Ga naar de inhoud

Mobiele telefoons ook verboden op basisscholen en speciaal onderwijs

Update:
Mobiele telefoons verboden in klas basis onderwijs

Het gebruik van mobiele telefoons in de klas wordt voortaan ook verboden op basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in Nederland. Dat heeft Minister van Onderwijs Marille Paul aangekondigd. Wat betekent dit verbod en wanneer gaat het in?

Dit is als onderdeel van een brede strategie om leeromgevingen vrij te maken van mogelijke onderwijs-verstorende factoren. Het verbod zal van kracht zijn vanaf het schooljaar 2024-2025.

Verbod breidt zich uit

Vroege afspraken om smartphones te verbannen van middelbare schoolklassen zijn al gesloten. Deze gaan in januari 2024 al in.

De nieuwe overeenkomst gaat nog een stap verder, daar het niet alleen mobiele telefoons in de klas verbiedt. Ook het gebruik van tablets en smartwatches vallen onder de afspraak. De apparaten mogen enkel onder speciale omstandigheden gebruikt worden. Tijdens lessen die hun gebruik vereisen, zoals bij lessen over mediawijsheid.

Uitzonderingen op het verbod

Toch worden er enkele uitzonderingen op de regel toegestaan. Volgens de verstrekte informatie mogen leerlingen die om medische redenen, of vanwege een bepaalde beperking afhankelijk zijn van dergelijke apparaten deze blijven gebruiken. Deze uitzondering zal hoogstwaarschijnlijk met name relevant blijken voor scholen voor speciaal onderwijs.

Behoefte aan duidelijkheid

Hoewel minister Paul de mogelijkheid van een wettelijk verbod niet uitsluit, wil ze eerst afwachten of de afspraken met de onderwijssector voldoende effect hebben. Ze benadrukt dat het verbod een welkome duidelijkheid biedt voor iedereen. En dat het aantoont dat de implementatie van soortgelijke maatregelen in het voortgezet onderwijs snel went. Het geeft zowel leerlingen als leraren rust.

Betrokken organisaties

De minister geeft aan dat de afspraken zijn gemaakt in samenwerking met diverse onderwijsorganisaties. Enkele van de betrokken partijen zijn de PO-Raad, LBVSO, Sectorraad GO, AVS, Sima, VIVIS en Stem van de vso-leerling.

Implementatie van het verbod

Hoewel er nog geen specifieke details zijn gedeeld over hoe dit nieuwe beleid precies wordt geïmplementeerd, is de verwachting dat discussies over het onderwerp zullen plaatsvinden. Gesprekken tussen leerkrachten, ouders en leerlingen volgen voordat het verbod formeel van kracht wordt.

Achtergrond van het verbod

Tot op heden is er weinig informatie vrijgegeven over de specifieke motivatie hierachter. Er is niet bekend of er in het verleden problemen zijn geconstateerd met het gebruik van mobiele telefoons in de klas. Wat zeker is, is dat deze stap een evolutie vertegenwoordigt in de manier waarop het Nederlandse onderwijssysteem omgaat met de uitdagingen en kansen die de digitale revolutie in de klas brengt.

Tot die tijd geven wij antwoord op deze vraag: Hoe beheer je de dagelijkse schermtijd op je mobiele telefoon? Tips en uitleg.

Bron: van edestad

Meer over: