Ga naar de inhoud

SVB lanceert pilot samen met UWV voor Aanvullende inkomensvoorziening voor Ouderen


Veel financieel kwetsbare senioren in Nederland weten vaak niet dat zij recht hebben op een aanvullende inkomensvoorziening. Als het aan het SVB ligt komt daar nu eindelijk verandering in. Het SVB lanceert een pilot om senioren – met recht op aanvullend inkomen – (automatisch) te geven waar ze recht op hebben. 

De voorziening heet de ‘Aanvullende Inkomensvoorziening voor Ouderen (AIO)‘. Heb je AOW? Ontdek dan of je ook recht hebt op de tegemoetkoming. 

De SVB zet zich al jaren in om het gebruik van deze Aanvullende Inkomensvoorziening voor Ouderen (AIO) onder financieel kwetsbare senioren te vergroten. De AIO is een regeling die als doel heeft om het inkomen van burgers met een AOW aan te vullen tot het bestaansminimum. Ondanks gerichte voorlichting en andere inspanningen ziet de SVB nieuwe kansen om het niet-gebruik van de AIO verder tegen te gaan. Daarom pleit de SVB al geruime tijd voor de mogelijkheid om gegevens uit te wisselen met het UWV om zodoende zicht te krijgen op burgers die in aanmerking komen voor een AIO. Dit pleidooi wordt ook gedeeld in het rapport ‘Met te weinig genoegen nemen’ van de Nationale Ombudsman’ dat op 16 juni is verschenen.

Rapport Nationale Ombudsman

Oproep Algemene Rekenkamer

Eén van de aanbevelingen die de Ombudsman doet aan landelijke uitvoeringsorganisaties is om alle beschikbare data te benutten en gegevens onderling uit te wisselen. Deze aanbeveling sluit aan bij een eerdere oproep van de Algemene Rekenkamer (AR) aan de beleidsmaker. Het doel is om belemmeringen voor een doeltreffender aanpak bij aanvullende regelingen te verminderen, door bijvoorbeeld het koppelen van gegevens. Hiermee kan een grote stap gezet worden om de financiële positie van senioren te versterken.

Samenwerking met UWV

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) wil proactief senioren gaan benaderen om te zorgen dat zij krijgen waar ze recht op hebben. Voor de Algemene Ouderdomswet (AOW) doet de SVB dit al. Nu wil de SVB dit ook voor de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) doen. Met dit project wordt gepoogd om senioren die mogelijk aanspraak maken. Op een aanvulling op hun AOW – te identificeren en proactief te benaderen. De SVB liet in een persbericht op 27 juni jl. weten dat ze hiervoor meer gegevens nodig hadden en dat ze vanaf het najaar de proactieve houding door wil voeren door middel van veilige gegevensuitwisseling met het UWV.

Tijdelijke regeling

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs een tijdelijke regeling opgesteld. De Autoriteit Persoonsgegevens om een advies gevraagd. Het is belangrijk dat burgers zekerheid hebben dat met hun gegevens zorgvuldig wordt omgegaan.

Privacywetgeving

Als onderdeel van het project worden door zogenaamde Multi Party Computation, een innovatieve techniek waarmee data versleuteld worden, de gegevens van de SVB en het UWV gecombineerd. De SVB levert hierbij het Burgerservicenummer van de AOW-gerechtigden en hun partner en krijgt vervolgens alleen te horen welke personen beneden de bijstandsnorm zitten. De SVB ziet niet het daadwerkelijke inkomen en het UWV ziet niet de samenstelling van het huishouden. Noch de SVB noch de UWV krijgen meer te weten over de desbetreffende persoon dan dat ze al weten. Op basis van de resultaten worden 1000 potentiële AIO-gerechtigden geselecteerd en vervolgens benaderd door de SVB.

Planning

Kerstel Nijland, projectleider, is vol vertrouwen dat het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens positief zal zijn. Naar verwachting wordt het advies nog deze maand op de website van de AP gepubliceerd. Daarna gaat het ministerie van SZW de regeling publiceren. Zodra de regeling gepubliceerd is (hoogstwaarschijnlijk eind september) start de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met de pilot. De pilot zal ongeveer 9 maanden in beslag nemen, 3 maanden voor gegevensuitwisseling met UWV en 6 maanden voor onderzoek, evaluatie en advies. Naar verwachting wordt het project in het voorjaar van 2023 afgerond en geëvalueerd. De uitkomsten worden gebruikt om de vervolgstappen te bepalen.

Wil je meer weten? Informatie over de AIO-regeling vind je op de website van de SVB: AIO | AIO-aanvulling | SVB.

Meer over: