Draai voor klassieke weergave

Wintertenen, hoe herken je deze aandoening?

Maak je tijdens de wintermaanden graag een lekkere frisse bos- of strandwandeling, maar krijg je naderhand vaak last van pijnlijke, jeukende en tintelende handen of voeten? Geen nood! De kans is groot dat je last hebt van wintertenen. 

Wintertenen is een onschuldige aandoening, die meestal vanzelf weer over gaat. Margriet.nl geeft je tips over hoe je de klachten van wintertenen zoveel mogelijk kunt beperken. 

Wintertenen herkennen

De klachten bij wintertenen ontstaan meestal wanneer je na een lange periode van kou ineens omgeven bent door warmte. Uit het niks ontstaan er rode of paarse plekken op je vingers of tenen. De plekken zwellen soms op, jeuken of geven een branderig en pijnlijk gevoel. Een echt medicijn bestaat niet, maar wanneer het lichaam weer volledig is opgewarmd verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. 

Normale lichaamstemparatuur

Hoewel het begrip wintertenen al honderden jaren bestaat, werd recentelijk pas ontdekt wat het vervelende gevoel van wintertenen veroorzaakt.  Uit onderzoek van huisarts en onderzoeker Ibo Souwers bleek dat wintertenen of -handen ontstaan door een verstoring in het natuurlijk evenwicht. Het lichaam probeert namelijk de normale lichaamstemperatuur te behouden en te voorkomen dat er huidschade ontstaat doordat de huid afkoelt. Bij wintertenen blijft het lichaam warm, maar koelt de huid plaatselijk wel af. “De bloedvaten trekken dan samen in de huid om de warmte vast te houden”, vertelt Souwers. ”In een tegenreactie verwijden de bloedvaten van de huid zich regelmatig kortdurend. Als die reactie wordt verstoord, dan kan dit mogelijk zorgen voor huidschade, zoals roodheid, pijn of jeuk.”

Wintertenen meer bij vrouwen

Wintertenen zijn een redelijk veel voorkomende aandoening die voorkomt op alle leeftijden. Zo’n één op de tien Nederlanders heeft er last van of last gehad. Wel is bekend dat vrouwen vaker last hebben van deze klachten dan mannen. Vooral mensen die te weinig bewegen of mager zijn, lopen meer risico op wintertenen of –vingers. Ook aderaandoeningen zijn een belangrijke risicofactor. 

Tips tegen wintertenen

Vroeger dacht men dat de klachten verholpen werden doormiddel van een injectie met vitamine D. Helaas blijkt dit in de praktijk niet beter te werken dan een placebo. Wanneer je vaak last hebt van deze aandoening kun je de klachten zoveel mogelijk beperken door je tijdens de wintermaanden zo warm mogelijk te kleden en strakke kleding en schoenen te vermijden. Strakke kleding zorgt er namelijk voor dat je bloedstroom wordt afgekneld, waardoor je het nog kouder krijgt. Regelmatig bewegen helpt natuurlijk ook mee aan de gezonde bloedstroom. 

Ben je te laat en zijn de eerste symptomen van wintertenen al zichtbaar? Smeer de beschadigde plekken in met een vette en verzorgende crême om de pijn en jeuk te verzachten. Daarnaast kun je proberen met een massage je bloedsomloop op gang te helpen.  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.