Ga naar de inhoud

Nettoloon stijgt flink door hogere belastingkortingen

Update:
Nettoloon omhoog door belastingkortingen

In 2024 kunnen werknemers in sectoren zoals transport, metaal- en techniek, bouw, zorg en overheid een aanzienlijke stijging van hun nettoloon verwachten. Dit komt door de hogere belastingkortingen en de invoering van het minimumuurloon. Dit geldt niet voor iedereen, jongeren en gepensioneerden profiteren niet van dit voordeel.

Voor wie is de verhoging?

Vooral werknemers met een minimumloon zien hun salaris tot 265 euro per maand toenemen door de verandering in salarisberekening op basis van een uurtarief. Modale werknemers profiteren gemiddeld van 79 euro extra inkomen, terwijl jongeren en gepensioneerden minder voordeel ervaren.

Minder profijt voor jongeren en gepensioneerden

Ondanks dit goede nieuws voelen niet alle (ex)werkenden de voordelen van deze regelgeving.

  • Jongeren onder de 21 jaar kunnen geconfronteerd worden met een lager salaris, omdat zij vanaf 2024 verplicht pensioenpremie moeten afdragen.
  • Daarnaast zien ouderen hun inkomen slechts beperkt stijgen, omdat zij niet of slechts gedeeltelijk profiteren van hogere belastingkortingen. Het is belangrijk om op te merken dat de netto AOW-uitkering wel hoger wordt.

De impact op werkgevers

De verhoging van salarissen per sector varieert aanzienlijk. Werknemers in de bouw met een fulltime minimumloon kunnen bijvoorbeeld rekenen op een netto toename van 205 euro per maand, terwijl werknemers in de metaal en techniek sector 254 euro extra ontvangen.

Zorgsector en overheid

Bij de overheid en in de zorg gaat de stijging minder hard, daar gaat het respectievelijk om 112 en 116 euro. Een mogelijke verklaring voor dit verschil is dat werknemers in deze laatste sectoren standaard 36 uur werken in plaats van 40 uur. Tot dit jaar werd er in salarissen geen onderscheid gemaakt tussen werknemers met een contract van 36 uur en werknemers met een contract van 40 uur. Deze aanpassing laat zien dat er meer balans wordt gebracht in de contracts-uren en het loon dat daar tegenover staat.

Werkgevers in alle sectoren hebben lagere werkgeverslasten voor werknemers met een modaal inkomen, maar de kosten stijgen voor werknemers met een minimumloon als gevolg van het minimumuurloon.

Salarisverwerker ADP berekent sector-gebonden stijgingen, waarbij bouw en metaal- en technieksector opvallend hogere salarisstijgingen laten zien.

Hogere inkomens gaan er ook op vooruit

Belangrijk is de inkomensstijging voor hogere inkomens in verschillende sectoren. De heffingskortingen spelen een sleutelrol in de salarisverhogingen, met hogere kortingen voor lagere inkomens. De loonsverhogingen in cao’s, reiskosten- en thuiswerkvergoedingen zijn nog niet meegenomen in de berekeningen.

Voordeel weg door invoeren suikertaks 2024

Vanaf 2024 geldt er een suikertaks. Dit is een extra belasting op producten met toegevoegde suikers, zoals frisdranken en snoepgoed. Het doel hiervan is het bevorderen van gezonder eetgedrag.

Door onder andere deze prijsverhoging verdampt een groot deel van het netto-voordeel in de portemonnee alweer.

Door de invoering van suikertaks verdampt het voordeel

Per 1 januari 2024 is de zogenoemde ‘verbruiksbelasting’ op alcoholvrije (suiker)dranken omhoog gegaan. Die is van bijna 9 cent per liter naar ruim 26 cent per liter gegaan.

Bekijk de video hieronder. De tekst gaat verder onder de video >>

Wat de precieze gevolgen zijn voor werknemers in verschillende sectoren en inkomstenschalen moet dit jaar blijken. Hoe dan ook, de cijfers van ADP tonen aan dat er voor veel Nederlandse werknemers financiële groei in het vooruitzicht ligt.

Bron: ADP

Meer over: