Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Deze 5 voedingssupplementen zijn bewezen effectief

Als je gezond leeft, fit bent en gevarieerd eet, heb je normaliter geen vitaminepillen of andere supplementen nodig. Toch kunnen sommige voedingssupplementen een waardevolle aanvulling zijn op de vitaminen en mineralen die je uit voeding haalt. In dit artikel lees je over de vijf voedingssupplementen die bewezen effectief zijn.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn stoffen die je als aanvulling op je dagelijkse voeding kunt nemen. Het zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of vloeistof. Deze voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. De meeste mensen hebben in principe geen voedingssupplementen nodig, omdat ze al voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen door gevarieerd te eten.

Bewezen effectief

Voedingssupplementen zijn altijd een aanvulling op een gezond voedingspatroon. Hierbij ligt de nadruk echt op aanvulling, want een menselijk lichaam is beter in staat om vitaminen en mineralen op te nemen uit voeding dan uit pillen. Verder moet je goed oppassen met het innemen van deze pillen, want van sommige vitaminen en mineralen is bekend dat hoge hoeveelheid schade aan het lichaam kan aanrichten. Desondanks zijn sommige voedingssupplementen een zeer waardevolle toevoeging op je voedingspatroon. Zo zijn de volgende vijf supplementen voor bijna iedereen een effectieve aanvulling:

1. Eiwit

Zou je graag wat pondjes kwijt willen? Dan zijn eiwitten onmisbaar. Eiwitshakes worden meestal gebruikt voor spieropbouw, maar kunnen ook gebruik worden voor als je wil afvallen. Het nuttigen van een eiwitshake, kan je eetlust verminderen. Vervang daarom tijdens de lunch eens je sandwich voor een eiwitshake. Daarnaast verbruik je na het nuttigen van eiwit, meer energie. Hoe meer eiwitten je tot je neemt, hoe meer energie je lichaam verbruikt en hoe meer vet je verbrandt.

2. Magnesium

Het slikken van van magnesium is aan te raden voor elke slechte slaper. De werking van het middeltje is in diverse onderzoeken bewezen. Door magnesium wordt je slaapfase waarin je lichaam zich herstelt, verlengd. Je slaapt efficiënter omdat het positieve effect van slaap toeneemt.

3. Yambushitake

Als je nieuwe informatie tot je neemt, bijvoorbeeld tijdens het studeren, leggen je hersenen nieuwe verbindingen aan. Maar naarmate we ouder worden, wordt dit steeds minder. Daarom hebben met name senioren baat bij het slikken van een Yambushitake-supplement. Dit supplement is gemaakt van een paddenstoel. Deze paddenstoel staat ook wel bekend als pruikzwam en Lion’s Mane. Het wordt gekweekt in Japan en bevat stoffen die je hersenen helpen bij het vormen van nieuwe verbindingen. Je hersenen worden als het ware verjongd.

4. Gelatine

De werking van gelatine zou volgens wetenschappelijk onderzoek zorgen voor het behoud van sterke gewrichten. Gewrichten bestaan uit een soort aminozuren die voorkomen in het eiwit gelatine. Je eigen lichaam is zelf in staat om deze aminozuren om te zetten, maar met gelatine versnel je dit proces. Wanneer je last hebt van stramme of stijve gewrichten kan een supplement ervoor zorgen dat de beschadigde gewrichten op de lange termijn weer opknappen.

5. Creatine

Iedereen die sport heeft baat bij creatine, blijkt uit honderden wetenschappelijke studies. Creatine verbetert je herstel, zorgt dat de spiercellen meer en makkelijker suiker uit je bloed kunnen opnemen, vermindert de kans op blessures. Tot slot hebben je gewrichten en hersenen er baat bij. Wel moet je uitkijken met de hoeveelheid die je tot je neemt. Te veel creatine kan er voor zorgen dat je vocht vasthoudt. Dus draaf niet door en houdt het bij maximaal twee theelepels per dag. En dat geldt niet alleen voor creatine. Als je te veel van een bepaalde vitamine binnenkrijgt, kan dit (bij langdurig gebruik) schadelijk zijn voor je gezondheid en voor vervelende symptomen zorgen.

Lees ook:

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Ilse Bloemendal