Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Geen trek? Deze 6 tips wakkeren je eetlust aan

Kon je voorheen eten als een bouwvakker? Bij veel mensen wordt de eetlust minder als ze wat ouder worden. Een normaal proces, maar het is wel belangrijk om voldoende te eten. Met deze 6 trucs zorg je ervoor dat je toch iets meer binnenkrijgt.

Verminderde eetlust kan een aantal oorzaken hebben. Sommige medicijnen beïnvloeden je geurvermogen of smaak. Eten smaakt daardoor anders, minder lekker, dus het is niet gek dat je je bord niet leeg krijgt. Ook na een corona-besmetting kan tijdelijk je smaak of reuk zijn aangetast. Bij sommige klachten of aandoeningen, of de medicijnen die ervoor worden voorgeschreven, kun je ook een beetje misselijk worden - en dat nodigt niet uit om lekker te eten.

Veel mensen merken sowieso dat naarmate ze ouder worden, de eetlust verdwijnt. Het bewegen wordt ook vaak minder, waardoor je minder verbruikt. Wel is het belangrijk om toch te blijven eten, want hoe kom je anders aan je dagelijkse portie vitamines en mineralen?

1. Ga van drie maaltijden naar vijf

Een groot bord boerenkool met worst en een kuiltje jus, dat is wat teveel van het goede als je geen trek hebt. Maak de maaltijden wat kleiner, en las extra eetmomenten in op een dag. Neem een tussendoortje om een uur of elf, bijvoorbeeld een schaaltje volle kwark met wat muesli, en plan een snackmoment rond borreltijd met hartige hapjes, zo krijg je toch meer binnen. Geen zin in een toetje na het avondeten? Dat kun je ook later eten, zo rond een uur of acht.

2. Koud in plaats van warm eten

Een warme maaltijd, zelfs als die niet groot is, geeft je snel een vol gevoel. Kies voor frisse hapjes, die zijn minder vullend. Wat schoongemaakt fruit, een glas vruchtensap, een verse haring, een ijsje of wat blokjes kaas zijn ideaal voor tussendoor.

3. Dát ziet er lekker uit: een mooi opgemaakt bord

Je eetlust kan ook opgewekt worden door wat de ogen zien: een fraai servies, een mooi opgemaakt bord en een gezellig gedekte tafel zorgen ervoor dat je naar de maaltijd uitkijkt. Zelfs als je alleen eet, is het fijn om toch wat aandacht te besteden aan de gezelligheid rond etenstijd. Een bord soep naar binnen scheppen voor de televisie smaakt veel minder lekker!

Mooie serviessets

4. Smaakmakers welkom

Breng het eten lekker op smaak. Een heerlijke jus maakt van een saaie gehaktbal een koningsmaal en wat is een varkenshaasje zonder pepersaus? Kies ook voor geurige specerijen en verse kruiden om de maaltijd op te peppen. En vergeet het zout niet. Teveel zout is niet gezond, maar met een beetje zout komen alle smaken van een gerecht beter tot hun recht.

5. Verwen jezelf

We zijn allemaal goed opgevoed: groente is gezond, van vlees word je sterk en snoepen doen we met mate. Juist als je eetlust vermindert, mag je wat minder streng zijn voor jezelf. Heb je doordeweeks trek in een gebakje? Neem dat gewoon lekker, van één taartje word je niet dik. Smul je van een saucijzenbroodje, of van lekkere koekjes? Verwen jezelf dan af en toe met zoiets lekkers, dat brengt je eetlust weer op gang.

6. Beetje bewegen

Soms krijg je minder trek in eten omdat je minder beweegt. Kom je (rustig!) in de spieren, dan kan dat je eetlust juist weer aanwakkeren. Een rondje wandelen voor het eten, even stofzuigen of iets poetsen in de middag, een paar keer de trap op trap af: probeer iets meer te bewegen. Al snel merk je: een rommelende maag. En dat is een goed teken!

Blijft je eetlust weg, en merk je dat je afvalt? Neem dan contact op met je arts. Zelfs als je het wel fijn vindt om zomaar een paar kilo kwijt te raken, want langdurige verminderde eetlust betekent niet alleen minder calorieën naar binnen, het betekent ook minder vitamines, mineralen en eiwitten.

Vitamines voor volwassenen

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook
- Weet je hoe gezond wandelen voor je is? We zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje. 
- Soep, altijd een goed idee. Van deze klassieke maaltijdsoepen krijg je nooit genoeg. 

Auteur: Sabina Posthumus
Bron: Voedingscentrum