Ga naar de inhoud

Uitgroei bijwerken: zo blijft die grijze balk langer weg of laat je het natuurlijk uitgroeien

Update:
Uitgroei bijwerken haartips

Het fenomeen van haar uitgroei is voor veel vrouwen herkenbaar. Zit je haar net een paar weken lekker of de grijze uitgroei is alweer te zien. Niks aan te doen: je haar groeit nu eenmaal gemiddeld een centimeter per maand.

Maar wat doe je als je geen tijd, zin of het geld hebt om elke 4 á 5 weken in de stoel van de kapper te zitten? Er zijn gelukkig wel alternatieven, lees verder. 

Uitgroei van je haar maakt je uitstraling ouder en dof

Een uitgroei is simpelweg hét verschijnsel waarbij je natuurlijke haarkleur weer zichtbaar wordt na een verfbeurt. De mate waarin het opvalt verschilt per persoon en is afhankelijk van diverse factoren, zoals de oorspronkelijke haarkleur en de kleur van de verf. Bij de ene is het contrast ook meer zichtbaarder dan bij de ander. De uitgroei bij een brunette die grijs wordt is veel groter dan bij de blondine met een lichtgrijze uitgroei. De brunette kan bij wijze van spreken al na 2 weken weer naar de kapper, terwijl de vrouw met het blonde haar zich pas na 6 weken begint te storen aan de grijze haarinplant. 

Grijs haar is stug en moeilijker te kleuren

Grijs haar is stugger van structuur. Kappers noemen het ook wel paardenhaar. Het is minder makkelijk te kleuren omdat het grijze haar minder goed pakt. Daarom gebruiken kappers naarmate de persoon meer grijs is meer kleurstof in hun meningen. Haarverf uit een pakje is met grijs haar dan ook vaker niet dekkend genoeg.

Uitgroei tegengaan door kleuren

Er zijn verschillende manieren om uitgroei bij te werken, afhankelijk van het feit of je grijs haar hebt. Als je van nature grijs haar hebt, is het belangrijk om een echte haarkleuring te gebruiken om alle grijze haren te bedekken. Gebruik hierbij altijd een natuurlijke tint, omdat alleen deze in staat is om de grijze of lichtere haren te dekken. De hoeveelheid van de natuurlijke tint die je nodig hebt, hangt af van de mate waarin je grijs bent. Wees met grijs haar voorzichtiger met zelfkleuren vanwege de dekking.

Het is verstandig om altijd eerst een professional te raadplegen, voordat je zomaar zelf aan de slag gaat met je balkuitgroei. Kappers raden altijd aan om, naarmate mensen met donker haar grijs worden, voor een lichtere tint te gaan. Zeker ook in de lagere delen van het haar. Zo is de uitgroei minder hard en hoef je minder vaak te kleuren. Bovendien hoe minder vaak, hoe beter voor de gezondheid van je haar. En je portemonnee!

Gebruik spoeling voor minder opvallende uitgroei

Uitgroei kun je ook tegengaan met een mildere kleurspoeling. Het voordeel van een spoeling is dat de uitgroei minder opvalt dan bij een permanente verf, omdat de spoeling na ongeveer 10 tot 12 wasbeurten vervaagt. Het gebruik van een spoeling vraagt om een andere aanpak dan bij een echte kleuring. Zorg er bij het gebruik van een spoeling voor dat je altijd meer lotion gebruikt dan kleur.

Highlights voor minder zichtbare balkuitgroei

Highlight (verfstreepjes in het haar) is de meest favoriete aanpak tegen opvallende uitgroei. Door alleen bij de haargrens plukjes op te lichten zorg je ervoor dat je veel minder gauw uitgroei ziet. Die welbekende lelijke balkuitgroei. Verf je al geruime tijd je grijze haar en wil je over op highlights, dan krijg je eerst een overgangsfase waarin je telkens de balkuitgroei aanpakt. Zo groeit je haar geleidelijk uit tot een kapsel met een mix van grijs en gehighlited haar zonder die zware balkuitgroei.

Uitgroei verbergen door toepassing van styling

Natuurlijk kan je ook ervoor kiezen om de uitgroei te verbergen. Dit kan je doen door je haar anders te stylen of door het gebruik van producten die de uitgroei minder zichtbaar maken. Zo kan je bijvoorbeeld droogshampoo gebruiken om je haar wat donkerder te maken en de uitgroei minder snel zichtbaar te maken.

Heb je nooit je haar eerder geverfd en wordt het nu toch wel erg groezelig en grauw? Dan kan het heel mooi zijn om met de kleur, die je van nature had, ‘lowlights’ te zetten. De omgekeerde coup soleil. Dat is kleuren met donkere verf in plukjes haar. Je dekt daarmee een gedeelte van je grijze haren en je haarpunten waardoor je meteen een frissere uitstraling krijgt.

Een andere optie is om je haar in te vlechten of om het in een knotje te dragen. Op deze manier valt de uitgroei ook minder op. Je kan ook gebruikmaken van accessoires, zoals haarbanden of hoeden, om de aandacht van de uitgroei af te leiden.

Of toch maar alles laten uitgroeien?

Als je het toch helemaal zat bent kun je er ook voor kiezen de uitgroei te laten groeien. Dan is het alleen nog zorg om het goed in model te houden en er de juiste kleding bij aan te trekken. Het kan wel even duren voordat je weer volledig mooi en natuurlijk grijs haar hebt. Het kan dan helpen om regelmatig je haar te laten knippen, zodat het er verzorgd uitziet. Ook kan je experimenteren met tijdelijke kleuringen, zoals een uitwasbare haarkleuring, om het proces wat te camoufleren.

Het is belangrijk om te onthouden dat uitgroei een natuurlijk proces is en dat het bijwerken ervan niet altijd nodig is. Het kan juist ook heel mooi zijn om de verschillende kleuren in je haar te laten zien en grijs haar te omarmen.

Kies vooral wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt!

3 tips voor het verbergen van je uitgroei, zonder kleuringreep:

  1. Volume: Door wat extra volume aan je haar toe te voegen, kun je de aandacht afleiden van je donkere haarwortels. Dit kun je doen door je haar te föhnen met je hoofd ondersteboven, door je haar op te steken of door een volumepoeder te gebruiken.
  2. Krullen: Krullen kunnen ook helpen om de aandacht af te leiden van je uitgroei. Gebruik een krultang of maak je haar nat en breng het in een knot voordat je gaat slapen om natuurlijke golven te creëren.
  3. Zigzagscheiding: Een zigzagscheiding kan ook zeker goed helpen om je uitgroei minder opvallend te maken. Door je scheiding te verplaatsen naar een andere kant of in zigzagvorm, wordt de aandacht afgeleid van je uitgroei.

TIP: Deze kleuren kleding staan goed bij grijs haar.

Bron: Haarstyliste Inge Molenaar.

Meer over: