Ga naar de inhoud

Slaapwandelaar wakker maken: ja of nee?


Slaapwandelen is een slaapstoornis die valt onder de categorie parasomnieën. Het is een verschijnsel dat optreedt tijdens de diepste slaapfase. De slaapwandelaar kan allerlei dingen doen, zoals een broodje eten, een liedje zingen of spullen opruimen tijdens de slaap. Heel bijzonder! Is het een fabel of echt niet slim om een slaapwandelaar wakker te maken? Je leest het in dit artikel.

Mag je een slaapwandelaar wakker maken?

Misschien ken of ben jij iemand die regelmatig slaapwandelt. Als je partner dit doet, heb je je waarschijnlijk wel eens afgevraagd of je de slaapwandelaar wakker mag maken. Dit mag en kan zeker, er is niets schadelijks of gevaarlijks aan. Het is vooral de vraag of het lukt. Als je slaapwandelt, ben je namelijk niet bij bewustzijn. Alles wat er tegen een slaapwandelaar gezegd wordt, dringt niet goed door. Dit is dan ook de reden dat slaapwandelaars zich vaak niets herinneren van hun nachtelijke avonturen.

Hoe maak je een slaapwandelaar wakker?

Het kan lastig zijn om een slaapwandelaar wakker te maken. Dit hoeft niet altijd, sommige mensen worden al wakker als het licht aangaat of ze aangeraakt worden. Als je een slaapwandelaar wakker maakt, doe dit dan in een veilige omgeving. Wek ze het liefste in hun bed. Slaapwandelaars zijn zich namelijk niet bewust van hun omgeving, waardoor ze zichzelf snel pijn kunnen doen.

Hoe ga je met een slaapwandelaar om?

Het kan voorkomen dat een slaapwandelaar hele verhalen vertelt. Waar het ook over gaat, zorg dat je altijd meepraat. Ga niet in discussie, want een slaapwandelaar kan hier boos of agressief op reageren. Stel de slaapwandelaar gerust en breng hem/ haar weer naar bed.

Waarom slaapwandelen sommige mensen?

We schreven het hierboven al beknopt: slaapwandelen komt vooral voor tijdens de diepe slaapfase. Deze fase wordt ook wel de NREM-slaap genoemd. In deze fase werken je hersenen trager, maar is je lichaam nog actief. Bij slaapwandelaars werkt de wisselwerking tussen slapen en waken niet goed. Je kunt daardoor zeggen dat slaapwandelaars half wakker zijn. Ze hebben hun ogen meestal open, met een wazige blik, waardoor het lijkt of deze persoon wakker is. Terwijl dit zeker niet het geval is. 

Dit gekke verschijnsel komt vooral voor bij kinderen en volwassen mannen. De oorzaak is niet bekend, maar stress, oververmoeidheid, alcohol- en medicijngebruik kunnen hierbij een rol spelen. Er wordt vaak gedacht dat iemand die slaapwandelt aan het dromen is. Echter slaapwandelen ontstaat tijdens de diepe fase van de slaap, een slaapfase waarin het lichaam nog actief is, maar de hersenen al slapen. Dromen komen in tegenstelling juist tijdens de REM (Rapid Eye Movement) fase voor, waarin de hersenen actief zijn, maar het lichaam “verlamd” is.

Symptomen slaapwandelen (Somnambulisme)

De symptomen zijn erg gevarieerd, van rechtop zitten in bed, aankleden, rondlopen, schoonmaken tot onduidelijk praten. De slaapwandelaar herinnert zich meestal niks van de activiteiten gedurende de nacht. Het kan gebeuren dat er activiteiten plaatsvinden die een gevaar zijn voor de slaapwandelaar zelf of hun omgeving zoals; autorijden, fietsen, uit een raam klimmen en zelfs gewelddadig gedrag. Het slaapwandelen begint binnen 1 tot 3 uur na het inslapen. De meeste perioden duren minder dan 10 minuten waarna de slaapwandelaar gewoon weer verder slaapt, soms op een vreemde plek in of om het huis. Het slaapwandelen kan meermalen per nacht optreden.

Meer lezen over slaapwandelen

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: