Ga naar de inhoud

Betere nachtrust mét mobiel in bed: zo zit het

Update:
mobiel-in-bed-blog-artikel-betere-nachtrust-startpagina

Vaak wordt beweerd dat mobiele telefoons en slaap niet goed samen gaan. Uit Australisch onderzoek blijkt nu dat dit voor sommige mensen niet het geval is. Mensen die voor het slapengaan negatieve gedachten en piekergedrag hebben, kunnen hun telefoon juist gebruiken als de perfecte afleiding. Hoe draagt je telefoon juist bij aan een betere nachtrust?

Je mobiel mee naar bed: is dit slim of niet?

Het zit zo: aan de ene kant kan je telefoon in bed je wakker houden als je bijvoorbeeld een spel speelt of een serie kijkt. Aan de andere kant hangt het er vanaf wat je op je telefoon doet, zegt slaapdeskundige Stephanie Molenaar, auteur van ‘Droomritme’. “Een goede nachtrust begint met rust in je hoofd. Als je op een passieve manier je telefoon gebruikt, kan dit juist afleiding bieden van negatieve gedachten. Door wat je ziet en hoort, kan je je eigen gedachten uitschakelen.”

Het zijn vooral actieve apps die je moet vermijden, zegt Molenaar. Dit zijn bijvoorbeeld socialmedia-apps waarin je constant alert blijft door allerlei meldingen, zoals likes en reacties op Instagram. Deze meldingen voorkomen dat je tot rust komt en dus wakker blijft. “Als je iets wilt doen, ga dan voor iets saais. Lezen, een luchtige YouTube-video of een podcast zijn betere alternatieven.”

Blauw licht van bijvoorbeeld een televisie of telefoon is slecht voor je slaap, blijkt uit verschillende onderzoeken. Volgens Molenaar klopt dat niet helemaal. “Sommige mensen zijn er gevoeliger voor, onderzoeken hebben aangetoond dat het effect van televisielicht minimaal is.”

Verbieden van mobiele telefoons in bed is niet verstandig

Het Australische onderzoek van Flinders University betrof 631 jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Zij vulden vragenlijsten in over de kwaliteit van hun slaap. Meer dan de helft gebruikte technologie om zichzelf af te leiden van negatieve gedachten. De meest gebruikte apps voor afleiding waren YouTube, Snapchat en muziek-apps zoals Spotify.

Uit het onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat de invloed van smartphones op de kwaliteit van slaap genuanceerder is dan vaak wordt gedacht. Het weghalen van de telefoon uit de slaapkamer is niet voor iedereen de beste oplossing. Voor sommige mensen kan het juist niet gebruiken van hun telefoon leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, zoals slaapstoornissen en depressies.

Dit geldt niet voor mensen zonder slaapproblemen. Vooral mensen met slaapproblemen zijn geneigd om hun mobiele telefoon telefoon te gebruiken. Voor hen kan de mobiel in bed juist een middel zijn om het piekeren te verminderen en daardoor beter te slapen.

Nadelen mobiele telefoon in bed

  • Afleiding: De vele apps en functies op een mobiele telefoon kunnen leiden tot afleiding. Hierdoor wordt het moeilijker om te ontspannen en in slaap te vallen met een mobiel in bed. Het constante gevoel van ‘verbonden’ zijn met de buitenwereld kan ook zorgen voor extra stress en angst, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.
  • Verstoord slaapritme: Het gebruik van een mobiele telefoon in bed kan het natuurlijke slaapritme verstoren. Dit leidt tot slaapproblemen en vermoeidheid overdag. Het kan ook leiden tot een vermindering van de kwaliteit van de slaap, waardoor men minder uitgerust wakker wordt.
  • Verslaving: Het gebruik van de mobiele telefoons kan leiden tot verslaving, wat weer zorgt voor een verhoogde afhankelijkheid van de telefoon. Het gebruik van de telefoon in bed kan bijdragen aan deze verslaving en maakt het moeilijker om los te komen van het apparaat.
  • Straling: Er zijn zorgen over de blootstelling aan elektromagnetische straling van mobiele telefoons, hoewel er geen duidelijk bewijs is dat deze straling schadelijk is voor de gezondheid. Niettemin kan het gebruik van een mobiele telefoon in bed de blootstelling aan deze straling verhogen.

Meer over: