Ga naar de inhoud

Wat als je achterloopt met betalen van je zorgverzekering?

Update:
zorgverzekering premie niet betalen

In ons hectische leven kunnen financiële uitdagingen zich soms onverwacht voordoen. Een van de essentiële uitgaven, die vaak onder druk komt te staan, is de zorgverzekering. Het kan gebeuren dat je achterloopt met het betalen van je zorgpremies. Wat zijn de gevolgen en wat kun je eraan doen?

Gevolgen niet betalen zorgpremie

In Nederland is het afsluiten van een zorgverzekering een verplichting die hoort bij het wonen of werken in het land. Deze verzekering kan maandelijks, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks worden betaald, afhankelijk van de mogelijkheden die je verzekeraar biedt.

Consequenties

Het niet voldoen aan je betalingsverplichtingen kan diverse negatieve consequenties hebben. Niet alleen riskeer je een boete, maar er kunnen ook problemen ontstaan bij het ontvangen van medische zorg. Ziekenhuizen en zorgverleners kunnen beperkingen opleggen aan niet-verzekerde patiënten, en dat kan tot aanzienlijke financiële lasten leiden.

Zorgverzekering: een wettelijke verplichting

Volgens de zorgverzekeringswet is een basisverzekering verplicht voor alle inwoners en werkers in Nederland. Deze wet stelt dat verzekeraars elke aanvraag moeten accepteren zonder dat de persoonlijke situatie van de verzekerde de hoogte van de premie beïnvloedt. Dit betekent dat gezondheid, leeftijd of inkomen geen rol spelen bij het bepalen van de premie.

Na 1 maand niet betalen

Het kan iedereen overkomen: een maandelijkse rekening glipt door de mazen van het financiële net. Simpelweg omdat er even te weinig geld op de rekening staat. Als het gaat om je zorgverzekering, hoef je niet direct in paniek te raken als je een maandelijkse premiebetaling hebt gemist.

Procedure waarschuwingen

De specifieke procedures variëren tussen zorgverzekeraars. Over het algemeen hanteren ze een vergelijkbaar proces wanneer het gaat om betalingsachterstanden.

Hier is een algemeen overzicht:

  • 1e betalingsachterstand: wanneer je de eerste premiebetaling mist, stuurt de zorgverzekeraar vaak een herinneringsbrief waarin je wordt geïnformeerd over de gemiste betaling. Deze brief fungeert als een vriendelijke herinnering en bevat ook informatie over mogelijke gevolgen van verdere achterstanden.
  • 2e betalingsachterstand: als je na de herinneringsbrief nog steeds niet hebt betaald, volgt meestal een tweede brief. Deze brief kan al waarschuwen voor mogelijke verdere stappen, als de betaling niet binnen een bepaalde termijn wordt voldaan.
  • 3e betalingsachterstand: Bij aanhoudende achterstand kan de zorgverzekeraar een derde brief sturen, waarin wordt gewaarschuwd voor mogelijke beëindiging van aanvullende verzekeringen. In deze fase behoud je over het algemeen wel je basisverzekering.
  • 4e fase: Als de achterstand oploopt tot 6 maanden, kan de zorgverzekeraar de betalingsachterstand melden bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Dit kan resulteren in een bestuursrechtelijke premie die je aan het CAK moet betalen bovenop de reguliere premie.

Betalingsachterstand en het CAK

Als je niet op tijd betaalt, stuurt je verzekeraar een betalingsherinnering. Als de verzekeraar geen betalingsregeling aanbiedt, is het raadzaam hierover jezelf te informeren bij een advocaat. Na 2 maanden kan je aanvullende zorgverzekering worden beëindigd, maar je behoudt wel de wettelijk verplichte basisverzekering. Na 6 maanden betalingsachterstand krijg je een registratie bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Extra nadeel erbij, de bestuursrechtelijke premie 

De bestuursrechtelijke premie is een financiële sanctie die wordt opgelegd aan mensen met een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar. Wanneer iemand gedurende een langere periode zijn zorgpremie niet heeft betaald en daardoor een registratie heeft bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK), kan deze bestuursrechtelijke premie in werking treden. Deze premie, die in 2024 stijgt naar €175,20 per maand, is hoger dan een reguliere premie en wordt afgetrokken van je salaris, uitkering, pensioen of zorgtoeslag. De hoogte van de bestuursrechtelijke premie wordt vastgesteld door de overheid.

Belangrijk om te weten is dat deze bestuursrechtelijke premie losstaat van de openstaande schuld bij je verzekeraar. Je bent dan geld verschuldigd aan het CAK en moet tegelijkertijd je betalingsachterstand bij je verzekeraar wegwerken.

Duur van de registratie bij het CAK

Het is niet mogelijk om jezelf af te melden bij het CAK; dit moet je verzekeraar voor je doen. Dit gebeurt pas nadat je je schuld hebt afgelost of een betalingsregeling hebt getroffen.

Een alternatieve mogelijkheid is het starten van een sanerings- of schuldhulpverleningstraject bij je gemeente. Gedurende de periode dat je een betalingsachterstand hebt bij je verzekeraar, kun je niet overstappen naar een andere verzekeraar. Overstappen is wel mogelijk als je alleen een achterstand hebt met het betalen van je eigen risico, maar dan moet je het openstaande bedrag nog betalen, eventueel via een betalingsregeling.

Voorkomen van Betalingsachterstanden

Om te voorkomen dat het zover komt, is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken als je financiële problemen ervaart door je zorgverzekering. Vrienden, familie, je gemeente, en websites zoals Zorgverzekeringslijn.nl en Geldfit.nl kunnen ondersteuning bieden. Kijk ook kritisch naar je financiële situatie voor 2024 en overweeg besparingsmogelijkheden door je zorgpakket en overstap opties zorgvuldig te evalueren.

TIP: Bij Zeker.com kun je eenvoudig zorgverzekering premies vergelijken.

Stappenplan betalingsachterstand zorgverzekeraar

1. Neem contact op met je zorgverzekeraar

De 1e stap bij het aanpakken van achterstallige betalingen is communiceren met je zorgverzekeraar. Veel verzekeringsmaatschappijen begrijpen dat financiële problemen kunnen optreden en zijn bereid om oplossingen te bieden. Neem contact op, leg je situatie uit en bespreek mogelijke regelingen. Sommige zorgverzekeraars bieden bijvoorbeeld betalingsregelingen aan, waarbij je de achterstallige bedragen in termijnen kunt terugbetalen.

2. Voorkom verdere achterstanden

Eenmaal in contact met je zorgverzekeraar en met eventuele financiële hulpregelingen in gang gezet, is het van cruciaal belang om verdere achterstanden te voorkomen. Maak een realistisch budget, snijd waar mogelijk in niet-essentiële uitgaven en stel prioriteiten om je zorgverzekering premie op tijd te betalen. Het voorkomen van verdere achterstanden helpt niet alleen boetes te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je toegang blijft houden tot noodzakelijke medische zorg.

3. Onderzoek financiële hulpopties

Als het betalen van je zorgverzekering een structureel probleem is geworden, is het de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor financiële hulp. Verschillende regelingen, zoals de zorgtoeslag, zijn beschikbaar om mensen met lagere inkomens te ondersteunen bij het betalen van hun zorgpremie. Controleer of je in aanmerking komt voor dergelijke regelingen en dien zo nodig een aanvraag in.

Gemeentelijke Sociale Dienst

De gemeentelijke sociale dienst kan een waardevolle bron zijn voor informatie en ondersteuning bij financiële problemen. Maak een afspraak met een maatschappelijk werker om je situatie te bespreken en mogelijke oplossingen te verkennen. Sommige gemeenten bieden vrijstellingen of kortingen op gemeentelijke heffingen en belastingen voor mensen met financiële moeilijkheden. Informeer bij de gemeente naar mogelijke regelingen.

Overweeg schuldhulpverlening

Als je merkt dat je niet in staat bent om je financiën zelfstandig te beheren, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Schuldhulpverlening kan een optie zijn om je te begeleiden bij het herstellen van je financiële situatie. Professionals op dit gebied kunnen je helpen bij het opstellen van een realistisch afbetalingsplan en kunnen bemiddelen met schuldeisers, waaronder je zorgverzekeraar.

Onthoud dat het normaal is om financiële tegenslagen te ervaren. Het nemen van stappen om deze uitdagingen aan te pakken, getuigt van verantwoordelijkheid en volwassenheid. Door je financiën serieus te nemen en actief op zoek te gaan naar oplossingen, kun je de controle behouden en werken aan een stabiele financiële toekomst.

Meer over: