Ga naar de inhoud

Voetbalwereld rouwt om overlijden Franz Beckenbauer

Update:
Duits voetbal

De wereld rouwt om het overlijden van de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer. ‘Der Kaiser’ van het Duitse voetbal overleed zondag in het bijzijn van zijn familie. Hij was al enige tijd ziek en werd 78 jaar. De reacties op het overlijden van de iconische speler én coach stromen binnen en zijn eensgezind lovend.

Beckenbauer won zowel als speler als coach het WK. Hij was de aanvoerder van West-Duitsland op het WK van 1974 en won als bondscoach van Duitsland de wereldtitel in 1990. De KNVB noemt hem ‘een icoon van het voetbal’. 

Voetbaltrauma voor Nederland

Hij groeide uit tot de beste Duitse voetballer aller tijden. Wat Cruijff voor Nederland betekent, betekent Beckenbauer voor Duitsland. Als aanvoerder leidde hij het West-Duitse elftal naar de wereldtitel door in de WK-finale het Nederlands elftal van Johan Cruijff met 2-1 te verslaan. Dit leverde voetbalminnend Nederland een enorm trauma op dat nog steeds doorwerkt.

Der Kaiser in actie tijdens het WK ’74

Lees verder onder de tekst >>

Een echte legende

De reactie op zijn overlijden zijn eensgezind en zonder uitzondering lovend. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin: “De nalatenschap van Beckenbauer als een van de groten van het voetbal staat buiten kijf. We nemen afscheid van een legende.”
FIFA-voorzitter Gianni Infantino: “Groot is het verdriet in de voetbal- en sportwereld. Der Kaiser was een geweldig mens, een vriend van het voetbal, een kampioen en een echte legende. We zullen je nooit vergeten. Lieve Franz, bedankt voor alles.”

Geweldig en genereus persoon

Lothar Matthäus (62), recordinternational en vriend, roemt zijn betekenis voor het Duitse voetbal en prijst zijn persoonlijkheid. “Iedereen die hem kende, weet wat een geweldig en genereus persoon Franz was”, zegt Matthäus, Hij leidde in 1990 als aanvoerder samen met bondscoach Beckenbauer West-Duitsland naar de wereldtitel.

Rudi Völler verliest een goede vriend

Rudi Völler nu directeur van het Duitse nationale team en in 1990 spits van het team dat onder Der Kaiser de wereldtitel pakte: “Zonder hem waren we nooit wereldkampioen geworden. Hij is een inspiratiebron voor meer dan 1 generatie. Der Kaiser zal voor altijd het stralende licht van het Duitse voetbal blijven. Met Beckenbauer verliest het Duitse voetbal zijn grootste persoonlijkheid en ik verlies een goede vriend.”

Rust in vrede, Keizer Franz

Bayern-speler Thomas Müller reageert via X: “Een van de grootste voetballers van Bayern ooit heeft ons verlaten. Rust in vrede, Keizer Franz. We zullen niet vergeten wat je voor het Duitse voetbal hebt betekend.”

Gary Lineker, sportpresentator en voormalig topspits van Engeland, noemt Beckenbauer 1 van de absoluut groten in het voetbal. Michel Platini, de Franse oud-voetballer, looft ook het karakter van Beckenbauer. “Der Kaiser is er niet meer: hij stond voor elegantie en vriendschap. Hij won alles op een sierlijke manier.”

Erelijst Beckenbauer als speler:

  • WK voetbal: 1ste (1974), 2de (1966), 3de (1970)
  • EK voetbal: 1ste (1972), 2de (1976)
  • Europacup 1: 3x (1974, 1975, 1976)
  • Wereldbeker clubteams: 1x (1976)
  • Landstitels: 4x met Bayern München (1969, 1972, 1973, 1974), 3x met New York Cosmos (1977, 1978, 1980), 1x met Hamburger SV (1982)
  • Duitse beker: 4x met Bayern München (1966, 1968, 1969, 1971)

Bronnen: FCUpdate, NOS, AD

Meer over: