Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tekenen en symptomen bij een tekort aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan veel gezondheidsproblemen geven. Denk hierbij aan vermoeidheid, spierkrampen en huidproblemen. Hoe merk je nog meer of je een tekort hebt aan vitamine D? En hoe zorg je ervoor dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt?

Tekst gaat verder onder de advertentie

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoudt van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Toch hebben sommige mensen meer vitamine D nodig dan de ander. Aan kinderen jonger dan 4 jaar, ouderen, mensen met een donkere huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen wordt geadviseerd om een extra hoeveelheid vitamine D in te nemen.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D heeft verschillende voordelen. Zo zorgt vitamine D voor stevige botten en tanden, beperkt het risico op botontkalking, speelt een belangrijke rol in het behoud van je spieren en versterkt je immuunsysteem.

Hoe zorg ik dat ik genoeg vitamine D binnen krijg?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je maakt namelijk zelf vitamine D aan wanneer de zon op je huid schijnt. Het is daarom aan te raden om minimaal een half uur per dag naar buiten te gaan. Vitamine D zit ook in eten. Denk hierbij aan vette vis als zalm, haring en makreel. Ook zit er veel vitamine D in vlees en eieren. Daarnaast is het aan te raden om wat (extra) boter op je brood te smeren. In halvarine, margarine zit namelijk veel vitamine D.

Mogelijke symptomen van een vitamine D-tekort:

  • Tekort aan energie
  • Zwakkere botten
  • Bloedend tandvlees
  • Spier- en/of gewrichtspijn
  • Lusteloosheid
  • Angstaanvallen
  • Hyperventilatie
  • Krampen en spiertrillingen
  • Hartproblemen: Bij langdurig vitamine D-tekort

Huidproblemen bij vitamine D-tekort

Er kunnen niet alleen lichamelijke of geestelijke klachten ontstaan bij een tekort aan vitamine D. Je kunt ook last krijgen van de volgende huidproblemen:

1. Doffe huid

Als je huid een beetje grijzig en dof oogt en je ineens last hebt van donkere kringen onder je ogen, is de kans groot dat je kampt met een vitamine D-tekort.

2. Onrustige huid

Ook kan een onrustige huid een tekort aan vitamine D betekenen. Vitamine D kan bepaalde ontstekingen in de huid verminderen. Wanneer je een tekort hebt aan deze vitamine, moet je lichaam meer moeite doen om te vechten tegen huidaandoeningen, zoals acne en rosacea.

3. Toename van rimpels en lijntjes

Daarnaast fungeert vitamine D als een antioxidant die helpt fijne lijntjes en rimpels te voorkomen. Wanneer je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, ziet je huid er wat ouder uit en krijg je sneller last van rimpels

4. Droge en trekkerige huid

Daarnaast kan een droge, jeukerige huid een belangrijk symptoom zijn van een vitamine D-tekort. Je kunt last krijgen van een droge huid op je wangen, kin en voorhoofd. In het ergste geval kan het eczeem veroorzaken, omdat je immuunsysteem niet meer goed functioneert.

5. Toename van puistjes

Tot slot kan een vitamine D-tekort ervoor zorgen dat je sneller zweet. Hierdoor kan de huid droog en geïrriteerd raken, waardoor je sneller last krijgt van puistjes.

Lees ook:

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Ilse Bloemendal