Ga naar de inhoud

Het vriest, hoe houd je het warm? 7 tips voor een koukleum


Alle koukleumen opgelet: de winter komt eraan. Van regenachtige dagen tot pakken sneeuw, je adem in wolkjes door de vrieskou en met een beetje geluk een natuurijsbaan. Of je er nu wel of niet naar uitkijkt, je moet eraan geloven. En het is nog genieten ook, zolang je maar warm bent ingepakt. Daarom geven we 7 eenvoudige tips om lekker warm te blijven tijdens de winter.

Sommige mensen zijn van nature koukleumen, andere mensen hebben een intern straalkacheltje. Hoe komt dat? Vrouwen hebben het over het algemeen sneller koud dan mannen, dunne mensen koelen sneller af dan mensen met meer vet op de botten en sporters zijn, ook als ze stilzitten, warmer dan bankhangers. Met deze tips kunnen zowel mensen die kouwelijk aangelegd zijn als de warmbloedige types genieten van echt winterweer.

1. Warm de dag beginnen

Begin de dag met warme kleren, dat scheelt al de helft. Gooi je kleding kort in de droger of leg je sokken, ondergoed en T-shirt op de verwarming terwijl je aan het douchen bent. Is het huis ’s ochtends koud? Zorg er dan eerst voor dat jij opwarmt, voordat je aan de thermostaat gaat draaien. Ben je een koukleum, dan warm je namelijk moeilijk op als je bent afgekoeld.

2. Koud douchen 

Het is heel verleidelijk om lang onder de hete douche te blijven staan bij winterse temperaturen. Maar wat blijkt? Juist een koude douche is een goede manier om je innerlijke thermostaat op te stoken. Volgens experts, zoals ijsman Wim Hof, zorgt een ijskoude douche ervoor dat je bloeddruk tijdelijk omhoog gaat. Dit zorgt er weer voor dat de organen in je lichaam warm blijven, je lichaam warmte beter vasthoudt én je de bloedsomloop stimuleert. Deze methode werkt niet meteen. Je moet jezelf geleidelijk laten wennen aan koud douchen door de douche steeds iets langer koud(er) te draaien aan het einde van je douchebeurt. Durf jij het aan?

3. Warme voeten, warm lijf

Echt zo’n tip uit grootmoederstijd: als je voeten warm zijn, is je hele lijf warm. Loop je te rillen? Kijk dan even naar je voeten: heb je warme schoenen aan? Een dikke schoenzool is bij koud weer belangrijk, om te voorkomen dat de kou van de grond je voeten bereikt. Draag liever twee paar dunne sokken dan één paar dikke, want in de laagjes tussen de sokken komt warme lucht en dat houdt je voeten op temperatuur. Extra warm: wollen inlegzooltjes. Eenmaal thuis pak je je voeten helemaal warm in. Schaam je niet voor onflatteuze sloffen en dikke sokken, het is winter!

Extra tip: Door je voeten te masseren stimuleer je de doorbloeding. Maak strijkende bewegingen over de voet, met lichte druk, om de bloedsomloop in je voeten te stimuleren. 

4. Bedek je handen en je hoofd

Een warme winterjas, lekkere dikke wanten en een sjaal: dat heeft iedereen wel. Maar denk je eraan om bij koud weer ook je hoofd goed in te pakken? We verliezen nu eenmaal warmte via ons hoofd, waardoor een warme muts echt geen overbodige luxe is. Dat statische mutshaar neem je dan maar even voor lief. Daarnaast is het belangrijk om je handen warm te houden. Speciale handwarmers in je jaszak kunnen ervoor zorgen dat je koude handen kunt warmen. Het zijn zakjes met een soort gel, die warm wordt als je erin knijpt. Vaak zijn deze handwarmers te koop bij een buitensportwinkel. Oh, als je daar een kijkje neemt, vraag dan ook meteen naar een thermoshirt of thermo-ondergoed. Veel warmer dan je vertrouwde katoentje!

5. Eet jezelf warm

Eet voldoende als het buiten koud is, want voedsel is letterlijk brandstof. Dit is niet het moment om streng te lijnen. Mensen met een ijzertekort of te kort aan vitamine B12 hebben het sneller koud, zorg ervoor dat je die vitamines voldoende binnenkrijgt. Naast traditionele warme winterkost zoals stamppot, erwtensoep en warme chocolademelk, warm je ook lekker op van pittig eten. Chilipepers in de stoofschotel, een hete curry, een lik sambal op een boterham kaas en veel gember in je thee of door je saus, zorgen ervoor dat je van binnenuit opwarmt.

6. Slaap lekker warm

Natuurlijk ligt het dubbeldikke winterdekbed op je bed, misschien nog met een extra dekentje omdat het zo koud is. Nog niet genoeg? Koop flanellen dekbedovertrekken, want die zijn lekker zacht én ze houden warmte goed vast. Dat geldt natuurlijk ook voor zo’n ouderwetse flanellen pyjama. Een kruik zorgt voor een warm bed, net als een elektrische deken of een warmtekussen, en als je sokken aanhoudt in bed weet je zeker dat je het warm genoeg houdt. Want, warme voeten is een warm lijf. 

7. Blijf in beweging

Blijf niet op een stoel zitten rillen als je het koud hebt, maar kom in beweging. Ga springen, zwaai met je armen en wandel stevig door. Dit is de laatste, maar misschien wel meest efficiënte tip uit het rijtje. Want van bewegen word je echt snel warm. Heb je genoeg bewogen? Neem dan een warme drank. Zorg er op pad dan ook altijd voor dat je een thermosfles mee hebt met warme koffie of thee tijdens koude dagen.

Lees ook:

Meer over: