Ga naar de inhoud

Hoe houd ik mijn kranen sprankelend schoon? Kalkaanslag op je kraan

Update:
Soorten kranen schoonmaken. Tips tegen kalkaanslag

Stap een willekeurige sanitair- of keukenzaak binnen en het valt direct op: kranen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een scala aan kleuren en materialen, van klassiek chroom tot gedurfd zwart en alles daartussenin. Maar hoe houd je ze het beste schoon en behoud je kraan zijn glans of stijl?

Hoe krijg ik mijn kraan schoon? RVS kraan

Dagelijks Onderhoud: Droog en Stralend

Een eenvoudige gewoonte kan het verschil maken. Neem dagelijks een moment om je kranen af te nemen met een zachte droge doek. Dit voorkomt de vorming van kalkaanslag en ander vuil, en houdt je kranen langer stralend.

Kraan aanzet ook bijhouden

Het schoonmaken van het randje rondom je kraan waar het water aanzet zit, is belangrijk om ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen. Je kunt dit gebied schoonmaken met een milde reiniger en een zachte borstel of een oude tandenborstel. Zorg ervoor dat je het gebied grondig droogt na het schoonmaken om roestvorming te voorkomen.

Badkamer schoonmaken

Vergeet ook de badkamer niet: droog na het douchen simpelweg de kraan en douchekop af om kalkaanslag te voorkomen. Het scheelt je veel groot schoonmaakwerk omdat kalkaanslag en andere vuilresten minder kans krijgen.

De kraan schoonmaken met huis, tuin -en keukenproducten

Kan een kraan worden schoongemaakt zonder agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken? Ja, want wat voor type je ook bezit, vermijd krachtige en schadelijke schoonmaakmiddelen. Chloorbleekmiddelen, methaan- of zoutzuur, schuurmiddelen en schuursponsjes zijn allemaal uit den boze. Deze producten doen namelijk meer kwaad dan goed, omdat ze het materiaal van je kraan onherstelbaar beschadigen.

In het begin merk je misschien niets, maar na verloop van tijd wordt het steeds lastiger om je kranen weer in topconditie te krijgen. Bovendien brengen agressieve schoonmaakmiddelen schade toe aan het binnenwerk. Voorzichtig schoonmaken en zorgen dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft zorgt voor een langere levensduur van je rvs kranen.

6 huis, tuin -en keukentips voor je kraan

  1. Papje van azijn en zout. Dit breng je aan op je kraan, dit kan door middel van een oude borstel, die niet schuurt, maar beter nog is wat keukenrol te drenken in het papje. Breng de doordrenkte keukenrol aan op verkalkte plaatsen. Laat even weken en spoel daarna grondig schoon. Zo krijg je een kalkvrije kraan.
  2. Azijn en Baking Soda: Maak een pasta van azijn en baking soda en breng dit aan. Deze combinatie zorgt voor een bruisend effect. Wat heel goed werkt bij lastige schoonmaak klussen. Laat het een tijdje zitten en spoel het vervolgens af met water.
  3. Citroen: Wrijf de kraan in met een halve citroen. De basis van citroenzuur helpt bij het oplossen van kalkaanslag. Spoel de kraan goed na en droog het af met een schone doek.
  4. Tandpasta: Gebruik tandpasta (niet de gelvariant, maar de witte) en wrijf hiermee over de kraan. Spoel af met water en droog het af. Deze truc wordt ook gebruikt bij het verwijderen van krassen op je bril.
  5. Alcohol: Week een doek in alcohol en gebruik dit om de kraan af te vegen. Dit helpt bij het verwijderen van vlekken en vingerafdrukken.
  6. Olijfolie: Breng een beetje olijfolie aan op een doek en wrijf hiermee over de kraan. Dit geeft niet alleen glans, maar helpt ook bij het afstoten van watervlekken.

Waarmee kun je kalk van kranen verwijderen?

Milde reiniging: zacht is beter

Krachtige schoonmaakmiddelen zijn een no-go als het op kranen aankomt. Kies in plaats van schadelijke middelen voor milde reinigingsmiddelen, zoals groene zeep, en maak gebruik van een zachte doek of spons. Citroen is niet alleen een natuurlijke oplossing, maar ook een milde keuze.

Citroenzuur, verkrijgbaar in poedervorm, is een milde maar krachtige oplossing tegen kalkaanslag, zeepresten en watervlekken. Het heeft tevens antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Met de juiste mengverhouding, te vinden op de verpakking, is het geschikt voor diverse toepassingen. Schoonmaken en ontkalken met citroenzuur is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook budgetvriendelijk. Een kilo citroenzuur is online verkrijgbaar voor minder dan 10 euro. Goed voor het milieu én je portemonnee!

De betere sanitairwinkel verkoopt milde reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het schoonmaken van de meeste kranen. Niet altijd goedkoop, wel effectief en beter voor het milieu.

Droog alles goed af met een zachte doek

Was en droog regelmatig de kranen met een zachte handdoek om het product kalkvrij te houden. Je verwijdert de strepen, laat ze weer glimmen en voorkomt dat kalkaanslag ontstaat. Even een klusje maar als je er een vaste routine van maakt scheelt het je veel werk tijdens het schoonmaken van je badkamer-, toilet- of keukenkranen.

Lees ook onze tips over de verschillende soorten schoonmaakdoekjes en waar je ze voor gebruikt.

Bijzondere kranen schoonmaken: Messing, Koper, Nikkel Patina

Kranen van messing, koper of met een nikkel patina vereisen speciale zorg. Reinig ze met warm water en een zachte doek, zonder gebruik van schoonmaakmiddelen. Laat ze hun unieke patina ontwikkelen door vocht en oxidatie hun gang te laten gaan. Droog de kraan na gebruik om water- en kalkvlekken te voorkomen. Gebruik indien nodig zilver- of koperpoets, maar niet vaker dan eens per jaar. Wrijf altijd in de richting van de borsteling om vlekken te voorkomen. Deze kranen krijgen in de loop van de tijd hun eigen unieke karakter.

Mijn chrome kraan is dof, hoe reinig ik het?

Een chroom kraan wordt gereinigd met een mix van van huishoudelijke, tuin en keuken hulpmiddelen. Een combinatie van azijn, vaatwasmiddelen of microvezeldoeken.

HG badkamerreiniger kunnen extra glans bieden aan een schoon uiterlijk door toevoeging van HG limeway schuim spray voor je kranen.

Kan chroom tegen azijn?

Ja dat kan. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral als de azijn sterk geconcentreerd is. Azijn kan corrosief zijn voor chroom als het langdurig in contact blijft. Als je een chroomkraan wilt reinigen met azijn, verdun de azijn dan met water en gebruik een zachte doek om te voorkomen dat de chroomafwerking beschadigd raakt. Let op met beschadigd chroom aan kranen, als de chroomlaag al beschadigd is dan kun je het beste alle middelen vermijden en alleen voor warm water kiezen of de kraan eerst herstellen.

Quooker kranen schoonmaken

Je kunt de quooker kraan het beste schoonmaken door een beetje glasreiniger op een vochtig doekje te spuiten (niet direct op de kraan) en de kraan hiermee af te nemen. Het drogen van de kraan na gebruik voorkomt kalkvlekken en strepen.

Mat zwarte kranen? Prachtig maar hoe maak je ze schoon?

Een zwart kraan is vaak bedekt met een coating. Zwarte kranen zijn daarom kwetsbaarder dan chromen kranen. Het is belangrijk om een zacht reinigingsmiddel te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor schoonmaakazijn, een mild of speciaal reinigingsmiddel of citroenzuur in poedervorm. Kies een middel dat goed ontvet, maar geen diepe reiniging veroorzaakt. En droog ook goed na met een droge en zachte doek.

Werk krassen weg op je zwarte kraan

Zijn er krassen op je zwarte kraan? Je hebt vast nog zwarte vaste markers (stiften, edding) thuis! Gebruik deze markers om de schade die is opgetreden te verminderen. Kies wel een watervaste variant en droog daarna met een microvezeldoek. Je kunt ook een stift geschikt voor het bijtippen van je autolak gebruiken. Gebruik zo min mogelijk schoonmaakmiddelen die bijtend zijn daarna, anders verwijder je de zwarte verf weer.

De tekst gaat onder de video verder >>

Effectief de kraan schoonmaken? Laat het glanzen met HG sanitairglans

Wil je na het schoonmaken je kraan weer extra glans geven? Het verwijderen van kalk uit chroom oppervlakken met HG kalkschuim spray is eenvoudig en biedt de extra optie dat het de kraan glimmend achterlaat.

Spuit schuim over chroomoppervlak gedurende minimaal 5 minuten en geef de kraan wat glans met deze HG badkamer schoonmaker. Dit product ruikt fris en elimineert zeep, vet en lichte kalk uit de kraan.

Conclusie

Met deze eenvoudige tips blijven je kranen niet alleen schoon, maar behouden ze ook hun glans en stijl. Maak van kraanonderhoud een dagelijkse gewoonte, kies voor de juiste middelen en geniet van sprankelende kranen in elke kamer van je huis!

Meer over: