Ga naar de inhoud

Waarom je moet oppassen met het invullen van online vragenlijsten

Update:
vragenlijst

Online surveys zijn niet meer weg te denken. Onschuldig, zou je denken. Maar dit is absoluut niet waar. Achter de schijnbaar eenvoudige vragen schuilen potentiële risico’s die vaak over het hoofd worden gezien. In dit artikel duiken we dieper in op waarom je uiterst voorzichtig moet zijn bij het invullen van online vragenlijsten.

Ontdek hoe cybercriminelen slim inspelen op populaire trends, herken deze aanbieders en leer waarom het beschermen van je persoonlijke data cruciaal is.

Zonder dat je het (bewust) doorhebt, oefenen influencers, met hun massale volgers op platforms als Instagram en TikTok, een aanzienlijke invloed uit.

Een opvallende trend is de ‘Get to Know Me’-hype (vragenlijst om meer over diegene te weten te komen). HIerbij vullen influencers en hun volgers online surveys (vragenlijsten) in om persoonlijke informatie te delen. Achter deze onschuldig ogende trend schuilen helaas serieuze risico’s, aangezien cybercriminelen deze kans aangrijpen om accounts te hacken. Na het hacken gebruiken ze je persoonlijke gegevens voor verkeerde doeleinden.

De misleiding van online vragenlijsten

Cybercriminelen maken gretig gebruik van de ‘Get to Know Me’-trend door zich voor te doen als influencers. Ze sturen nagemaakte surveys naar de inboxen van nietsvermoedende volgers, waarbij ze hun slachtoffers manipuleren om persoonlijke gegevens prijs te geven.

Het doel is eenvoudig: met toegang tot deze informatie wordt het hacken van online accounts een stuk eenvoudiger. Van geboortedatum tot favoriete kleur, je favoriete kledingmerk en zelfs de naam van een huisdier; de vragen lijken onschuldig, maar vormen een potentiële bedreiging.

Voorkom risico’s bij online vragenlijsten

Hoewel het verleidelijk is om deel te nemen aan deze trends, moeten mensen zich bewust zijn van de potentiële risico’s van online surveys. Het onnadenkend invullen van deze vragenlijsten kan leiden tot ernstige inbreuken op de privacy. Het is van cruciaal belang om de afzender zorgvuldig te controleren en, indien mogelijk, terughoudend te zijn bij het invullen van vragenlijsten die niet essentieel zijn voor hun online veiligheid.

Hoe vul je veilig een online vragenlijst in?

Het invullen van online vragenlijsten kan veilig zijn, zolang je enkele voorzorgsmaatregelen neemt en bewust bent van potentiële risico’s. Hier zijn enkele tips om veilig vragenlijsten in te vullen:

1. Controleer de afzender

  • Wees kritisch over wie de vragenlijst verzendt. Als het afkomstig is van een onbekende bron, wees dan extra voorzichtig.
  • Bevestig de authenticiteit als het afkomstig lijkt te zijn van een bekend merk, bedrijf of persoon.
  • Lees beoordelingen over de organisatie

2. Bekijk de URL

  • Controleer de webadressen (URL’s) in de vragenlijst. Zorg ervoor dat ze overeenkomen met de officiële website van het bedrijf of de organisatie.
  • Vermijd het klikken op verdachte links in de enquête.

3. Deel minimale informatie

  • Beperk de informatie die je deelt tot wat strikt noodzakelijk is. Vermijd het verstrekken van gevoelige persoonlijke gegevens, zoals financiële informatie of wachtwoorden.

4. Gebruik aparte e-mailadressen

  • Overweeg het gebruik van een apart e-mailadres voor het invullen van online vragenlijsten om je primaire e-mailadres te beschermen.

5. Update beveiligingssoftware

  • Zorg ervoor dat je antivirus- en antispyware-software up-to-date is. Dit beschermt je tegen mogelijke bedreigingen.

6. Lees privacy voorwaarden

  • Neem de tijd om de privacyvoorwaarden van de enquête door te lezen. Kijk hoe jouw gegevens worden gebruikt en opgeslagen. Lees ook onze tips om jouw online veiligheid te waarborgen.

7. Wees kritisch bij ongevraagde vragenlijsten

  • Wees voorzichtig met het invullen van enquêtes die ongevraagd naar je zijn gestuurd. Controleer eerst of het wel betrouwbaar is.
  • Wees ook voorzichtig met het meedoen aan winacties. Vaak zitten daar opvolgacties achter, waardoor ze je online benaderen met vragenlijsten. Doe alleen mee als je de afzender goed kent!

Bron: KnowBe4

Meer over: