Ga naar de inhoud

Het dark web, wat gebeurt er onder de oppervlakte van het internet

Update:
dark web

Broeiplek van criminele activiteiten en een baken van vrijheid: het dark web blijft een controversieel fenomeen. Van de verkoop van illegale zaken zoals kinderporno, wapens en gestolen creditcardgegevens, tot een veilige haven voor het vrije woord bij censuur.

Het dark web biedt een krachtig platform voor anonieme online interactie. Wat is de schaduwzijde hiervan? Zijn er ook voordelen? Lees het in dit artikel.

De duistere ondergrondse van het internet

Het platform is berucht om zijn anonimiteit, wat het aantrekkelijk maakt voor criminelen. In tegenstelling tot het normale web, zijn de gesprekken tussen gebruikers en websites volledig anoniem. Dit is een kwaliteit waar Rolf van Wegberg, Assistant Professor Cybercrime aan de TU Delft, op wijst. Van drugs tot cyberaanval, hiervoor zijn de ondergrondse marktplaatsen de norm.

Onopgemerkt door nieuwsgierige ogen

Maar het is niet alleen maar schaduw. Journalisten uit landen waar de overheid het internet zwaar censureert, kunnen anoniem toegang krijgen tot vitale informatie. Sommigen bevinden zich er om adviezen te geven of te ontvangen.

Ook mensen die zich zorgen maken over hun privacy, te denken valt dan bijvoorbeeld aan mensenrechtenactivisten en advocaten, maken er gebruik van. Het dark web biedt verschillende handige privacytools, zoals versleutelde e-mail en VPN’s, waarmee online privacy wordt versterkt. Zo blijven ze onopgemerkt door nieuwsgierige ogen. Voor klokkenluiders die misstanden willen aankaarten, biedt het dark web platforms waar ze anoniem informatie kunnen delen zonder angst voor represailles.

Bekijk hier hoe het dark web werkt. De tekst gaat onder de video verder >>

Toegang tot het dark web is niet zo eenvoudig als het openen van een Google Chrome-venster. Alleen de Tor Browser, bekend om zijn technieken om de identiteit van gebruikers te maskeren, biedt een veilige passage. Volgens Van Wegberg zijn de trends op het dark web de afgelopen jaren echter veranderd. 10 jaar geleden waren het vooral drugs die werden verhandeld. Nu is er een toename in de vraag naar illegaal verkregen creditcardgegevens en persoonlijk identificeerbare informatie, zoals wachtwoorden.

De risico’s en uitdagingen

Het platform bezoeken is niet zonder gevaren. Gebruikers lopen een verhoogd risico op computervirussen en hackers. Er zijn zelfs gevallen van dierenmishandeling, waarbij dieren voor seksuele activiteiten tegen betaling worden aangeboden. Politiediensten houden het dark web nauwlettend in de gaten om criminaliteit te bestrijden en andere illegale activiteiten te beëindigen.

Ondanks dat het bezoeken van het dark web zelf niet illegaal is, tenzij betrokken bij onwettige handelingen, blijft de anonimiteit van het platform een uitdaging voor wetshandhavingsinstanties die daders proberen op te sporen en te vervolgen.

De dubbele kant van de medaille

Het dark web, hoe schimmig het ook klinkt, is niet uitsluitend een broedplaats voor criminaliteit. In feite wordt het ook gebruikt door mensen die gewoon wat informatie willen opzoeken of anoniem advies willen vragen.

Bron: WNL

Meer over: