rond de eisprong. Rond de overgang kunnen klachten verergeren, maar ze kunnen ook verdwijnen. De hoofdpijn komt door de plotselinge daling van de oestrogeen-spiegel in het bloed vlak voor de menstruatie. Die daling kan zelfs een migraine-aanval uitlokken. 

Menstruatie-hoofdpijn verhelpen

Wat is er aan te doen? Sommige vrouwen slikken de pil of andere hormonale middelen om de problemen te voorkomen, voor anderen is een pijnstiller voldoende. Neem de menstruatie-hoofdpijn niet voor lief en zorg goed voor jezelf:

  • Neem rust
  • Ontspan je spieren
  • Drink meer water
  • Pas je menu aan (koudgeperste, plantaardige oliën en vitamine B6)
  • Is de hoofdpijn elke maand erg hinderlijk, zoek dan met de huisarts naar een oplossing.

Een overzicht met alle vitamines

4. Migraine

Bijna 275.000 Nederlanders hebben last van migraine: heftige hoofdpijn die wel drie dagen kan aanhouden. Naast de hevige pijn hebben migraine-patiënten soms ook last van lichtgevoeligheid, zien ze sterretjes en worden ze misselijk, tot overgeven aan toe. Zo’n migraine-aanval kan zomaar ineens beginnen, sommige mensen voelen ze aankomen.

Wat moet je doen als je migraine voelt opkomen?

Verplaats je naar een kalme, duistere ruimte en probeer te rusten. Vermijd stimulerende activiteiten en voedingsmiddelen. Direct pijnstillers nemen en rustig aan doen kan ervoor zorgen dat de aanval wat afzwakt, het is geen garantie. Sommige mensen hebben maar één of twee keer per jaar zo’n aanval, er zijn ook migraine-patiënten die er elke maand last van hebben. Een behoorlijk heftige aandoening, waarbij overleg met de huisarts over een aanpak vaak noodzakelijk is. 

5. Nek- of rugklachten

Is je werkhouding niet goed? Zit je met opgetrokken schouders achter de computer? Of heb je in een verkrampte houding gefietst, gesport of getuinierd? Dan zit je nu met de gebakken peren, die stramme spieren aan de bovenkant van je rug en je nek kunnen voor een zeurende hoofdpijn in je achterhoofd zorgen. De bovenste nekwervels zitten net in het achterhoofd. Zit je nek vast door verkrampte nekspieren, dan kan die pijn uitstralen naar je hoofd, tot achter je oren. Ook kun je pijnscheuten krijgen in je nek en hoofd, als spieren helemaal in de kramp schieten.

Hoofdpijn door nekklachten verhelpen

Wat kun je eraan doen? Probeer de spieren met warmte wat te ontspannen, bijvoorbeeld met een pittenkussentje of met warmtezalf. Een ontspannende massage kan ook wonderen verrichten of een infraroodlamp. Komt de hoofdpijn vanuit je nek of schouders regelmatig terug, overleg dan eens met een fysiotherapeut.

6. Kater

Het was laat en gezellig, maar moest die laatste fles wijn wel open? Spijt komt altijd te laat, in de vorm van een kater. Niet alleen heb je een droge mond, slappe benen en een draaiende maag,ook bonzende hoofdpijn hoort erbij. De oorzaak van de hoofdpijn is vocht tekort, want alcohol zet je lichaam aan om vaker te gaan plassen, waardoor je uitdroogt.

Zo kom je van hoofdpijn van een kater af

Veel drinken de volgende ochtend helpt. Neem niet weer een biertje om de kater tegen te gaan, dat werkt contra-productief! Kippensoep, melk, sportdrankjes, thee of water, veel water, het maakt eigenlijk niet uit. Gelukkig, een kater gaat vanzelf weer over.

7. Clusterhoofdpijn

Een zeldzame vorm van hoofdpijn, die vaker bij mannen dan vrouwen voorkomt. De hoofdpijn zit op één specifieke plek, namelijk achter een oog. Door die gekke hoofdpijn kan dat oog gaan tranen en soms gaat je neus lopen. Deze hoofdpijn komt voor in series van aanvallen, de ‘clusters’ waar deze soort hoofdpijn naar is genoemd, die soms weken of maanden duren. Het ene moment voel je je prima, het andere moment bonst en gonst je hoofd van de pijn. Slaapgebrek, stress en alcohol kunnen een aanval uitlokken.

Clusterhoofdpijn verhelpen

Heb je last van deze hoofdpijn? Neem dan contact op met je huisarts. Veel mensen met clusterhoofdpijn worden – door de huisarts – meestal doorverwezen naar de neuroloog, net als migraine-patiënten. Zuurstoftherapie en specifieke medicijnen kunnen verlichting geven, of zelfs de klachten helemaal wegnemen.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Meer over: