Ga naar de inhoud

Druk op het UWV door groeiend aantal arbeidsongeschikte ouderen

Update:
Stijging aanvragen arbeidsongeschiktheid

Uitkeringsinstantie UWV kampt met een toenemende druk door een aanzienlijke groei van uitkeringen aan arbeidsongeschikte mensen, met name onder 60-plussers. Het aantal verzorgde uitkeringen stijgt naar 852.800 van de 840.100 in het voorgaande jaar. Waar komt die groei door?

De groei wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de verhoging van de AOW-leeftijd, maar ook aan de vereenvoudiging van het beoordelingsproces van het UWV voor 60-plussers die een beroep willen doen op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

Meer WAO uitkeringen

Veranderingen in beoordeling en uitkering arbeidsongeschikt

De stijging van het aantal uitkeringen is, naast de verhoging van de AOW-leeftijd, ook te wijten aan de nieuwe beoordelingsprocedure. Deze werd in oktober 2022 bij het UWV ingevoerd om de wachttijd voor een sociaalmedische beoordeling te verkorten. Door deze nieuwe werkwijze worden meer WIA-uitkeringen toegekend aan 60-plussers. Geschat wordt dat er in 2023 en 2024 jaarlijks 3200 extra uitkeringen zijn. Deze tijdelijke maatregel loopt echter in 2024 af.

WIA uitkering

Men verwacht dat dit jaar meer dan 60.000 nieuwe gevallen zich aanmelden voor de WIA. Tegelijkertijd worden er minder uitkeringen verstrekt vanuit de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) en de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen (WAZ).

De WIA heeft sinds 2006 de WAO vervangen, waar nauwelijks nieuwe cliënten instromen. De WAZ is ook een verouderde wet. Ondanks deze afnames verwacht het UWV wel een stijging van het aantal Wajong-uitkeringen dit jaar.

WIA uitkering aanvragen, hoe werkt dat?

Bekijk de video met uitleg hoe je een WIA uitkering aanvraagt.

De tekst gaat onder de video verder >>

Hoe vraag je een WIA-uitkering aan?

Mijn UWV

AOW-leeftijd bijna bereikt? Lees ook dit artikel met tips hoe je eenvoudig een AOW-uitkering online aanvraagt.

Uitdagingen op het gebied van capaciteit en doorlooptijden

Vorig jaar gaf het UWV al toe dat aanvragers lang moeten wachten op een beoordeling voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. In 2022 wachtten meer dan 17.000 mensen op een dergelijke beoordeling.

Het UWV hoopt de maximale wachttijd dit jaar terug te brengen van 9 naar 7 maanden. Het ontbreken van capaciteit is een van de redenen voor deze lange wachttijden. Het aantal verzekeringsartsen bij het UWV is afgenomen doordat ervaren artsen pensioneren en jongere artsen nog in opleiding zijn.

Arbeidsongeschikte personen: nog even geduld

Hoewel het UWV streeft naar het verminderen van wachttijden en het verbeteren van hun dienstverlening, blijft het een uitdaging om de groeiende toestroom – van mensen die aanspraak maken op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen – op te vangen.

Bron: limburger
Beeldmateriaal: AndreyPopov (Canva)

Meer over: