Ga naar de inhoud

Nederlandse gezinnen beleggen meer en sparen minder


Geld wordt minder waard? De spaarrente is nihil. Als geld minder waard wordt, heet dat inflatie. Als je spaarrente nul is, betekent dit dat je geen geld spaart. Nederlandse huishoudens gaan daarom steeds meer beleggen. 1 op de 5 huishoudens is nu aan het beleggen.

Waarom beleggen?

De huidige economische situatie heeft veel mensen doen geloven dat sparen op de bank niet langer een verstandige beslissing is. Nu de rente op een historisch dieptepunt staat en de kosten van levensonderhoud blijven stijgen, is het moeilijk om de inflatie bij te houden door je geld op de bank te zetten. Veel mensen richten zich nu op alternatieve manieren van sparen, zoals beleggen in aandelen, onroerend goed of edele metalen. 

Cijfers beleggen

Uit gegevens (AFM) blijkt dat het aantal beleggende huishoudens in 2021 is toegenomen met 12% tot 1,9 miljoen. Dit geldt overigens niet alleen voor beleggen in aandelen, ook in obligaties en andere componenten van de beleggingsportefeuille. Waarom zijn er steeds meer mensen geïnteresseerd in beleggen? Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien willen ze simpelweg wat extra geld verdienen of ze willen hun spaargeld laten groeien door te investeren in aandelen. In ieder geval is het duidelijk dat de populariteit van beleggen toeneemt. Dit is goed nieuws voor de beurs. Het betekent namelijk dat er steeds meer kapitaal beschikbaar komt om te investeren. Dit kan leiden tot een hogere vraag naar aandelen en daarmee een hogere koers.

Minder waarde portefeuille

De omvang van beleggingen van Nederlandse huishoudens in beursgenoteerde aandelen is in het eerste kwartaal van 2022 met € 3,0 miljard gedaald, naar € 58,9 miljard volgens cijfers van de Nederlandse bank. De huidige daling van de aandelenportefeuille ter waarde van € 3,0 miljard (-4,9%) komt voornamelijk door de dalende beurskoersen. Er werd door Nederlandse huishoudens onder de streep ook voor € 250 miljoen aan aandelen verkocht. 

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Dit is afhankelijk per huishouden en hoeveel geld er beschikbaar is. Beleggen doe je het beste met geld wat je op korte termijn niet nodig hebt. Een richtlijn kan zijn: schrijf maandelijks 10 procent van je inkomen wat je over hebt, over op een beleggingsrekening.

Starter of ervaren belegger

Hoe zit het met startende en ervaren beleggers? Startende beleggers zijn niet alleen jonger, maar ook steeds beter opgeleid dan ervaren beleggers (78% versus 56%) en vrouwen (48% versus 24%). Startende beleggers hebben minder geld: 62% heeft minder dan 5.000 euro aan vermogen om te beleggen. 

Is het nu een goed moment om te beleggen?

Op dit moment staan een hoop aandelen lager dan een jaar geleden. Gemiddeld genomen zijn ze rond de 20 procent gezakt sinds begin dit jaar. Het lijkt aantrekkelijk om gebruik te maken van deze forse dip. Het antwoord op de vraag is: ja, het is een goed moment om te beginnen met beleggen*.

Hoe koop je zelf aandelen?

Wil je zelf aandelen aankopen? Je kunt starten met aandelen kopen door een beleggingsrekening/effectenrekening te openen bij één van de verschillende banken of online platforms. Vervolgens kun je via het platform in je browser of via een beleggings app zelfstandig aandelen aankopen. Wanneer je een beginner bent kun je starten met een laag bedrag van € 50 per maand.

Crypto

14% van alle Nederlandse huishoudens bezit bitcoin of andere digitale crypto munten volgens een onderzoek van de ECB (Europese Centrale Bank). Beginnen met Bitcoins of cryptovaluta: met deze hulp investeer je veilig.

Waarom beleggen in plaats van sparen?

Sparen en beleggen zijn2 verschillende dingen. Uiteindelijk gaat het om het vinden van een balans. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een soort potje in geval van nood van een deel van je spaargeld te maken. Voor het geval dat je auto of wasmachine kapot gaat. Voordeel van sparen is dat het risico om je geld te verliezen erg laag is. Aan de andere kant, met rentes op een historisch laag niveau, groeit je vermogen door te sparen niet of nauwelijks.

Daarom is beleggen op de lange termijn een andere manier om vermogen op te bouwen. Denk eraan dat toekomstige rendementen niet gegarandeerd zijn en er bestaat het risico om je ingelegde geld te verliezen.

*Let op: Startpagina geeft geen financieel advies.

Meer over: