Ga naar de inhoud

Straling op je telefoon: iPhone 12 niet enige model zonder risico’s

Update:
Straling iPhone 12

In Frankrijk is de iPhone 12 telefoon nu verboden in verband een te hoge elektromagnetische straling. Waarom is dit verbod tegen telefoon straling niet in Nederland? En hoe zit het met de andere merken en modellen mobiele telefoons?

Commotie om iPhone 12 in Frankrijk

Afgelopen week was er veel ophef over de iPhone 12, die verboden is in Frankrijk. Volgens de Franse agentschappen voor elektromagnetische veiligheid, ANFR, heeft de iPhone 12 een te hoge straling. Het heeft een stralingsniveau dat meer dan 2 keer zo hoog is als het maximumniveau dat is toegestaan in Frankrijk.

Dit nieuws komt als een schok voor veel mensen en het veroorzaakte een golf van onrust. Vooral omdat de iPhone 12 een van de meest populaire mobiele telefoons op de markt is.

De Franse regering heeft tot dusver geen eenduidige verklaring gegeven voor het verbod. Wel is het duidelijk dat de iPhone 12 een hoger stralingsniveau heeft dan andere iPhones. Het bedrijf heeft bevestigd dat het stralingsniveau van de iPhone 12 hoger is dan dat van de iPhone 11.

Volgens Apple is het stralingsniveau nog steeds binnen de grenzen van veiligheid.

Reactie van Apple op verbod

Apple heeft bevestigd dat er een onverwacht hoog stralingsgehalte in de iPhone 12 werd gemeten. Apple gaf ook aan dat er geen bewijs is dat dit hoge stralingsniveau negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Ze benadrukte ook dat de iPhone 12 voldoet aan de stralingsnormen van andere landen.

Straling van mobiele telefoons

Is de iPhone 12 uitzondering? Of is de iPhone 12 slechts het topje van de ijsberg en hebben andere merken ook hoge stralingsniveaus? 

Andere merken hebben ook straling

Dat bijna alle mobiele telefoons straling produceren, is een feit. Het niveau van straling is afhankelijk van verschillende factoren. Merken als Samsung en Huawei hebben ook hogere stralingsniveaus dan sommige iPhones. Hoewel de straling binnen de veiligheidsnormen ligt, is het nog steeds mogelijk dat de Franse regering besluit andere merken te verbieden. Dit zal ervoor zorgen dat andere merken hun stralingsniveaus verlagen om hun producten te kunnen verkopen in Frankrijk.

De iPhone 12 is niet de enige telefoon waarover bezorgdheid is omtrent straling. Hoewel veel mensen het niet beseffen, stralen de meeste mobiele telefoons straling uit. Dit geldt voor elk merk, of het nu Apple, Samsung, Huawei, Nokia of een ander merk is. De hoeveelheid straling die van het apparaat uitgaat, verschilt per het merk.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat Apple-telefoons gemiddeld hogere stralingsniveaus hebben dan andere merken. Dit is omdat Apple-telefoons veel krachtiger zijn dan andere merken en meer straling uitstralen. Omdat Apple-telefoons over het algemeen sterkere signaalstroom hebben, zenden deze meer straling uit om een goed signaal te krijgen.

Hoe zit het met blootstelling aan straling van telefoons?

Met de blijvende ontwikkeling van technologie worden we steeds meer omringd door straling. Mobiele telefoons zijn geen uitzondering. Er is veel onduidelijkheid over de straling die van mobiele telefoons afkomstig is, vooral omdat er geen concrete normen zijn waaraan alle telefoons moeten voldoen.

Hoewel er geen formele definitie is, wordt straling als schadelijk beschouwd wanneer het een hoge intensiteit en frequentie heeft, wat betekent dat het energie bevat die het lichaam binnendringt. De straling van mobiele telefoons is echter anders. Deze straling is van een lage intensiteit en frequentie en wordt daarom als niet-ioniserende straling beschouwd.

Deze laag energetische straling wordt niet beschouwd als kankerverwekkend, toch zijn er bepaalde risico’s verbonden aan het gebruik van mobiele telefoons met hoge straling.

Deze risico’s omvatten

  1. Vermoeidheid
  2. Hoofdpijn
  3. Slaapstoornissen
  4. Geheugenverlies
  5. Verminderd gezichtsvermogen
  6. Verminderde cognitieve vaardigheden en andere neurologische problemen

Hoe verminder je straling van je mobiele telefoon?

De hoogste blootstelling aan straling van je telefoon treedt op wanneer je actief belt met je telefoon tegen je oor. Dit gebeurt vooral aan het begin van het telefoongesprek, wanneer je telefoon contact maakt met de zendmast om de verbinding tot stand te brengen. Zodra de verbinding is gelegd, schakelt de telefoon terug naar een lager vermogensniveau.

Tips om straling te beperken

  • Een manier is om meer afstand te houden tussen de telefoon en je lichaam.
  • Telefoons met een lager SAR-waarde (specific absorption rate) hebben ook een lagere straling.
  • Ook kan het gebruik van Bluetooth, Wi-Fi en andere draadloze verbindingen helpen om de straling te verminderen.
  • Het gebruik van handsfree, airpods of een headset met een externe antenne is ook een goede manier om straling te verminderen.
  • Bovendien zijn er ook speciale covers te koop die straling kunnen verminderen, zoals EMF-beschermende covers.
  • Controleer de locatie van de mobiele telefoons. Als je dicht bij hoogspanningsdraden of andere bronnen van elektromagnetische straling bent, is het verstandig om je telefoon uit te schakelen of ver weg te houden.

Al deze maatregelen dragen bij om de blootstelling aan straling te verminderen, wat resulteert in minder gezondheidsrisico’s.

Toekomst van mobiele telefoons

De komende jaren komen er waarschijnlijk veel veranderingen in de mobiele telefoonindustrie, met betrekking tot straling. Volgens de World Health Organization (WHO) wordt de straling van mobiele telefoons in de komende jaren nauwlettend in de gaten gehouden.

Ook verwachten veel bedrijven dat er in de toekomst nieuwe technologieën worden ontwikkeld, die de straling van mobiele telefoons verder verminderen. Een van deze technologieën is 5G-netwerk, dat voorspeld wordt om de straling van mobiele telefoons te verlagen.

Eerder nieuwsbericht over verbod iPhone 12 in Frankrijk

Meer over: