Ga naar de inhoud

Hangende oogleden? Zó zorg je dat je make-up niet afgeeft

Update:
Hangende oogleden

Het is ochtend. Je loopt de badkamer in en maakt je op voor de dag. Je begint met het aanbrengen van een beetje oogschaduw en mascara. Maar bah die oogleden. Wat hangen ze toch. Hoe komt dat en hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn make-up niet afgeeft?

Veranderingen van de oogleden bij het ouder worden

Vroeger was je ooglid strakker, nu raakt je ooglid de bovenkant van je oog. Worden je ogen diepliggender als je ouder wordt? Ja, bij het ouder worden verandert er van alles. ook je ogen. Ontdek hoe de oogleden veranderen naarmate je ouder wordt en leer 5 effectieve tips om dit proces tegen te gaan. Het verouderen van de oogleden is een natuurlijk fenomeen dat van invloed kan zijn op je uiterlijk en gezondheid. Hier zijn veelvoorkomende redenen voor de veranderingen in de oogleden en 5 praktische oplossingen om deze aan te pakken:

  1. Huidverslapping: De elasticiteit van de huid rondom de ogen neemt af naarmate we ouder worden, waardoor hangende oogleden en wallen ontstaan. Je kunt dit voorkomen en verbeteren door middel van hydratatie en specifieke oogcrèmes met antioxidanten.
  2. Vetverplaatsing: Het verschuiven of slinken van vetkussentjes rond de ogen leidt tot een vermoeide uitstraling. Er zijn verschillende manieren om dit te verminderen. Bijvoorbeeld door je zoutinname te beperken, voldoende slaap en een goede hydratatie.
  3. Rimpels en kraaienpootjes: Kraaienpootjes en rimpels rond de ogen zijn vaak het gevolg van gezichtsuitdrukkingen en blootstelling aan de zon. Een rimpelvullende oogcrème kan uitkomst bieden.
  4. Verminderde spierspanning: Verzwakte spieren rond de ogen kunnen zorgen voor doorhangende oogleden. Dit is te verbeteren met eenvoudige ooglid-oefeningen die de spierspanning verbeteren en je ogen een lift geven.
  5. Vochtophoping: Voorkom gezwollen en vermoeide ogen door middel van koude kompressen en effectieve make-uptechnieken.

8 tips om make-up aan te brengen op hangende oogleden

Als je net mascara, oogpotlood of oogschaduw hebt opgebracht maakt het tegenwoordig een afdruk op je oog. Precies waar je het juist niet wil hebben. Niet zo fraai. Je vraagt je af: ‘Hoe voorkom ik dat oogpotlood afgeeft?‘ Voorkomen dat je make-up zo snel afgeeft? Dat kan met onderstaande tips. En heel ingewikkeld is het niet.

  1. Begin met een oogprimer: Breng een oogprimer aan op je oogleden om een gladde basis te creëren en ervoor te zorgen dat je make-up langer blijft zitten.
  2. Pas een lichte oogschaduw toe: Kies een lichte oogschaduwkleur en breng deze aan over je hele ooglid tot aan je wenkbrauwbot. Dit helpt om je ooglid optisch te vergroten en te liften.
  3. Breng een donkere oogschaduw aan in de arcadeboog: Kies een iets donkerdere oogschaduwkleur en breng deze aan in je arcadeboog, net boven je ooglid. Veeg de kleur goed uit om een zachte overgang nar de lichtere oogschaduw te creëren.
  4. Gebruik eyeliner langs de bovenste wimperlijn: Breng een dunne lijn eyeliner aan langs de bovenste wimperlijn om je ogen meer definitie te geven. Zorg ervoor dat de lijn dikker wordt naar buiten toe om een liftend effect te creëren.
  5. Krul je wimpers: Gebruik een wimperkruller om je wimpers te krullen. Dit opent je ogen en geeft een liftend effect aan je oogleden.
  6. Mascara aanbrengen: Breng mascara aan op je bovenste en onderste wimpers om je ogen te laten opvallen. Focus op het aanbrengen van meer mascara op de buitenste wimpers om je ogen een liftend effect te geven.
  7. Vermijd te veel make-up op het onderste ooglid: Houd het onderste ooglid zo natuurlijk mogelijk om de aandacht naar boven te trekken. Je kunt een lichte oogschaduwkleur aanbrengen of een dun lijntje eyeliner langs de onderste wimperlijn voor een subtiel effect.
  8. Laat de make-up drogen. Bij het aanbrengen van nieuwe lagen is het handig om de voorgaande laag even kort te laten drogen. Je kunt ook tussendoor de föhn voorzichtig op je ogen zetten zodat het wat sneller droogt.

Kijk regelmatiger in de spiegel

Deze extra tip is misschien nog wel de beste tip: Kijk regelmatiger even in de spiegel. Niet alleen in de ochtend. Het is gewoon prettig om even contact te maken met jezelf via de spiegel. Lach naar jezelf en maak een grapje bij het zien van je ouder wordende gezicht. Zit je make-up nog goed? Zo ja, begin dan pas aan je volgende taak van de dag. Onthoud dat deze tips als algemene richtlijnen dienen en dat het belangrijk is om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Blijvend resultaten? Overweeg een ooglidcorrectie

Heb jij heel veel last van je hangende oogleden of de huidplooien eromheen? En wil je blijvende resultaten? Overweeg dan een ooglidcorrectie (blepharoplastiek) bij ernstige huidverslapping of overtollige huid. Als jij erover na te denken om je in 2023 een ooglidcorrectie uit te laten voeren, is het zaak om je hier nu alvast in te verdiepen en om de juiste verzekering te kiezen. Lees hier alles over de ooglidcorrectie vergoeding 2023.

Let op, een onderste ooglid komt nooit in aanmerking voor een vergoeding, enkel een bovenste ooglid. 

Meer over: