Ga naar de inhoud

Commotie rondom Prins Bernhard Junior: verdient hij miljoenen aan Oekraïense vluchtelingen?

Update:
Commotie rondom winsten Prins Bernhard Junior, rectificatie AD

Vanochtend heeft een nieuwsbericht over Prins Bernhard Junior voor veel ophef gezorgd. Hij zou geld verdienen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Den Haag. Het eerste bericht verscheen in het AD, die de primeur dacht te hebben.

Het nieuwsbericht werd kort daarna aangepast. Wij hebben het nauwlettend bijgehouden en dit viel ons op.

Pandjesprins in kwaad daglicht gesteld

Het mediaplatform meldde op hun site dat Prins Bernhard Junior miljoenen verdient aan deze opvang. Deze informatie is inmiddels gerectificeerd. Tot vanmiddag stond het bericht nog niet gerectificeerd op enkele andere nieuwssites. Ook op Instagram (zie bovenstaande bericht van Tim de Boer) vind je berichten over de miljoenenwinsten die de prins maakt door de verhuur.

Overheidsfinanciering voor opvang in voormalig verpleeghuis

Oorspronkelijk werd gemeld dat het bedrijf van Prins Bernhard Junior aanzienlijke overheidsfinanciering ontving voor het beschikbaar stellen van een opvang locatie in Den Haag. Het betreft een voormalig verpleeghuis. Dit pand was voor 3,8 miljoen euro door Bernhard aangekocht. Het leek erop dat hij nu voor de verbouwing en verhuur 6 miljoen euro van de overheid ontving.

Verontwaardiging in de Haagse gemeenteraad

2 miljoen van deze overheidsfinanciering was bestemd voor het geschikt maken van het pand voor vluchtelingen. Daarnaast 4 miljoen voor het gebruik ervan. De overeenkomst omvatte de opvang van 305 vluchtelingen tot en met 31 december 2027, wat tot verontwaardiging in de Haagse gemeenteraad leidde. Het is zo’n schoolvoorbeeld waar je ziet dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt.

Nieuwsplatforms halen bericht over Prins Bernhard JR van hun site

Een rectificatie van de website Welingelichte Kringen onthulde later vanochtend dat de Zakenprins toch geen financiële winst behaalt uit de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Hun rectificatie was gebaseerd op een correctie van het AD, dat het bericht vanmiddag offline haalde.

Geen financiële vergoeding voor Prins Bernhard Junior

Het vastgoedbedrijf Pinnacle, waarin Bernhard van Oranje een minderheidsaandeelhouder is, stelt het pand aan de Wassenaarseweg gratis ter beschikking voor de opvang van vluchtelingen. Dit betekent dat er geen financiële vergoeding tegenover staat voor Prins Bernhard Junior. Dit is het laatste nieuws wat wij erover kunnen vinden.

Bronnen: AD, Welingelichte Bronnen, Gelderlander, Forum.fok.nl, De Stentor, Nieuwskoerier, VNExplorer, Nu Jouw Nieuws.

Meer over: