Ga naar de inhoud

Bespaar slimmer: Een refurbished iPhone is net zo goed als nieuw

Update:
Swappie refurbished iPhone
In samenwerking met: Swappie

In een tijd waarin technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, is de smartphone een onmisbaar apparaat geworden. Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon is dat tegenwoordig best een opgave. Zeker als je zoekt naar een betaalbaar én goed exemplaar.

Gelukkig is er een oplossing die zowel betaalbaarheid als duurzaamheid combineert: refurbished smartphones. Wat is refurbished eigenlijk? En is het iets voor jou?  

Wat zijn refurbished iPhones?

Refurbished iPhones zijn iPhones die eerder zijn gebruikt en vervolgens grondig zijn gerepareerd en opgeknapt, zodat deze weer zo goed als nieuw werken. Er zijn verschillende varianten. Zo kan het zijn dat er enkele gebruikerssporen zichtbaar zijn, maar dit verschilt per telefoon. Als je kiest voor een refurbished telefoon maak je niet alleen een voordelige keuze, het is ook een duurzame optie. Je creëert minder afval, en bespaart natuurlijke bronnen waarmee telefoons worden geproduceerd. Het hergebruiken van elektronica en telefoons verlengt de levensduur van de apparaten en vermindert de productie, wat resulteert in een lagere CO2 voetafdruk.

Binnen de refurbished markt heb je vaak 2 soorten bedrijven.

  1. Sommige bedrijven kopen de refurbished toestellen in wanneer ze al refurbished zijn, en verkopen ze dan door. Een soort marktplaats, zoals op bol.com.
  2. Andere bedrijven doen de refurbishment zelf, in hun eigen fabriek. Zoals Swappie, de grootste iPhone refurbisher van Europa. Zij hebben hun eigen fabriek in Estland. Van daaruit controleren en repareren ze alle refurbished toestellen. Vervolgens sturen ze de toestellen naar andere Europese landen op.

Wanneer is een refurbished iPhone iets voor jou?

1. Als je liever wat geld overhoudt voor andere dingen

Refurbished kan tot wel 40% goedkoper zijn dan het kopen van een nieuw toestel. Het is een erg voordelige manier om een nieuw, simlockvrij (zonder code) toestel te kopen. En je houdt wat geld over! Niet verkeerd in de huidige economie. 

2.  Als je graag garantie wil dat je toestel lang blijft werken

Refurbished bedrijven in Nederland geven vaak 2 of 3 jaar garantie. Dat is soms nog meer dan je krijgt op een nieuwe telefoon! Wil je graag de garantie dat je telefoon nog lang goed werkt, of gerepareerd wordt als hij nog in de garantieperiode valt? Probeer dan ook eens een refurbished toestel. 

3. Als je best iets voor het milieu wilt doen, op een simpele manier

Koop je refurbished, dan doe je automatisch iets goeds voor het milieu. Je krijgt nog steeds een goede telefoon, die bovendien beter is voor het milieu ten opzichte van een nieuwe telefoon. Minder CO2 uitstoot en minder gebruik van chips en andere schaarse materialen. Zo doe jij – zonder al te veel moeite – iets aan klimaatverandering! 

Misschien wil je wel refurbished producten kopen. Maar weet je niet waar je moet beginnen? En waar je op moet letten bij je aankoop?

We geven een paar tips:

1. Koop bij een betrouwbaar bedrijf: 

Doe wat onderzoek via beoordelingswebsites als Trustpilot, om te zien wat andere mensen vonden van hun aankopen. Controleer hoe het zit met garantie en of er bijvoorbeeld gratis retourneren wordt aangeboden. 

2. Garantie garantie garantie!

Hoe zit het met de garantie? We benoemden het belang van garantie hierboven al even. Het is erg belangrijk dat, wanneer je een aankoop doet, je hier garantie op krijgt en dat je weet hoe lang deze geldig is. 

3. Controleer in welke staat je de iPhone wilt kopen

Zogenaamde ‘‘grades’’ geven aan in welke staat je telefoon is. Kies uit: uitstekend, heel goed of redelijk. Misschien zitten er wat krasjes op, omdat hij tweedehands is. Vind je dat erg? Met een leuk telefoonhoesje er omheen is het misschien niet eens zichtbaar. Kijk de product-beschrijving zorgvuldig na en controleer of er details zijn over eventuele cosmetische schade of gebruikerssporen.

Wees realistisch over je verwachtingen en zorg ervoor dat je comfortabel bent met de staat van het toestel, voordat je besluit om het te kopen.

4. Bedenk welke telefoon je wilt kopen

Natuurlijk niet onbelangrijk: welke telefoon wil je kopen! Ga je bijvoorbeeld voor een iPhone, welk model past dan het beste bij jou? Vergelijk de verschillende modellen om te zien welke het meest geschikt is.  

Veel succes met de zoektocht.

In samenwerking met: Swappie

Meer over: