Ga naar de inhoud

Wanneer gaat Willem-Alexander belasting betalen? Wat betalen andere koningshuizen?

Update:
Gaat de koning belasting betalen?

Gaat Willem Alexander belasting betalen? Het lijkt erop dat hiervoor zowel in de Eerste als de Tweede Kamer dan toch een vereiste tweederde meerderheid is te vinden. Maar inmiddels is bij de BBB-fractie de twijfel al weer toegeslagen.

De vraag of de koning belasting gaat betalen speelt al een tijdje. Is er nu eindelijk een doorslaggevend antwoord op deze vraag? Dit is de stand van zaken:

Kamerlid Keijzer ziet haken en ogen

BBB-Kamerlid Mona Keijzer worstelt er mee. Ze ziet veel haken en ogen. Dit kan betekenen dat op termijn er misschien geen tweederdemeerderheid is om de grondwet te wijzigen. Dat is nodig om de koning een blauwe enveloppe te kunnen sturen. Als BBB het plan niet steunt, is er wel in de Tweede Kamer een tweederdemeerderheid, maar niet in de Eerste Kamer waar BBB de grootste partij is. En die steun in de Eerste Kamer is nodig om Willem-Alexander en een deel van zijn familie te belasten.

Rutte vindt belasting betalen een slecht plan

Keijzer uit haar twijfels nadat premier Rutte met argumenten op de proppen kwam om aan te geven dat belasting betalen voor de Oranjes een slecht plan is. Rutte is daar al jaren tegen. Hij houdt de Tweede Kamer alsmaar voor dat het een zeer ingewikkeld proces is. De koning is geen gewone burger is, maar 24/7 koning, meent Rutte. Ook merkt hij op dat de Kamer het over de uitvoering van de belastingheffing oneens is.

PVV, D66 en linkse partijen willen bijvoorbeeld dat de koning er niets bijkrijgt, waardoor zijn inkomen erop achteruit zal gaan. NSC wil dat juist weer niet. Voorlopig sleept het politieke getouwtrek over de koninklijke blauwe enveloppe zich voort. 

Video: Gaat de koning belasting betalen?

Als er een blauwe enveloppe op de deurmat bij de Oranje’s valt gaat hun uitkering omhoog, aldus De Telegraaf.

Tekst gaat onder de video verder >>


Hoe zit het eigenlijk met andere koningshuizen in Europa? 

Koning Filip van België: vrijgesteld van belastingen

Koning Filip van buurland België is vrijgesteld van directe belastingen, zegt Herman Matthijs, hoogleraar Openbare Financiën aan de Universiteit Gent tegen RTL. “Andere leden van het Koninklijk Huis, zoals vader Albert, betalen wél inkomstenbelasting.”
Dit jaar gaat er uit de Belgische staatskas zo’n 43 miljoen euro richting koningshuis. Ter vergelijking: de begroting van het Koninklijk Huis in Nederland voor 2024 is 55,9 miljoen euro, Daarvan wordt 7,6 miljoen euro doorbelast. 

Koning Felipe van Spanje: belastingvrije toelage

Het Spaanse koningshuis betaalt in tegenstelling tot Nederland wél inkomstenbelasting. Volgens RTL Nieuws correspondent Richard Hogenkamp kregen koning Felipe en koningin Letizia vorig jaar een gezamenlijk jaarinkomen van meer dan 400.000 euro. De moeder van Felipe, koningin Sofia ontvangt 121.186 euro per jaar. Felipe en Letizia betaalden in 2022 net iets minder dan 100.000 euro aan inkomstenbelasting.

De Spaanse koninklijke familie krijgt naast haar salaris een toelage van 8,5 miljoen euro voor het betalen van salarissen aan personeel, reizen die ze maken vanwege hun functie en zogeheten representatiekosten. Die toelage is belastingvrij.

Voormalige koning Juan Carlos: in de clinch met Spaanse fiscus

Felipe’s, Juan Carlos de voormalige koning van Spanje, ligt al sinds zijn aftreden als koning in 2014 in de clinch met de Spaanse fiscus. Hij vindt belasting niets voor koningen. In 2021 kwam hij er niet meer onderuit en heeft vanwege achterstallige belastingen een schikking van 4 miljoen met de Spaanse staat getroffen. 

Koning Charles: een van de de rijkste

De begroting voor het Britse koningshuis liep in 2020 op tot bijna 100 miljoen euro per jaar, volgens berekeningen van CNN. De Britse koninklijke familie is een van de rijkste van Europa. Het privévermogen van de koning Charles wordt geschat op meer dan 2 miljard euro. Zijn moeder Elizabeth liet een kleine 500 miljoen euro achter na haar dood. Over het geld dat Charles heeft geërfd, betaalt hij geen belasting. Naast de privé-erfenis liet de voormalige koningin zo’n 27 miljard euro aan landgoederen en andere bezittingen na.

Charles betaalt geen belasting over winst kroondomeinen

In Groot-Brittannië krijgt Charles een deel van de winst van de Crown Estate, de zogenoemde commerciële kroondomeinen. In de afgelopen 2 jaar werd er meer dan 500 miljoen winst geboekt op deze kroondomeinen. Daarvan gaat 25 procent naar de koning, zegt de Gentse hoogleraar Matthijs. Hij betaalt er geen belasting over. Uit de begroting worden wel bijvoorbeeld de beveiligingskosten en officiële reizen betaald. Charles draagt over dit bedrag vrijwillig belasting af.

Koning Carl Gustaf: de gewone burger

Het  Zweedse koningshuis betaalt alle belastingen die normale burgers ook betalen, weet de Gentse hoogleraar.  In Zweden geldt dat een staatshoofd maar een gewone burger is. De monarchie ontving in 2019 ongeveer 7 miljoen euro om de kosten van de officiële taken van de koning te dekken. Denk aan reizen naar het buitenland, personeel en het onderhouden van de koninklijke stallen.

In 2021 werd dit bedrag geschat op zo’n 13 miljoen euro door de Britse krant The Guardian. Toen ging ongeveer de helft naar kosten voor het vervullen van koninklijke taken, zoals de reizen die de koninklijke familie maakt voor het uitoefenen van het ambt. Ook het personeel wordt uit deze pot betaald.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws

Meer over: