Ga naar de inhoud

Wifi-straling beperken in huis doe je zó

Update:
wifi-straling

Straling afkomstig van mobiele telefoons en wifi-netwerken is een onderwerp dat veel discussie oproept. Hoewel er nog geen definitief bewijs is over de schadelijkheid van deze straling, kan het geen kwaad om voorzorgsmaatregelen te nemen om de blootstelling aan straling in je huis te verminderen.

In dit artikel delen we 10 simpele tips om de hoeveelheid wifi-straling in je huis te beperken.

Inzicht in straling en gezondheid

Straling verwijst naar de energie die wordt uitgezonden door elektronische apparaten zoals mobiele telefoons en wifi-routers. Er zijn 2 soorten straling: ioniserende straling (zoals röntgenstraling) en niet-ioniserende straling (zoals straling van mobiele telefoons en wifi). Er is nog geen consensus onder wetenschappers over de mogelijke gezondheidseffecten van niet-ioniserende straling.

Debat rondom wifi-straling

Er is een aanhoudend debat over de mogelijke gezondheidsrisico’s van straling afkomstig van mobiele telefoons en wifi. Sommige studies suggereren dat langdurige blootstelling aan straling verband kan houden met gezondheidsproblemen, terwijl andere studies geen duidelijk verband hebben gevonden. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied.

Er zijn mensen die elektrogevoelig zijn. Zij ondervinden ernstige gezondheidsklachten als ze dichtbij elektromagnetische velden (EMV) komen. En dan niet alleen modems en andere mobiele apparaten, alle voorwerken die verbonden zijn met het stroomnetwerk zoals wasmachines, schemerlampen, inductiekookplaten, dect telefoons enzovoort. Kinderen zijn ook gevoeliger voor straling dan volwassenen, vanwege hun nog in ontwikkeling zijnde lichaam. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met blootstelling aan straling bij jonge kinderen.

Heb jij de laatste tijd vage gezondheidsklachten. Slapeloosheid, stress, spanning, oorsuizen, hoofdpijn en vermoeidheid? Dit is een greep uit de vele klachten die mensen ervaren wanneer ze worden blootgesteld aan straling. Slaap jij slechter? Of denk je erover om de straling in je huis omlaag te brengen? Met steeds meer straling in en om het huis en nog geen onomstotelijk bewijs dat het geen kwaad kan, is het beter voorkomen dan genezen.

9 maatregelen om straling in je huis te beperken

1. Beperk het gebruik van mobiele telefoons

Probeer het gebruik van je mobiele telefoon te beperken, vooral in gesloten ruimtes zoals slaapkamers. Houd je mobiele telefoon op een afstand van je lichaam tijdens het bellen. Gebruik bijvoorbeeld een handsfree-apparaat of de luidsprekerfunctie. Als je gaat bellen, zorg er dan voor dat je pas je telefoon aan je oor doet als de verbinding tot stand is gekomen.

2. Schakel wifi ’s nachts uit

Schakel je wifi-router ’s nachts uit of gebruik een tijdschakelaar om de straling te verminderen terwijl je slaapt. Dit geeft je lichaam de kans om te herstellen. Schakel ook de dect-telefoon uit. Of vervang deze voor een Eco-dect. Dit zijn telefoons die alleen ‘straling’ geven als je wordt gebeld.

3. Vermijd wifi in de slaapkamer

Probeer wifi-apparaten uit de slaapkamer te verwijderen. Als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat ze op een afstand van je bed staan en schakel ze uit wanneer ze niet worden gebruikt.

4. Gebruik bekabelde internetverbindingen

Overweeg het gebruik van een bekabelde internetverbinding in plaats van wifi, vooral als je thuis werkt of veel online activiteiten hebt. Wanneer je elektrische apparaten niet gebruikt haal ze dan van de stroom af.

5. Beperk het gebruik van draadloze apparaten

Vermijd het overmatig gebruik van draadloze apparaten zoals draadloze telefoons. Kies in plaats daarvan voor geaarde of bedrade alternatieven. Als je een babyfoon gebruikt, kies dan voor een stralingsarm model dat werkt op een andere frequentie dan wifi.

6. Versterk je wifi-signaal niet onnodig

Vermijd het gebruik van wifi-versterkers en wifi-repeaters, tenzij ze echt noodzakelijk zijn. Hierdoor wordt de blootstelling aan wifi-straling verhoogd. Zorg dat je router niet vlak naast je staat. Zet ‘m op een plek waar je niet steeds zit of bijvoorbeeld vlak naast je bureau. Sommige mensen lukt het om de router in de meterkast op de gang te plaatsen. Je kunt ook de antenne van je router in folie wikkelen, controleer dan wel of je op de juiste plekken in huis bereik hebt.

7. Zet apparaten in de vliegtuigmodus

Zet apparaten zoals tablets en laptops in de vliegtuigmodus wanneer je ze niet actief gebruikt. Dit vermindert de straling aanzienlijk.

8. Creëer stralingsvrije zones

Overweeg om bepaalde kamers in je huis stralingsvrij te maken. De slaapkamer is daarvoor het meest geschikt. Hierdoor minimaliseer je tijdens het slapen of ontspannen de blootstelling aan straling.

9. Zorg dat je laptop of computer geaard is

Als er geaarde stekker aan je laptop of computer zit (dat is een ronde stekker met randaarde) gebruik dan een geaard stopcontact. Indien je die niet hebt is het te overwegen om deze aan te laten aanleggen door een elektricien.

Bron: Stichting EHS, Meditech Europe.

Meer over: