Ga naar de inhoud

Door energieplafond korting op de energienota: dit draagt het Rijk bij

Update:

Het kabinet heeft een definitief prijsplafond vastgesteld voor gas en stroom. Zo’n plafond is bedoeld om kwetsbare burgers, die de hoge energieprijzen niet meer kunnen betalen, te beschermen. Door dit besluit komt de gemiddelde energierekening op maximaal € 241 uit. Lees hier alles over het energieplafond!

Energierekening wordt vanaf januari 2023 goedkoper

Het kabinet heeft afgelopen maand de plannen voor het prijsplafond uitgewerkt. Vanaf januari 2023 wordt de energierekening een stuk goedkoper. Daarnaast krijgen huishoudens in november en januari een korting van € 190. Dit is een voorschotnota die van je energierekening wordt afgetrokken. Hiervoor hoef je geen actie te ondernemen, deze korting wordt automatisch verrekend.

Maximumprijzen om consumenten te beschermen

Vanaf januari 2023 gaat er een maximumprijs van € 1,45 per kubieke meter gas en € 0,40 per kWh voor stroom gelden. Gas heeft een maximum jaarverbruik van 1200 m3 en gas van 2900 kWh. Wie meer dan dit verbruikt, gaat wel een hoger tarief betalen. Op deze manier hoopt de overheid ons te stimuleren om zuiniger om te gaan met energie.

Deze nieuwe maatregel is voor iedereen van toepassing, ook voor mensen met een vast contract. Als je gebruik maakt van stadsverwarming, dan gaat er een prijs van € 47,39 per gigajoule gelden. Voor bedrijven die veel energie verbruiken, zoals productiebedrijven en bakkerijen, komt nog een andere regeling. Deze Tegemoetkoming Energiekosten-regeling wordt naar verwachting in april opengesteld en geldt met terugwerkende kracht.

Energieplafond is geen bodemloze put

De regeling is ruimer en duurder dan eerder gedacht. Volgens het kabinet gaat deze maatregel € 23,5 miljard kosten. Ondanks dat Nederland een relatief goede schatkist heeft, kan dit niet eeuwig doorgaan. Wat de oplossing gaat zijn voor de lange termijn, is nog niet bekend.

Meer over: