Ga naar de inhoud

Vaste buitenplanten beschermen tegen vorst: zó pak je ze goed in

Update:
Vaste buitenplanten inpakken en beschermen tegen vorst

Kwetsbare vaste buitenplanten pakken sommige mensen lukraak in – veelal met een vuilniszak en wat duct tape – om ze in de winter tegen vorst te beschermen. Je ziet soms de gekste creaties in tuinen staan. Het zijn soms net mislukte sinterklaassurprises.

Meestal doet het materiaal meer kwaad dan goed en sterft de buitenplant alsnog door de vrieskou. In deze blog lees je hoe je buitenplanten wél goed inpakt.

Hoe planten inpakken als bescherming tegen vorst?

Het behoud van gezonde buitenplanten tijdens vorst is belangrijk. Het is beter om preventieve maatregelen te nemen dan na een vorstperiode te moeten toekijken hoe je planten er, als andijvie die over de datum is, bij hangen.

Hoe en wanneer je je buitenplanten het beste beschermt tegen vorst heeft alles met timing te maken. Tref direct maatregelen als weer.nl zegt dat het vannacht gaat vriezen. Wacht je toch een nachtje, dan ben je mogelijk te laat en zijn een aantal planten gaan hemelen. 

Spit vorstgevoelige planten uit de grond

De meeste planten zijn bestand tegen vorst, maar helaas dus lang niet alle zoals: jonge planten (zaailingen), kuipplanten en tropische planten. Twijfel je of een bepaalde plant tegen vrieskou kan zoek het op in een tuinplantenboek of planten app. 

Vorstgevoelig vast groen haal je je het beste uit de grond en stop je met kluit en al in een pot. Laat ze overwinteren op een koele vorstvrije plek in de tuin of het balkon.

Deze planten zijn extra kwetsbaar tijdens vorstperiodes:

  • Afrikaanse Lelies
  • Chocolade Cosmea
  • Dahlia’s
  • Gladiolen
  • Siergember
  • Knolbegonia’s

10 eenvoudige manieren om planten te beschermen tegen vorst

Het inpakken van buitenplanten bij vorst is cruciaal. Zo bescherm je ze tegen de kou en voorkom je dat ze doodgaan. Dit zijn 10 effectieve methoden en materialen:

  1. Vliesdoek: Bedek je planten met vliesdoek. Dit materiaal biedt isolatie en beschermt tegen de kou zonder de luchtstroom te belemmeren.
  2. Stro of mulch: Breng een dikke laag stro of mulch aan rond de basis van de planten. Dit helpt de grond te isoleren en voorkomt bevriezing van de wortels.
  3. Bubbeltjesplastic: Wikkel gevoelige planten voorzichtig in met bubbeltjesplastic. Dit zorgt voor extra isolatie en beschermt tegen de ijzige wind.
  4. Koude bakken: Plaats koude bakken over delicate planten. Deze bakken fungeren als kleine kassen en bieden bescherming tegen extreme kou.
  5. Tuinvlies of dekens: Gebruik tuinvlies of oude dekens om planten te bedekken. Zorg ervoor dat de hele plant goed is ingepakt, inclusief de toppen.
  6. Cloches: Plaats cloches over individuele planten om ze te beschermen tegen directe blootstelling aan vorst. Cloches zijn vaak gemaakt van glas of plastic.
  7. Houten kisten: Bouw eenvoudige houten kisten rond kwetsbare planten. Vul de kisten met stro voor extra isolatie.
  8. Kas of serre: Als je de ruimte hebt, overweeg dan het plaatsen van een kleine kas of serre voor de delicate planten. Dit biedt een gecontroleerde omgeving. Dit houdt de kas op een veel aangenamere temperatuur boven nul. 
  9. Plastic zeil: Span een plastic zeil over planten op een frame om een beschermende tunnel te creëren. Zorg ervoor dat de lucht circuleert om condensatie te voorkomen.
  10. Anti-vriesdoek: Speciale anti-vriesdoeken bieden extra bescherming tegen strenge vorst.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Zet een tent over je planten heen 

Wat ook goed werkt is door bamboestokken in de grond te steken rondom de plant en dan vliesdoek of bubbeltjesplastic overheen. Zo creëer je een soort tent. Het is wel verstandig om het plastic of het doek goed met touw vast te zetten. Bij de planten in potten of bakken kun je het beste eerst even bubbeltjesplastic rondom de pot doen. Daarna doe je het vliesdoek over de plant heen en zet je alles vast met touw.

Doe dit nooit: je planten inpakken met vuilniszakken

Gebruik geen vuilniszakken of andere plastic zakken om je buitenplanten in te beschermen. Het beschadigt de planten, want wanneer water op het materiaal blijft liggen drukt het veelal de plant in. Het werkt daarnaast ook veel minder goed als isolatiemateriaal omdat het dun materiaal betreft. 

Tropische buitenplanten beschermen met stro

Bedek de stammen van tropische planten met stro of houtsnippers. Dat is heel makkelijk te doen door een kolom te maken van bijvoorbeeld (kippen)gaas. Bedek de bovenkant van de kolom met plastic. Zo blijft het stro droog. Sommige planten, zoals varens en palmen bedek je ook de kruin voor een nog betere warmte-isolatie.

Buitenplanten in bakken en potten beschermen tegen de vorst

Als je potplanten niet in een kas, schuur of serre beschermt tegen vrieskou, zorg er dan wel voor dat ze droog en beschut staan: bijvoorbeeld tegen een warme muur en zet zoveel mogelijk planten in groepjes bij elkaar. Een alternatief is de potten in de tuin in te graven, tot de rand van de potten. De grond werkt dan als een natuurlijke isolatie. 

Zorg altijd voor goede luchtcirculatie

Bij het inpakken van planten is het belangrijk dat je zorgt dat het materiaal stevig is bevestigd en dat er voldoende luchtcirculatie is om schimmelvorming te voorkomen rondom buitenplanten. Verwijder de beschermende materialen weer zodra de vorstperiode voorbij is. Zo voorkom je verstikking van de plant door bijvoorbeeld een te hoge temperatuur in het vroege voorjaar door de 1e warme zonnestralen.

Plotselinge vorst? Pak snel grote plastic potten

Heb je geen tijd om zorgvuldig planten in te pakken bij plotselinge vorst, haal dan een stapel grote plastic potten in huis. Dat is een slimme en snelle manier om binnen een paar minuten het kwetsbare groen te beschermen. De potten zet je op z’n kop op de planten. Zodra het weer boven nul is haal je de plastic potten snel weer weg tot het moment dat het weer gaat vriezen.  

Door deze richtlijnen voor het inpakken en beschermen van buitenplanten te volgen, voorkom je dat je in het voorjaar tegen verlepte planten aankijkt en je weer van voren af aan moet beginnen met zaaien en aanplanten.

Meer over: