Ga naar de inhoud

Risico op hartstilstand groter door koffiedrinken?

Update:

Het drinken van 2 of meer kopjes koffie per dag kan het risico op een hartstilstand verdubbelen bij mensen met ernstige hypertensie (oftewel hoge bloeddruk). Dat blijkt uit een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of the American Heart Association. Groene thee daarentegen verhoogde het sterfterisico bij geen enkel bloeddruk niveau. Lees hier hoe het zit.

Risico bij hoge bloeddruk

Uit een Japans onderzoek werden ruim 18.600 mannen en vrouwen ondervraagd. Het blijkt dat het drinken van 2 of meer kopjes koffie per dag in verband gebracht wordt met 2 maal het risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Dit bij mensen met ernstige hypertensie in vergelijking met niet-koffiedrinkers. Dit risico geldt voor mensen met een ernstige hoge bloeddruk (160/100 mm Hg of hoger). Maar niet bij mensen met een hoge bloeddruk die niet als ernstig worden beschouwd.  

Groene thee

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 1 kopje koffie en dagelijkse consumptie van groene thee het risico op overlijden gerelateerd aan hart- en vaatziekten bij elke bloeddrukmeting niet verhoogde, hoewel beide dranken cafeïne bevatten. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bevat een kop thee 30-50 milligram cafeïne. Een kop koffie 80 tot 100 milligram.

Eerdere onderzoeken risico op hartstilstand en koffie

Eerder onderzoeken wezen uit dat het drinken van 1 kopje koffie per dag overlevenden van een hartaanval helpen door hun risico op overlijden na een hartaanval te verlagen. Het drinken van 1 kopje koffie per dag zou ook hartaanvallen of beroertes bij gezonde personen kunnen voorkomen.  

Bovendien hebben verschillende eerdere onderzoeken aangetoond dat het regelmatig drinken van koffie het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en sommige kankers, kan verminderen. Het kan tevens helpen om de eetlust onder controle te houden. Het risico op depressie te verlagen of de alertheid te verhogen. Een belangrijk detail is hierbij wel dat het niet duidelijk is of deze effecten afkomstig zijn van de cafeïne. Laat staan iets anders in koffie. Te veel koffie kan daarentegen de bloeddruk verhogen en leiden tot angst, hartkloppingen en slaapproblemen.

Focus huidige onderzoek risico op hartstilstand en koffie

“Ons onderzoek was bedoeld om te bepalen of het bekende beschermende effect van koffie ook van toepassing is op personen met verschillende graden van hypertensie. Onderzocht ook de effecten van groene thee in dezelfde populatie”, verklaart de senior auteur van het recente onderzoek professor Hiroyasu Iso. Hij is directeur van het Institute for Global Health Policy Research, Bureau of International Health Cooperation, National Center for Global Health and Medicine in Tokio, Japan. Dit is het eerste onderzoek dat een verband vindt tussen het dagelijks drinken koffie en sterfte aan hart- en vaatziekten bij mensen met ernstige hypertensie.

Bloeddruk in 5 categorieën

Hypertensie treedt op wanneer de kracht van bloed dat tegen de wanden van bloedvaten duwt consequent te hoog is. Waardoor het hart harder moet werken om bloed te pompen. Het wordt gemeten in millimeter kwik (mm Hg). De huidige bloeddruk richtlijnen van de American Heart Association en het American College of Cardiology classificeren hypertensie als een bloeddrukmeting van 130/80 mm Hg of hoger.

De bloeddruk criteria voor dit onderzoek verschillen enigszins van de ACC/AHA-richtlijnen. Onderzoekers verdeelden de bloeddruk in 5 categorieën:

  1. Optimaal en normaal (minder dan 130/85 mm Hg)
  2. hoog normaal (130-139/85-89 mm Hg)
  3. graad 1 hypertensie (140-159/90-99 mm Hg)
  4. graad 2 (160-179/100-109 mm Hg)
  5. graad 3 (hoger dan 180/110 mm Hg) 

Bloeddrukmetingen in graad 2 en 3 werden in deze studie als ernstige hypertensie beschouwd.

Aan het onderzoek namen meer dan 6.570 mannen en meer dan 12.000 vrouwen. In de leeftijd van 40 tot 79 jaar deel aan het begin van het onderzoek. Ze werden geselecteerd uit de Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk. Dit is een groot onderzoek dat tussen 1988 en 1990 plaatsvond onder volwassenen die in 45 Japanse gemeenschappen wonen. Deelnemers verstrekten gegevens door middel van gezondheidsonderzoeken en zelf afgenomen vragenlijsten waarin levensstijl, dieet en medische geschiedenis werden beoordeeld.

Bevindingen risico op hartstilstand

Gedurende bijna 19 jaar follow-up (tot 2009) werden 842 cardiovasculaire gerelateerde sterfgevallen gedocumenteerd. De analyse van de gegevens leidde tot de volgende conclusies: 

  • Het drinken van 2 of meer kopjes koffie per dag wordt in verband gebracht met 2 maal het risico op overlijden door hart- en vaatziekten bij mensen met een bloeddruk van 160/100 mm Hg of hoger in vergelijking met degenen die geen koffie dronken;  
  • Het drinken van 1 kopje koffie per dag wordt niet in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten in alle bloeddruk categorieën;  
  • De consumptie van groene thee wordt niet in verband gebracht met een verhoogd risico op sterfte door hart- en vaatziekten in alle bloeddruk categorieën.

“Deze bevindingen kunnen de bewering ondersteunen dat mensen met een ernstige hoge bloeddruk moeten voorkomen dat ze overmatige koffie drinken. Omdat mensen met ernstige hypertensie vatbaarder zijn voor de effecten van cafeïne, kunnen de schadelijke effecten van cafeïne opwegen tegen de beschermende effecten en kan het risico op overlijden toenemen.

Het onderzoek wees uit dat mensen met een frequentere koffieconsumptie vaker jonger zijn, roken en drinken, minder groenten eten en een hoger totaal cholesterolgehalte en een lagere systolische bloeddruk (topgetal) hebben, ongeacht de bloeddruk categorie.

De voordelen van groene thee kunnen worden verklaard door de aanwezigheid van polyfenolen, micronutriënten met gezonde antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen in planten. Volgens de onderzoekers zouden de voordelen van polyfenolen in groene thee kunnen verklaren. Waarom alleen koffieconsumptie in verband gebracht wordt met een verhoogd risico op overlijden bij mensen met ernstige hoge bloeddruk. Zowel groene thee als koffie bevatten cafeïne. 

Verschillende beperkingen

Het onderzoek heeft verschillende beperkingen. koffie- en theeconsumptie werden zelf gerapporteerd. De bloeddruk werd op een enkel punt gemeten. Wat geen rekening hield met veranderingen in de loop van de tijd; en het observationele karakter van de studie kon geen direct oorzakelijk verband leggen tussen koffieconsumptie en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met een ernstige hoge bloeddruk.

Noodzaak verder onderzoek risico op hartstilstand en koffie

De onderzoekers geven aan dat er onderzoek nodig is om meer te weten te komen over de effecten van koffie. Ook van de groene thee consumptie met een hoge bloeddruk. Nader onderzoek is tevens nodig om de effecten van koffie en groene thee consumptie in andere landen te bevestigen.

Bronnen: Journal of American Heart Association en ScienceDaily

Meer over: