Ga naar de inhoud

Wintersportkleding: tips en trends


Bij wintersportmode draait het vooral om warmte en comfort, maar je wilt er natuurlijk óók flitsend uitzien wanneer je die skipiste afkomt. Gelukkig wordt functionele wintersportkleding steeds modieuzer, dus dat komt wel goed. Als je nieuwe wintersportmode gaat kopen, let dan op het volgende. Hier moet je op letten en dit zijn de nieuwste trends.  

Waar moet je bij het kopen van wintersportkleding opletten?

Als je naar de sneeuw gaat, is het natuurlijk belangrijk dat je kleding je goed beschermt tegen lage temperaturen en nattigheid. Je moet er ook gemakkelijk in kunnen bewegen. Er zijn daarom een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van wintersportkleding:

  • Is het materiaal isolerend? Vaak bestaat isolerend materiaal uit meerdere lagen, dit houd je langer warm dan 1 hele dikke laag. Isolerende kleding is daarom een goed idee.
  • Is het materiaal waterdicht? Van sneeuw word je nat, en je wilt natuurlijk niet dat het vocht door je kleding trekt. Zorg daarom voor waterdichte kleding.
  • Is het materiaal winddicht? Op skipistes kunnen er soms flinke stormen ontstaan, en als het materiaal van je skikleding niet tegen de wind beschermt, kun je snel onderkoeld raken. Winddichte kleding is dé oplossing.
  • Is het materiaal comfortabel? Als je gaat skiën, snowboarden of langlaufen moet je goed en gemakkelijk kunnen bewegen. Het is daarom belangrijk dat je wintersport kleding comfortabel zit en goed past.
  • Heeft de kleding genoeg zakken? Het is best handig om ergens je skipasje en telefoon kwijt te kunnen. Zorg daarom dat je kleding minimaal een zak (maar het liefst meerdere) bevat.

Draag wintersportkleding in laagjes

Je in laagjes kleden: voor de ervaren wintersporters is het inmiddels een 2e natuur. Laagjes houden namelijk het beste warm. Vaak wordt er in 3 lagen gewerkt. De onderste laag bestaat uit thermo ondergoed, de 2e laag is de isolatielaag en bestaat vaak uit; fleece, wol of dons, en de buitenlaag bestaat uit een goede wintersportjas of skipak. Laagjes isoleren niet alleen beter, ze zorgen er ook voor dat je flexibel(er) bent. Op een warme, zonnige dag, kun je bijvoorbeeld de tussenlaag uitdoen of vervangen door iets dunners.

Verplichtingen en voorschriften 

In sommige wintersportgebieden zijn er bepaalde richtlijnen of zelfs verplichtingen wanneer het op wintersportkleding aankomt. Hierbij kun je denken aan een skihelm, bril en meer. In de meeste landen zijn skihelmen in ieder geval voor kinderen tot de 14 of 15 jaar verplicht. Het is daarom altijd belangrijk om uit te zoeken wat je nodig hebt voordat je op reis gaat. Bovendien zijn veiligheidsmaatregelen als een skihelm altijd handig om te hebben, of het nu verplicht is of niet.

Wat kost skikleding?

Goede wintersportkleding hoeft niet duur te zijn. Je kunt het zo duur maken als je wil. Bij dure merken betaal je vaak voor het merk zelf, en niet voor beter of veiliger materiaal. Het belangrijkste is dat je niet zomaar iets koopt zonder na te denken. Ga altijd bij jezelf na: is deze kleding warm genoeg, zit het goed, en kan ik hierin bewegen? Want de leukste jas waar je het de hele dag koud in hebt, is geen goede keuze. Bedenk ook dat je er jaren mee doet en neem dit mee in het aankoopproces. 

Kun je wintersportkleding wassen?

Wanneer je je wintersportkleding gaat wassen, is het belangrijk dat je goed naar de wasvoorschriften kijkt. Niet alle kleding kan namelijk op de normale manier gewassen worden. Normaal wasmiddel kan het ademende en waterafstotende vermogen van het materiaal aantasten. Na iedere wasbeurt moet je de kleding opnieuw impregneren met een vocht afstotende spray. Bij donsjassen moet je extra opletten, omdat deze niet gecentrifugeerd mogen worden.

Niet alleen de functionaliteit van wintersportmode gaat er ieder jaar op vooruit, ook de uitstraling wordt een stuk beter. Zo zijn er nu veel wintersportjassen te vinden die qua stijl heel goed het hele seizoen als winterjas te dragen zijn. Ook worden trends uit de normale mode door vertaald naar wintersportmode. Er komen bijvoorbeeld steeds meer skibroeken met een hoge taille. Keuze genoeg!

  1. Duurzaamheid, skikleding vervaardigd van gerecycled materiaal
  2. Trui en jas in 1. Dit is een jas zonder rits over je hoofd aan te trekken
  3. Skikleding van de jaren ‘80. Ja, een bijpassende broek en jas zijn weer helemaal hot!
  4. Knallende kleuren, wat dacht je van knalblauw of knalrood? 
  5. Ribstof
  6. Opvallende prints
  7. Camouflage of legergroene print
  8. Voor kinderen: dierenprint, oortjes op de helm of matching outfits met hun moeder/ vader/ zusjes/ broertjes
  9. Mannen kunnen dit jaar het beste kiezen voor mosterdgeel of rood
  10. Skikleding hoeft niet meer zo strak te zijn, hoe wijder hoe beter. Of ga juist voor heel strak. 

Meer over: