Draai voor klassieke weergave

Zo maak je de tuin winterklaar

Het najaar is alweer in volle gang. De kans is groot dat jij je in het najaar veel minder bezighoudt met de tuin dan in de lente en de zomer. Om ervoor te zorgen dat je tuin de winter overleeft, is het toch belangrijk om ook in de herfst wat aandacht aan je tuin te besteden. Zo kun je in het voorjaar weer optimaal van je tuin genieten.

Tuinmeubels opbergen

Het is afhankelijk van het materiaal waarvan je tuinmeubels gemaakt zijn, of het verstandig is om deze op te bergen of niet. De tuinmeubels kunnen de schuur in, maar er zijn ook speciale hoezen om je tuinmeubelen te bedekken. Voordat je de tuinmeubels opbergt, is het verstandig om deze goed schoon te maken. Dit kun je doen met een speciale reiniger of met een sopje. Spullen zoals parasols en de barbecue worden vaak vergeten om op te bergen of er is weinig tot geen ruimte voor. Voor het behoud van deze spullen is het verstandig om ze een beschutte plek te geven en af te dekken.

Snoeien in het najaar

De herfst is een uitstekend moment om te snoeien. Vooral de hagen en fruit- en notenbomen kunnen voor de winter wel een goede snoeibeurt gebruiken. Vlinderstruiken en hortensia’s kun je beter nog even met rust laten. De beste periode om die te snoeien is aan het eind van het najaar.

Houd er rekening mee dat een plant moet herstellen van een snoeibeurt. Als het buiten erg koud is, is dit voor de plant lastiger. Snoei daarom de planten die je wilt snoeien nog vóór november. Denk eraan dat je gereedschap gebruikt dat scherp is, zodat je de plant geen onnodige schade toebrengt.

De vijver

Als je een vijver hebt, is het slim om meteen maatregelen te nemen. In het najaar vallen er veel bladeren van de bomen en dat is niet goed voor de vijver. Deze bladeren gaan namelijk snel rotten. Een net over je vijver spannen helpt daartegen. Natuurlijk kan je ook regelmatig met een schepnet aan de gang gaan. Is je vijver toe aan een grote schoonmaakbeurt? Dan is het najaar het beste moment hiervoor. Waarom? Omdat je vissen en de andere flora en fauna in je vijver nu het minst actief zijn.

Een mooi gazon

Een voordeel van het najaar is dat het gras minder hard groeit dan in de zomer. Dus hoef je minder vaak te maaien. Wel is het verstandig om dit in de herfst toch nog even te doen. Een tip hierbij is om het gras iets langer te laten dan dat je gewend bent. Zo kan er geen onkruid en mos doorheen groeien. Verwijder daarnaast gevallen bladeren van je grasmat, die kunnen zorgen voor gele plekken.

Tuinplanten binnenzetten

Heb je planten in je tuin staan die niet goed tegen de kou kunnen? Haal ze dan in de herfst nog naar binnen. Hartstikke leuk, want zo breng je je woonkamer ook al helemaal in de herfstsfeer. Als het weer wat warmer wordt buiten, kun je de planten ook weer buiten zetten.

Bladeren

Haal de bladeren van je tegels af door ze weg te vegen met een bezem of ze weg te blazen met een bladblazer. Bladeren die gaan rotten op je tuintegels kunnen namelijk lelijke vlekken achterlaten. Onder de heg, op de tuinbank of bij de schutting kunnen ze gewoon blijven liggen. Onder deze bladeren leven insecten, die op hun beurt weer voer vormen voor de vogels.

Help vogels de winter door

Vogels kunnen in de winter wel wat hulp gebruiken als het aankomt op voedsel. Zet een leuk vogelhuisje neer en hang er wat vetbollen en slingers met pinda’s aan. Ook is het fijn als je in het huisje een bakje met water voor ze neerzet. Regelmatig ‘vogelbezoek’ is ook nog eens heel gezellig. Lees hier meer tips over hoe je vogels in de winter kunt helpen.

Nieuwe bollen planten

Als je in de lente een prachtige bloeiende tuin wil, kun je het beste voor de eerste vorst nieuwe bloembollen planten. Echte voorjaarsbloeiers die je in het najaar moet planten zijn de narcis, de tulp, de blauwe druif en de krokus. Zolang het niet vriest kun je vaste planten blijven planten.

De tuin winterklaar maken is een perfect klusje om in de herfst uit te voeren. Benieuwd naar meer klussen die je in- en om het huis in het najaar kunt doen? Dit zijn de perfecte klussen voor het najaar.

Auteur: Tara Stokdijk & Ilse Bloemendal