Ga naar de inhoud

Help! Ik heb last van ongewenste haargroei – alles over vreemde haargroei

Update:

Veel mensen hebben last van haargroei op plekken waar hij of zij dat liever niet hebben. Bij vrouwen groeien ineens haren op hun kin of wang en bij mannen lijken hun wenkbrauwen wel een oerwoud en groeien er haren uit hun neus of oren. Niet echt fraai.

Hoe komt deze ongewenste haargroei en wat kun je er het beste aan doen? 

Wat is ongewenste haargroei?

Ieder mens wordt geboren met ongeveer 5 miljoen haarzakjes verspreid over het hele lichaam. Het is genetisch vastgelegd hoe deze haarzakjes over het lichaam zijn verdeeld en welk soort haar eruit groeit. Deze haarzakjes kunnen ingedeeld worden in 2 soorten haar, namelijk vellushaar en terminaal haar.

De meeste haarzakjes maken vellushaar aan, dit zijn kleine donshaartjes. De andere haarzakjes maken iets dikkere en zichtbare haren aan, deze haren worden terminale haren genoemd. Terminaal haar is weliswaar minder aanwezig, maar kan wel veel langer worden. Deze haren kunnen wel 50 centimeter lang worden! Deze terminale haren zijn niet voor iedereen even prettig, helemaal als deze op bepaalde plekken gaan groeien. 

Sommige (gekke) haren hebben een functie 

Ongewenste haargroei is erg vervelend. Toch is het verstandig om ze niet gelijk weg te scheren. Het menselijk lichaam heeft namelijk niet voor niets haar. Te beginnen heeft je lichaam beharing nodig om zich warm te houden. Zo is hoofdhaar erg belangrijk om uv-straling tegen te houden. Daarnaast zorgen je wenkbrauwen en wimpers ervoor dat er geen vuil of iets in je ogen komt. Schaamhaar vermindert het risico op schimmelinfecties. Handig, die haren dus. Maar niet altijd gewenst.

Of haargroei ongewenst is, verschilt per persoon. Er is sprake van ongewenste haargroei als er op plaatsen waar normaal geen of dunne haren groeien, ineens veel en dikke haren groeien. De kans op ongewenste haargroei wordt groter met de leeftijd. Vrouwen krijgen voornamelijk last van haren in het gezicht, hals, borst of op de onderbuik. Mannen zien vaak haren verschijnen op de rug, nek, schouders, oren en neus.   

Waar komt ongewenste haargroei vandaan? 

Al die gekke haren, waar komen deze nou eigenlijk vandaan? We schreven aan het begin dat de verdeling van je haarzakjes genetisch is vastgesteld. Daarnaast heeft ongewenste haargroei nog meer oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan medicijngebruik, zwangerschap, erfelijkheid, overgang of ouderdom. Naarmate je ouder wordt, kunnen er dikke, donkere haren gaan groeien op vreemde plekken. Veel mensen denken dat knippen en scheren de oorzaak is van terugkomende dikke haren. Dit is niet waar, deze haargroei ontstaat van binnenuit. 

De 5 meest voorkomende oorzaken bij ongewenste haargroei: 

  1. We spreken van Hirsutisme wanneer er haren groeien op plekken waar deze normaal bij vrouwen niet voorkomen. Deze plekken zijn voornamelijk de kin of bovenlip. Hirsutisme ontstaat meestal door medicijngebruik of hormonale schommelingen.  
  2. Als je last hebt van overbeharing op een willekeurige plek op je lichaam, wordt dit Hypertrichose genoemd. Hypertrichose ontstaat al in de pubertijd, maar kan naarmate je ouder wordt verergeren.  
  3. Vrouwen kunnen last hebben van het Polysysteus Ovariumsyndroom. Dit veroorzaakt ook ongewenste haargroei. Vaak heb je dan ook last van haaruitval.  
  4. Hidradentis Suppurativa is een chronische ontsteking van je haarzakjes. Als je hier last van hebt, heb je voornamelijk gekke haargroei in je lies, oksels, billen en/of nek. Hidradentitis Suppurativa ontstaat vaak in de puberteit, maar kan ook op volwassen leeftijd ontstaan.  
  5. Ook in je bilnaad kan je haargroei flink toenemen. Dit is voornamelijk bij mannen het geval. Deze aandoening wordt Sinus Pilonidalis genoemd en gaat vaak gepaard met ontstekingen. 

Wat kun je thuis doen tegen ongewenste haargroei?

Tegen ongewenste haargroei is gelukkig veel te doen. Denk aan scheren, ontharingscrème gebruiken, harsen, waxen of epileren. Deze methodes zijn helaas wel tijdelijk. Je dient daarom je gekke haren goed in de gaten te houden. Beter een kijkje te veel in de spiegel, dan te weinig. Al deze producten zijn te koop bij je plaatselijke drogist.

Als ontharingsproducten niet helpen

Neem dan een bezoekje aan een dermatoloog of een huidtherapeut. Zij kunnen je diverse behandelingen aanbieden, zoals een laserbehandeling of elektrische epilatie. En als je echt last hebt van een aandoening, kan je arts je bepaalde zalfjes/ behandelingen voorschrijven.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Meer over: