Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Johan Cruijff 75: 5x wat hem uniek maakte + 5 interessante weetjes

Johan Cruijff zou nu 75 jaar geworden zijn. De nummer 14 van Ajax wordt gezien als één van de beste voetballers die ooit bestaan heeft. Wist je dat er ook een Planeet naar Johan is vernoemd én dat Cruijff ontzettend goed kon zingen? Johan was nog veel meer dan een bekende voetballer.

Hier 5 dingen die Johan Cruijff zo uniek maakte en 5 interessante feiten die je waarschijnlijk nog niet wist.  

Tekst gaat verder onder de advertentie

5 dingen die Johan Cruijff zo uniek maakte 

1. De onvergetelijke bijzondere uitdrukkingen van Cruijff 

De bekende voetballer stond ook wel bekend om zijn bijzondere opmerkingen. Het kwam bijna nooit voor dat je als journalist en televisiekijker Johan in één keer begreep. In de loop der jaren heeft hij er zelfs zoveel, dat er verschillende boeken over zijn geschreven. Je kon er zelfs scheurkalenders van kopen. Sommige opmerkingen als “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”, zijn zelfs zo bekend dat ze zijn opgenomen in de Nederlandse taal. 

Boeken over Johan Cruijff

10 fantastische opmerkingen van Johan Cruijff:

  1. Ik ben overal tegen, tot ik een besluit neem. Dan ben ik ervoor;
  2. Ieder nadeel heb z'n voordeel;
  3. Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet;
  4. Voetbal is simpel. Wat moeilijk is, is simpel voetballen;
  5. Je gaat het pas zien als je het doorhebt;
  6. Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren;
  7. Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg, óf te laat;
  8. Toeval is logisch;
  9. Je moet schieten, anders kun je niet winnen;
  10. Voetbal is een spel van fouten. De ploeg die de minste maakt, is de beste.

2. Johan Cruijff was meer dan alleen een voetballer en zette zich in voor anderen

Johan Cruijff stond voornamelijk bekend om zijn fantastische voetbalprestaties. Maar hij was meer dan dat. Cruijff was een visionair en een pionier. Hij had een behoorlijke naam gemaakt - iets waarmee hij kansen paktte. Johan vond het belangrijk dat iedereen kan sporten. Ongeacht je leeftijd, nationaliteit, financiële middelen en eventuele beperkingen.

Zo richtte hij in 1997 het Johan de Johan Cruyff Foundation op. Het doel? Voornamelijk kinderen met een handicap, kansen te bieden om actief te zijn in sport en spel. De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt wereldwijd impactvolle sport en- spelprojecten. Zo heeft de Foundation al meer dan 200 kleine voetbalvelden met kunstgras in woonwijken, ook wel Cruyff Courts genoemd, aangelegd in woonwijken. Dit project heeft ontzettend veel wereldwijde impact gehad. Ook heeft hij straatvoetbal en damesvoetbal op de kaart gezet. “Alleen kan je het niet - je moet het samen doen,” aldus Johan.

3. Johan Cruijff ontving als enige voetballer ooit 2 koninklijke onderscheidingen

Ondanks dat hij het niet alleen deed, kwam het idee wel van Cruijff. Hij werd hier dan ook op een bijzondere manier mee beloond. De topvoetballer ontving zelfs 2 keer een koninklijke onderscheiding. Cruijff werd benoemd tot Ridder van Orde van Oranje-Nassau in 1974 en 28 jaar later werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Verder ontving Cruijff hoge herkenningen van verschillende organisaties als de KNVB, FIFA, UEFA. Zelfs een paar van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

4. Het Nederlandse bedrijfsleven profiteert van het imago van Johan Cruijff 

De naam Johan Cruijff was internationaal ontzettend bekend. Hij was op sommige plekken zelfs bekender dan ons land zelf. “Van China tot Canada: overal brak een glimlach door als je zijn naam noemde,” vertelt oud-MKB-voorzitter Hans Biesheuvel. Hij gebruikte dit dan ook regelmatig als kruiwagen. “Het leek wel of je dankzij hem als Nederlander net iets vriendelijker werd ontvangen.'' Zonder dit trucje waren er ontzettend veel handelsmissies niet geslaagd. Veel mensen bleken ‘Holland’ niet te kennen. Zodra je de naam van de topvoetballer noemde, wist iedereen gelijk waar je vandaan kwam. Heel opmerkelijk - dit bevestigt ook maar weer dat Cruijff enorm veel betekend heeft voor het imago van Nederland in de wereld. Iets waar we nog steeds van profiteren.

5. Johan Cruijff was een unieke verschijninig 

Cruijff was anders dan de rest. Op het veld speelde hij anders dan anderen en als coach zag hij vaak oplossingen waar anderen nooit aangedacht hadden. Zijn speelstijl en voetbalfilosofie hebben zowel managers als spelers beïnvloed. Binnen én buiten de voetbalwereld. Deze unieke eigenschap maakte Johan ontzettend gewild: de voetbalwereld, zijn fans en de media konden geen genoeg van Cruijff krijgen. De topvoetballer heeft zelfs een wassen beeld in Madame Tussauds

5 interessante feitjes over Johan Cruijff

1. Johan blijft voor altijd de nummer 14 van Ajax

Toen Johan Cruijff 60 jaar werd, kreeg hij van voetbalclub Ajax wel een heel bijzonder cadeau. Ajax besloot ‘zijn’ nummer 14 uit de roulatie te halen. Dit houdt in dat sinds 2017 geen enkele voetballer van Ajax nog met dat nummer speelt. Zeer opmerkelijk, want dit is in de voetbalhistorie nog nooit gebeurd. Het was dan ook niet heel verrassend dat de Amsterdam ArenA in 2018 werd omgedoopt tot de Johan Cruijff ArenA.

2. Johan Cruijff rookte in zijn gloriejaren 4 pakjes sigaretten per dag

Als je op hoog niveau voetbalt, moet je gezond leven. Zo wordt er in het profvoetbal streng gecontroleerd op overgewicht en alcoholgebruik. Je kunt er als club zelfs hoge boetes voor krijgen. Tegenwoordig mag je ook niet roken. Vroeger was dat wel anders. Roken was de norm in de kleedkamer. In de gloriejaren van Johan Cruijff rookte de topvoetballer wel 4 pakjes per dag. Zelfs toen zijn vader overleed aan longkanker, stopte hij niet met roken. 

3. Johan Cruijff kan zingen en heeft zelfs een single uitgebracht 

Wist je dat Johan Cruijff in 1969 een single heeft uitgebracht? Dit populaire nummer werd geproduceerd en geschreven door Peter Koelewijn. Het liedje deed het op zich wel goed in Nederland, maar was alleen in Baskenland een groot succes. Als je het terug luistert, is hij best leuk.

De single van Johan Cruijff

4. Er is een planeet naar Johan Cruijff vernoemd

Johan Cruijff was niet alleen een geweldige voetballer. Hij zette zich met zijn Foundation ook in voor anderen. “Daarom verdient de Nederlandse sportkampioen een plekje in de hemel,” vond Nederlandse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. Zo werd in 2010 de planetoïde 14282 vernoemd naar Johan Cruijff. Het is een mini-planeet van 9 kilometer lang tussen Mars en Jupiter in. 

5. Johan Cruijff heeft 3 kinderen en zijn zoon was ook een succesvolle voetballer 

Leuk om te weten: op de bruiloft van zijn teamgenoot - op 13 juni 1967 om precies te zijn - ontmoette Johan zijn vrouw. Samen met Danny Coster kreeg hij 3 kinderen. Chantal (1970), Susila (1972) en Jordi (1974). Hoewel zijn dochters zijn passie voor voetbal niet lijken te delen, zit dat met zijn zoon wel anders. Jordi is momenteel succesvol voetbaltrainer en oud-speler van Barcelona en Manchester United. Zo vader, zo zoon. 

Beeldmateriaal: beschikbaar gesteld door Madame Tussauds Amsterdam

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal