Ga naar de inhoud

Koningin Máxima reikt de Cultuurfonds Prijs 2023 uit

Update:
Cultuurfonds Prijs

Koningin Máxima reikt maandag 20 november tijdens een feestelijke ceremonie in Theater Zuidplein in Rotterdam de Cultuurfonds Prijs uit. De prijs gaat dit jaar naar theatercollectief Female Economy. Het gezelschap ontvangt uit handen van Máxima 100.000 euro.

Elk jaar gaat de prijs naar een instelling of persoon die zich langdurig inzet voor cultuur of natuur. Dat gebeurt sinds 2010. Vorig jaar ging de prijs naar de Anne Frank Stichting. De Cultuurfonds Prijs is de grootste prijs voor een organisatie of persoon die belangrijk is voor cultuur en natuur in Nederland.

Bekijk hier een stukje van Female Economy. Tekst gaat onder de video verder >>

Prins Bernhard Cultuurfonds verandert in Cultuurfonds

Tot voor kort heette het Cultuurfonds nog het Prins Bernhard Cultuurfonds. De al in 2004 overleden prins Bernhard kwam vorige maand in het nieuws omdat zijn originele lidmaatschapskaart van de NSDAP, de partij van Hitler, opdook. Bernhard heeft tot zijn dood ontkend dat hij lid was geweest van de nazi-partij.
Het fonds paste daarop zijn naam aan. “Met respect en waardering voor het verleden”, zegt directeur Cathelijne Broers. “De nieuwe naam past bij wie we nú zijn en met de focus op onze inhoud.”

Kroon op het werk

Actrice en theatermaker Adelheid Roosen richtte 25 jaar geleden het prijswinnende theatercollectief Female Economy op. Roosen en toneelregisseur Ola Mafaalani artistiek leiders van hun zelfbenoemde theaterroedel zeggen op hun website innig dankbaar en diep geroerd te zijn door de prijs. Ze noemen het een kroon op hun werk.

De adviescommissie van het fonds noemt het theatercollectief een groot voorbeeld. “Female Economy neemt mensen letterlijk op cultureel sleeptouw”, aldus de commissieleden.

Verbinding in de samenleving

“De verhalen van de theatermakers zijn echt, de artistieke waarde is heel hoog. De werkwijze is uniek: werkelijk rondlopen in elkaars leven, je verdiepen in de ander om daarna kunstenaars en buurt- en stadsbewoners samen laten werken”, zeggen de commissieleden verder. Dat zorgt volgens de jury niet alleen voor mooie voorstellingen, maar ook gelijkwaardigheid en intense verbinding met nieuwe groepen in de samenleving.

Bron: NOS. Foto: Uitreiking Cultuurfonds Prijs 2022, RVD/Cultuurfonds

Meer over: