Ga naar de inhoud

Stroom asielzoekers neemt toe, nijpend tekort aan opvangplaatsen

Update:
Asielzoekers

De stroom asielzoekers blijft de komende jaren toenemen. Dat blijkt uit prognoses van de overheid. De druk op beschikbare opvangplaatsen en gemeenten om woonruimte beschikbaar te stellen wordt daarmee groter. 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft over een paar jaar mogelijk honderdduizend bedden in de opvang nodig. Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) veroorzaakt de toename een achterstand van tienduizenden asieldossiers extra. Volgend jaar komen naar verwachting tussen de 49.000 en 76.000 asielzoekers naar Nederland. Het COA gaat uit van een groei naar 69.900 opvangplekken op 1 januari volgend jaar. Dit kan oplopen tot 96.000 in 2025. 

Tekort aan woonruimte

Geen onderwerp is zo beladen als de opvang van asielzoekers. Migratie houdt de gemoederen in alle geledingen van de samenleving bezig. Het nijpend tekort aan woonruimte voor iedereen is daar mede de oorzaak van. Vanuit het land klinken noodkreten van burgemeesters die niet weten hoe ze de toestroom moeten aanpakken. Opvanglocaties ontbreken of gemeenten willen deze niet toewijzen. 

Asielstop invoeren is niet mogelijk

Nederland mag geen asielstop invoeren. Internationale verdragen en Europees recht verplichten Nederland om mensen de kans te geven hier asiel aan te vragen. Iedereen die asiel aanvraagt, heeft er recht op dat de aanvraag zorgvuldig wordt behandeld. Mensen die vluchten voor oorlog en geweld horen volgens de wet bescherming krijgen.

Burgers voelen zich onveilig

Burgers maken zich ondertussen zorgen over de overlast die vluchtelingen veroorzaken. Burgerwachten worden opgericht omdat mensen zich onveilig voelen. Het leidde ertoe dat BBB-lijsttrekker Caroline van de Plas uit haar vel sprong naar aanleiding van een video die de belevenissen van een burgerwacht in het Brabantse Budel in beeld bracht. De video is vertoond in de talkshow Khalid & Sophie. De man werd door de studiogasten uitgelachen.

Tekst gaat onder de video verder >>

Overlastgevende asielzoekers

Van der Plas vindt de manier waarop de burgerwacht in de video is neergezet tenhemelschreiend. “Ik vind het verschrikkelijk dat jullie dit op deze manier laten zien. Jullie zijn nog nooit in Budel geweest. Jullie hebben geen idee van de overlast.” De BBB-lijsttrekker vertelde dat ze zelf verschillende keren het dorp heeft bezocht. “De mensen hebben daar gigantische last van overlastgevende asielzoekers.” Taferelen als deze doen de bereidheid om vluchtelingen op te vangen geen goed.

81 AZC’s en 141 noodopvanglocaties

Nederland telt volgens cijfers van het COA 81 asielzoekerscentra (AZC’s). Dat zijn locaties die voldoen een de kwaliteitseisen van het COA. Daarnaast zijn er 141 noodopvanglocaties. Ook is er verspreid over gemeenten een onbekend aantal locaties voor crisisnoodopvang.

Op zoek naar creatieve oplossingen

Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven slaakt een noodkreet over de opvang van vluchtelingen in het Zuidoosten van Brabant. “Het aantal opvangplekken in de regio blijft sterk achter bij het aantal dat voor dit jaar is afgesproken.” Hij roept gemeenten op creatieve oplossingen te bedenken: van leegstandsbeheer, kantoortransformatie en flexwoningen, tot het slim benutten van bedrijventerreinen, vakantieparken en hotels.

Bronnen: CAO, Ministerie van Justitie en Veiligheid, NOS 

Meer over: