Ga naar de inhoud

Déze 5 symptomen kunnen wijzen op een cyste op je eierstok


In de meeste gevallen kan een cyste op je eierstok geen kwaad, het is wel verstandig om bij klachten tijdig aan de bel te trekken. Hoe weet je dat je te maken hebt met een cyste? We hebben de 5 meest voorkomende symptomen voor je op een rijtje gezet.

Van een opgeblazen gevoel tot bloedverlies: Margriet.nl legt in dit artikel uit waar je op moet letten.

Een cyste op je eierstok

Een cyste is een vochtblaasje met vloeibare stoffen. Dit kan op meerdere plekken in je lichaam ontstaan. Bijvoorbeeld in je longweefsel, op je lever, maar ook op één of beide eierstokken. In de eierstok ontstaat rond de eisprong een follikel. Dat is een kleine holte met vocht, waar de eicel zich in bevindt. Wanneer de follikel na een eisprong niet weggaat, dan wordt dit een cyste. Deze cyste op je eierstok kan zich vervolgens vullen met vocht (vaak slijm, bloed of ander vocht uit het lichaam), waardoor deze steeds groter wordt.

Cystes zijn vaak redelijk klein. Veel vrouwen merken hier vaak ook niks van. Meestal geeft een cyste pas klachten als deze groter wordt. De afmeting kan variëren tussen een erwt tot een meloen.

Een kleine cyste op je eierstok wordt vaak per toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een echo of MRI voor een andere klacht. Pas bij een grotere cyste op je eierstok kun je last krijgen van vervelende symptomen.

5 meest voorkomende klachten van een cyste:

1. Last van buikpijn

Wanneer een cyste groter wordt krijgen vrouwen klachten van buikpijn in de onderbuik. Dat komt omdat je eierstokken zich daar bevinden. Meestal is dit rechtsonder in je buik of juist aan de linkerkant. Daarnaast kun je bij grotere cyste ook in je hele buik last hebben van buikpijn.

2. Een opgeblazen gevoel

Dat je je af en toe opgeblazen voelt, dat hoeft niet direct te betekenen dat je last hebt van een cyste op je eierstok. Het kan ook komen door je menstruatie, bepaalde voeding of te veel eten. Heb je vooral aan één kant in je onderbuik een drukkend, opgeblazen gevoel? Dan zou dit wel eens een cyste kunnen zijn. Blijf daarom niet te lang met een aanhoudend opgeblazen gevoel rondlopen.

3. Meer aandrang om te plassen

Moet je de laatste tijd wel erg vaak plassen? Ook dat zou kunnen betekenen dat je een cyste op je eierstok hebt. In dit geval drukt het vochtblaasje tegen je blaas aan, waardoor je eerder een seintje krijgt dat ‘ie vol zit en dat je moet plassen.

4. Bloedverlies

Wanneer je last hebt van bloedverlies buiten je menstruatie om, dan kan dat betekenen dat je cystes hebt. De vochtblaasjes kunnen namelijk ook invloed hebben op je hormonen. Hierdoor kan je menstruatiecyclus ontregeld raken. Veel vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS) hebben hier last van. Bij PCOS ontstaan er namelijk meerdere cysten op je eierstokken. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft deze aandoening. Dit zorgt vaak ook voor vruchtbaarheidsproblemen en een gewichtstoename. Neem daarom bij vaginaal bloedverlies altijd contact op met de huisarts.

5. Pijn tijdens of na de seks

Heb je last van een zeurende of stekende pijn tijdens of na de seks? Ook dit zou kunnen wijzen op een cyste op je eierstok. In dit geval kan een cyste zo groot zijn geworden dat deze achter je baarmoeder valt, direct naast je baarmoederhals. Hierdoor kun je pijn ervaren tijdens het vrijen. Heb je last van een plotselinge hevige, stekende pijn? Dan kan het vochtblaasje geknapt zijn.

Een cyste op je eierstok laten behandelen

Als je een cyste op je eierstok hebt, dan zijn er meerdere behandelingen mogelijk. De 2 opties die het meest voorkomen zijn: afwachten óf een kijkoperatie waarbij het vochtblaasje wordt weggehaald. Als je veel klachten hebt of een grotere cyste op je eierstok hebt, dan wordt de cyste waarschijnlijk verwijderd. Heb je weinig of geen klachten? Dan wordt er vaak gekozen om te wachten.

Het verwijderen van je eierstokken

Doorgaans kan de cyste worden weggehaald en blijft de rest van je eierstokken gespaard. Soms is het nodig om de hele eierstok weg te halen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de cyste zo groot is dat het de eierstok aantast of als er toch kwaadaardige cellen worden gevonden. Wanneer er één eierstok wordt weggehaald, kan de andere eierstok nog voldoende hormonen aanmaken, waardoor je nog steeds zwanger kunt worden en niet vervroegd in de overgang raakt.

In sommige uitzonderlijke gevallen moeten beide eierstokken worden verwijderd. Bijvoorbeeld als je eierstokkanker hebt. In dit geval krijgt je lichaam geen hormonen meer en kom je meteen na de operatie in de overgang terecht. Gelukkig kan een cyste in de meeste gevallen geen kwaad en gaat het doorgaans om goedaardige vochtblaasjes. Wanneer eierstokkanker in de familie voorkomt, dan is het belangrijk om extra alert te zijn en onderzoek te laten doen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

Meer over: