Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Last van droge handen? Dit kun je ertegen doen

Handen wassen, schoonmaken, zware spullen tillen, afwassen… Je handen hebben veel te verduren. De kans is dan ook heel groot dat je regelmatig te maken hebt met droge handen. Wat zijn de oorzaken van droge handen en hoe kun je dit het beste voorkomen en behandelen? 

Wat zijn de symptomen bij droge handen?

•    Schrale huid;
•    Trekkerig gevoel;
•    Ruwe, pijnlijke huid;
•    Rode vlekken en kloven;
•    Jeuk;
•    Schilfers;
•    Scheurtjes;
•    Vervelling;
•    Zwelling.

Wat is de oorzaak van droge handen?

Om droge handen te voorkomen, is het verstandig om eerst te kijken naar de oorzaak. Hoe ontstaan droge handen nou eigenlijk? Je handen worden droog als er een vochttekort in je huid ontstaat. Normaal gesproken zorgt een beschermende laag van talg en vet voor de juiste vochtbalans in je huid. Onder bepaalde omstandigheden wordt deze laag aangetast, waardoor te veel vocht verdampt en droogheid ontstaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld door:

•    Koude en winderige weersomstandigheden;
•    Drinken van te weinig water;
•    Blootstelling aan UVA/UVB stralen;
•    Chemicaliën in huishoudelijke schoonmaakproducten;
•    Het te vaak wassen van je handen;
•    Het gebruiken van uitdrogende zeep;
•    Te vaak, te lang of te warm douchen;
•    Stress;
•    Verwarming en airconditioning;
•    Aandoeningen als eczeem, psoriasis en diabetes. 

Hoe behandel je droge handen?

Met dit stappenplan heb je binnen een paar dagen weer zachte en gehydrateerde handen. 

  1. Voor deze speciale behandeling heb je maar twee artikelen nodig, namelijk een vochtinbrengende crème en een paar katoenen handschoenen. Koop het liefst uierzalf, Sudocrem of een zeer voedende handcrème.
  2.  Scrub je handen om alle dode huidcellen en schilfertjes te verwijderen. Je kunt kiezen voor een speciale handenscrub, maar een gezichtsscrub is hier ook geschikt voor. Scrub niet te hard en pas op met wondjes. 
  3. Voordat je gaat slapen, smeer je een royale hoeveelheid van deze crème op je handen en trek je hierover de handschoenen aan. Meteen de volgende morgen zullen je handen al zachter aanvoelen.

Herhaal deze stappen regelmatig om zachte en soepele handen te houden. Om het helemaal af te maken, smeer je je nagelriemen na de behandeling in met nagelriemolie. 

Tips om droge handen te voorkomen 

Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om droge handen te voorkomen:

Maak schoon met rubberen handschoenen

Schoonmaken is funest voor je handen. Even snel een afwasje doen, is dan ook een veelgemaakte fout. De combinatie van schoonmaakmiddelen en warm water laten je handen enorm uitdrogen. Trek daarom een paar rubberen handschoenen aan en doe daarmee de afwas. Schone vaat, schone handen. 

Investeer in een luchtbevochtiger

Als de luchtvochtigheid in je huis erg laag is, kan dit een van de redenen zijn waarom je last hebt van droge handen. Erg vervelend, gelukkig biedt een luchtbevochtiger de oplossing. Met een hygrometer kun je bepalen hoe het met de luchtvochtigheid in je huis is gesteld. Is de luchtvochtigheid in je huis laag? Dan kan een luchtbevochtiger je helpen om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Hierdoor zullen je handen er gelijk een stuk gezonder uitzien! 

Zet een raam open en investeer in vochtinbrengende planten

Gaat een luchtbevochtiger je te ver? Zet dan gewoon een raampje open en investeer in planten die de luchtvochtigheid verhogen, zoals een goudpalm, krulvaren, lepelplant, aglaonema of graslelie. 

Draag handschoenen in de winter 

Voorkom droge handen in de winter door ook bij lagere temperaturen al met handschoenen naar buiten te gaan. Hoe minder je je handen blootstelt aan de kou, hoe beter. 

Was je handen niet te vaak

Als je je handen te vaak wast met heet water, kunnen ze droog en schraal worden. Het is verstandig om je handen niet al te vaak te wassen. En was ze met lauw in plaats van warm water en zorg er altijd voor dat de handzeep die je gebruikt, vochtinbrengend is. Gebruik bij het wassen van je handen een parfumvrije zeep, om huidirritatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Douche op de juiste manier

Douche niet te vaak, niet te lang en niet te warm. Door te warm en te vaak douchen, droogt je huid enorm uit. Lees hier hoe vaak en op welke temperatuur je het beste kunt douchen.

Smeer je handen regelmatig in met een vochtinbrengende crème

Door regelmatig je handen in te smeren met een vochtinbrengende crème, zorg je ervoor dat je handen goed gehydrateerd blijven. Heb je last van extreem droge handen of scheurtjes in je huid? Gebruik dan een herstellende crème om de vochtbalans van je huid te herstellen.

Lijkt niets te helpen tegen je droge handen? Of vermoed je dat je droge handen worden veroorzaakt door een aandoening? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Heb je naast droge handen ook last van een droge huid op het lichaam en/of in het gezicht? Met de volgende tips help je de droge huid gezond de winter door.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Ilse Bloemendal