Ga naar de inhoud

Verdubbeling vermogen rijkste 5 mensen tekent groeiende ongelijkheid

Update:
Rijksten

Het vermogen van de 5 rijkste mensen ter wereld, met namen als Elon Musk en Jeff Bezos, heeft een verdubbeling ondergaan sinds 2020. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Oxfam in een nieuw rapport van Oxfam Novib.

Deze sterke stijging van hun rijkdom weerspiegelt de wereldwijd groeiende ongelijkheid. 5 miljard mensen zijn in koopkracht achteruit gegaan door lonen die niet meegroeien met de inflatie.

De concentratie van rijkdom en macht

Volgens Oxfam springt het vermogen van Elon Musk, Bernard Arnault en familie, Jeff Bezos, Larry Ellison en Warren Buffett in het oog. Hun gezamenlijk vermogen nam toe van 405 miljard naar 869 miljard dollar. In verhouding tot hun rijkdom liepen de lonen van vele anderen juist achter. 59% van alle financiële bezittingen zoals aandelen, obligaties en spaargeld wordt beheerd door de rijkste 1% van de wereldbevolking.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Oorzaken van de toename van ongelijkheid

Volgens de Oxfam Novib, de organisatie die strijdt voor gelijkheid, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de toename van ongelijkheid. Grote bedrijven – zoals Google, Facebook en Amazon – hebben meer marktmacht en dwingen kleinere spelers uit de markt of nemen ze over. Dit geeft hen de kans om hun prijzen te verhogen zonder klanten te verliezen, wat consumenten direct voelen. Hoge concentraties van macht zijn ook te vinden in de farmaceutische industrie en in bedrijven zoals Walmart, die grotendeels in handen zijn van miljardairs.

Vermogensbelasting en politieke invloed

Oxfam beweert dat deze miljardairs onevenredig profiteren van economische groei, omdat zij via dividenduitkeringen een groot deel van de bedrijfswinsten binnenhalen. Daarnaast wordt vermogen vaak minder belast dan inkomen uit arbeid, wat de ongelijkheid vergroot. Volgens Oxfam gaat de groei van het vermogen van de superrijken hand in hand met de groei van hun politieke invloed, waardoor ze lobbyisten kunnen betalen om belastingwetgeving in hun voordeel te beïnvloeden.

Bron: Limburger

Meer over: