Ga naar de inhoud

Last van nagelbijten? 10 bijzondere feiten over nagelbijten

Update:

Bijt jij nog op je nagels? Of ken je mensen die dat doen? Een akelige gewoonte, en het valt niet mee om er mee te stoppen. Wist jij dit al over nagelbijten?

10 feiten over nagelbijten:

  1. Eén op de 10 mensen bijt op z’n nagels. Veel mensen leren het af als ze volwassen worden, dat geldt niet voor iedereen.  
  2. De officiële naam voor nagelbijten is onychophagia. Niet alleen de nagels zijn niet veilig voor nagelbijters, ook de nagelriemen en het nagelbed moeten het ontgelden.  
  3. Is het ongezond om op je nagels te bijten? Dat valt wel mee. Mensen die de afgebeten nagels doorslikken, kunnen last krijgen van een maagontsteking of een ontsteking in de darmen, maar dat komt niet vaak voor. Ook kunnen de afgebeten nagels het tandvlees irriteren en zorgen voor bacteriën in de mondholte, die dan weer halitose veroorzaken, een vieze ademgeur. Wat regelmatig voorkomt: kleine ontstekingen aan de nagelriemen of het nagelbed.  
  4. De tandarts ziet direct wie op zijn nagels bijt. Niet aan de handen, maar aan het gebit: de kaak wordt in een onnatuurlijke stand gedwongen bij het bijten. Het kan leiden tot scheve voortanden, slijtage op de ondertanden en een overbeet: voortanden die te ver naar voren staan.  
  5. Waar komt nagelbijten vandaan? Psychologen zien een verband tussen nagelbijten en afwijkingen zoals Gilles-Tourette, OCD (obsessief-compulsieve stoornissen) en ADHD. Het is vergelijkbaar met het dwangmatig pulken of krabbelen aan puistjes of wondjes, en trichotillomanie: het zelf uittrekken van hoofdhaar of wimpers.  
  6. Zijn nagelbijters nerveus? Sommige mensen bijten op hun nagels als ze gestrest zijn. Dat geldt niet voor iedereen: anderen gaan juist op hun nagels bijten als ze zich vervelen, bijvoorbeeld als ze in de trein zitten of op een afspraak wachten.  
  7. Wereldberoemde nagelbijters: Tom Cruise, Phil Collins en Britney Spears.  
  8. Nagelbijten is niet netjes, het heeft ook een klein voordeel. Het zou het immuunsysteem ijzersterk maken, volgens immunoloog Dr. Longhurst. Onder de nagels hopen zich bacteriën en andere viezigheid op, en dat krijgen nagelbijters dagelijks in kleine doses binnen. Gevolg: het immuunsysteem is tot de tanden gewapend. Vergelijkbaar met neuspeuteren, zegt de immunoloog. Bah!  
  9. Stoppen met nagelbijten is niet altijd makkelijk. Speciale middeltjes van de drogist geven de nagels een verschrikkelijk bittere smaak, dat schrikt het bijten wel af.  Het werkt niet altijd, hardnekkige nagelbijters wennen in korte tijd aan de bittere smaak en bijten gewoon door. Betere remedie: korte nagels, aan andere mensen vertellen dat je niet meer wilt bijten, en smeer handen regelmatig in met handcrème of nagelolie om te voorkomen dat de harde randjes aan de nagel toch weer uitnodigen om te bijten.  
  10. Over het algemeen hoeven nagelbijters niet naar de huisarts om van hun gewoonte af te komen. Wordt het nagelbijten heel erg, dan kunnen ze terecht bij een dermatoloog of een gedragspsycholoog.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook:

Meer over: