Ga naar de inhoud

Youp van ’t Hek krijgt black-out: gaan voorstellingen in Carré nog door?

Update:
Youp van 't Hek black-out

Youp van ’t Hek heeft zijn voorstelling De Laatste Ronde! in theater Carré in Amsterdam vroegtijdig gestopt. Bezoekers zagen dat zijn geheugen hem in de steek liet. Na een uur zei Van ’t Hek: “Jongens, sorry, het gaat niet meer”.

Onderbrekingen tijdens de show

De avond begon met meerdere korte onderbrekingen van de voorstelling. Youp van ’t Hek probeerde het nog, met een draaiboek in de hand, maar moest uiteindelijk opgeven. Een medewerker van Carré vertelde het publiek daarna dat Van ’t Hek zich al de hele dag niet goed voelde. Bezoekers kregen de optie om tickets voor een andere datum te ontvangen. Het management van Youp van ’t Hek heeft nog niet gereageerd.

Eerdere gezondheidsproblemen

Youp van ’t Hek heeft in het verleden vaker te maken gehad met gezondheidsproblemen. Zo werd hij in 2017 en 2015 onwel tijdens optredens. Na de incidenten in 2015 onderging hij een operatie waarbij meerdere bypasses in zijn hart werden aangebracht. Na deze ingreep nam hij een rustpauze. Ondanks deze tegenslagen stond Van ’t Hek tot en met eind mei gepland in Carré voor het laatste programma van zijn 50-jarige carrière.

Youp van ’t Hek onwel tijdens theatershow in Carré

Bekijk de late uitzending van Shownieuws hieronder terug >>

Hoe krijg je een black-out?

Een black-out is een veelvoorkomend fenomeen waarbij tijdelijk geheugenverlies optreedt, vaak veroorzaakt door stress of angst. Tijdens een black-out functioneert het kortetermijngeheugen niet goed, waardoor informatie niet naar het langetermijngeheugen wordt overgedragen. Dit kan leiden tot het tijdelijk vergeten van belangrijke informatie, zoals tijdens een presentatie of examen.

Oorzaken black-out

Stress is een belangrijke factor bij het ontstaan van black-outs, volgens de wet van Yerkes-Dodson, die het verband tussen stress en prestatie aantoont. Mensen met faalangst of een introverte persoonlijkheid lopen een groter risico op black-outs, omdat zij gevoeliger zijn voor spanning.

Cafeïneconsumptie kan het risico op een black-out vergroten door het verstoren van de slaap en het verhogen van de spanning. Hoewel een black-out meestal niet medisch van aard is, kan het verschillende oorzaken hebben, variërend van problemen met het hart tot hersenfunctiestoornissen.

Black-out voorkomen

Om een black-out te voorkomen of te verlichten, kunnen ademhalingsoefeningen en meditatie helpen om de stress te verminderen.

Gaan de voorstellingen van Youp van ’t Hek nog door?

Zijn management laat niets los over het incident of eventuele gezondheidsproblemen, maar laat wel weten dat de voorstelling van vanavond en de rest van de tour ‘in principe’ gewoon doorgaan. Twijfel je toch, bezoek dan de contactpagina van de website youp.nl.

Extra voorstellingen van de voorstelling: De Laatste Ronde!

Bekijk de video hieronder >>

Lees ook: Youp van ’t Hek te gast bij Victor Mids, in Mindf*ck!

Bron: nos
Headerfoto: Gerrits, Roland / Anefo (nationaalarchief)

Meer over: