Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vroegboekkorting voor vakanties; slim of niet?

In samenwerking met:

In januari begint de reisbranche actief met het promoten van de zomervakantie. De vakantiebeurs is een hoogtepunt, maar ook in de media pakken touroperators goed uit met allerlei advertenties. Ze willen je verleiden om zo vroeg mogelijk je zomervakantie te boeken. En vaak staat daar een vroegboekkorting tegenover. Maar hoe werkt dit? En is is het verstandig om hiervan gebruik te maken?

Wat is vroegboekkorting?

Hotels, appartementen en campings willen graag zo vroeg mogelijk zekerheid hebben over de bezetting in de zomermaanden. Daarom geven zij touroperators korting als zij al vroeg accommodatie reserveren voor het vakantieseizoen. De reisaanbieders moeten er dan natuurlijk wel voor zorgen dat zij hun bestemmingen verkopen. Om de vakantieganger te verleiden, kan deze tegen een korting reserveren. En die kortingen kunnen heel interessant zijn. Zeker als een bestemming niet zo goed verkoopt. Want vroegboekkorting blijft een spel van vraag en aanbod.

Het vroegboekseizoen voor de zomervakantie zijn vooral de maanden januari en februari. Vandaar dat de aanbieders nu zo actief zijn in de media om de vakantieganger te verleiden nu al te boeken. In september en oktober herhaalt dit fenomeen zich, maar dan vanzelfsprekend voor winterbestemmingen.

Je moet dus als vakantieganger vroeg je keuze maken waar je naartoe wilt en wat je op je bestemming wil doen. Als je dat nu al weet, kun je zeker gebruik maken van een vroegboekkorting.

Voordelen van vroeg boeken

Het levert je een aardig prijsvoordeel op. Daarnaast is het zinvol om gebruik te maken van een vroegboekkorting in de volgende gevallen:

  • Je wilt naar een populaire bestemming;
  • Je bent gebonden aan een bepaalde vakantieperiode;
  • Je kunt alleen maar in het hoogseizoen weg;
  • Je gaat met een grote groep familie of vrienden;
  • Je hebt geen zin om lang op het internet te surfen naar de beste vakantieaanbiedingen.

Hiermee incasseer je de vroegboekkorting als extra voordeel. En: door gebruik te maken van een vroegboekkorting, weet je al vroeg waar je heen gaat. Je hebt dus ruim de tijd om je voor te bereiden op je zomervakantie. Heel veel tijd voor voorpret dus!

Nadelen van vroegboeken

Er zijn zeker ook nadelen. Er kan van alles veranderen in je persoonlijke omstandigheden, waardoor je hoofd helemaal niet staat naar die vakantie. Daarnaast kan er in jouw vakantieland wat gebeuren waardoor die bestemming niet meer zo geweldig lijkt: een natuurramp of politieke onlust kan je tropisch eiland een heel ander karakter geven. Een annuleringsverzekering is daarom altijd noodzakelijk, hoewel die ook niet in alle situaties tot uitkering zal komen. Tot slot kan je reisaanbieder failliet gaan. Als je boekt bij een bij de ANVR aangesloten reisorganisatie, kun je in een dergelijk geval gebruik maken van een garantieregeling.

Is vroegboekkorting altijd voordeliger dan een last minute?

Dat antwoord is eigenlijk niet te geven. Zoals gezegd: vraag en aanbod bepalen heel erg het prijsniveau van vakantiebestemmingen. Een aantal jaren geleden was het boeken van een last minute veel voordeliger. Tegenwoordig is dat prijsverschil er nauwelijks meer. Door het boekgedrag en het zoekgedrag van de vakantieganger, zijn aanbieders nu heel flexibel in het spelen met prijzen. Daardoor kunnen zij bij wijze van spreken per individu en per dag andere prijzen hanteren. Zou je willen gaan voor een last minute aanbieding, dan moet je dus heel flexibel zijn in de keuze van vakantiebestemming en tijd. Niet iedereen kan of wil dat.

Zelf je reis organiseren

Het voordeel van internet is dat je heel veel zelf kunt vinden en boeken. Van vliegtickets tot accommodaties en excursies op je vakantiebestemming. Dat heeft zeker ook zijn charme, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Een handig hulpmiddel hiervoor is de website grijsopreis.nl. Hier staan allerlei praktische tips over het boeken van goedkope vliegtickets, vakantiebestemmingen en accommodaties. Hiermee bespaar je tijd en heb je daarnaast veel voorpret door de gedetailleerde informatie. En mocht je wel van een vroegboekkorting gebruik maken, dan kun je natuurlijk ook gedetailleerde informatie vinden over jouw vakantiebestemming op de website van grijsopreis.nl..

Meer inspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je veel praktische informatie over de voorbereiding op je vakantie, gezondheid op reis en veilig reizen.

 

In samenwerking met: