Draai voor klassieke weergave

10 tips om je tuin winterklaar te maken

De herfst is officieel begonnen en daarmee ook het najaar. De kans is groot dat jij in het najaar je veel minder bezighoudt met de tuin dan in de lente en de zomer. Toch is het belangrijk om nog even wat aandacht aan je tuin te besteden. Dit om ervoor te zorgen dat je tuin de winter overleeft en dat je in het voorjaar weer optimaal van je tuin kunt genieten.

1. Tuinmeubels opbergen

Het is afhankelijk van het materiaal waarvan je tuinmeubels gemaakt zijn, of het verstandiger is om deze op te bergen of niet. De tuinmeubels kunnen de schuur in, maar er zijn ook speciale hoezen om je tuinmeubelen te bedekken. Hoe dan ook, het is slim om de tuinmeubels voor het opbergen goed schoon te maken. Dit kun je doen met een speciale reiniger of gewoon met een sopje. Spullen zoals parasols en de barbecue worden vaak vergeten om binnen te zetten of er is weinig tot geen ruimte voor. Voor het behoud van deze spullen is het verstandig om deze spullen een beschutte plek te geven en anders af te dekken.

2. Snoeien in het najaar

De herfst is een goed moment van het jaar om te snoeien. Vooral je hagen kun je het beste even een goede snoeibeurt met een heggenschaar geven. Maar ook je planten-, fruit- en notenbomen kunnen voor de winter wel een snoeibeurt gebruiken. Vlinderstruiken en hortensia’s kun je beter nog even met rust laten. De beste periode om die te snoeien is aan het eind van het najaar.

Houd er rekening mee dat een plant moet herstellen van een snoeibeurt. Als het buiten erg koud is, is dit voor de plant lastiger. Snoei daarom de planten die je wilt snoeien nog vóór november. Denk eraan dat je gereedschap gebruikt dat scherp is, zodat je de plant geen onnodige schade toebrengt.

3. Vijver schoonmaakbeurt

Als je een vijver hebt, is het slim om nu al wat voorzorgsmaatregelen te nemen. In het najaar vallen er veel bladeren van de bomen en dat is niet goed voor de vijver. Deze bladeren gaan namelijk snel rotten. Een net over je vijver spannen helpt daartegen. Natuurlijk kan je ook regelmatig met een schepnet aan de gang gaan. Is je vijver toe aan een grote schoonmaakbeurt? Dan is het najaar ook het beste moment hiervoor. Waarom? Omdat je vissen en de andere flora en fauna in je vijver nu het minst actief zijn.

4. Grasmaaien in de herfst

Het voordeel aan het najaar is dat het gras minder hard groeit dan in de zomer. Dus hoef je je gras minder vaak te maaien. Wel is het goed om dit in de herfst nog even te doen. Daarna kun je het gras voorlopig even met rust laten. Een tip hierbij is om het gras iets langer te laten dan dat je gewend bent. Zo kan er geen onkruid en mos doorheen groeien. Je grasmaaier zet je natuurlijk op een droge plek, zodat hij niet kan gaan roesten.

5. Tuinplanten binnen

Heb je planten in je tuin staan die niet goed tegen de kou kunnen? Haal ze dan in de herfst nog naar binnen. Hartstikke leuk, want zo breng je je woonkamer ook al helemaal in de herfstsfeer.

6. Bladeren

Haal de bladeren van je tegels af door ze weg te vegen met een bezem of ze weg te blazen met een bladblazer. Bladeren die gaan rotten op je tuintegels kunnen namelijk lelijke vlekken achterlaten.

7. Vogels voederen

Vogels kunnen in de winter wel wat hulp gebruiken als het aankomt op voedsel vinden. Zet een leuk vogelhuisje neer en hang er wat vetbollen en slingers met pinda’s aan. Ook is het fijn als je in het huisje een bakje met water voor ze neerzet. Regelmatig ‘vogelbezoek’ is ook nog eens heel gezellig.

8. Sluit buitenkranen op tijd af

Als het vriest, kan je door een bevroren waterleiding flinke waterschade oplopen. Het is daarom belangrijk dat je op tijd het water afsluit. Grote kans dat je je buitenkranen in de winter toch niet gebruikt. Het najaar is hier de ideale periode voor.

9. Moestuin in het najaar

Met een moestuin is het slim om, voordat de vorst eraan komt, de grond nog even om te spitten. Daarnaast is het voor het najaar heel belangrijk om je moestuin vrij te houden van waterplassen. Je kunt plassen water voorkomen door geultjes te graven.

10. Nieuwe bollen planten

Als je in de lente een prachtige bloeiende tuin wil, kun je het beste voor de eerste vorst nieuwe bloembollen planten. Echte voorjaarsbloeiers die je in het najaar moet planten zijn de narcis, de tulp, de blauwe druif en de krokus.

Wist je dat tuinieren erg gezond voor je is? Met een uur in de tuin werken, verbrand je al zo'n 300 calorieën. Lees hier welke gezondheidsvoordelen tuinieren nog meer met zich meebrengt.

Auteur: Tara Stokdijk