Ga naar de inhoud

Stijging aantal fysieke winkels in Nederland: meer tabakszaken en boekhandels

Update:
Toename aantal fysieke winkels

Goed nieuws voor winkelliefhebbers: het aantal fysieke winkels in Nederland is gestegen. Op 1 januari 2023 waren er ruim 83.000 winkels, een toename van 1.100 ten opzichte van een jaar eerder. Dit betekent een opmerkelijke groei sinds 2010. Het einde van de coronapandemie en het groeiende consumentenvertrouwen lijken belangrijke drijfveren.

Toename fysieke winkels

De jarenlange dalende trend wordt hiermee onderbroken, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch ligt het aantal fysieke winkels nog wel lager dan voor de coronapandemie. Er zijn nu ruim 83 duizend fysieke winkels en ruim 95 duizend webwinkels.

Sinds 2010 nam namelijk het aantal winkels juist alleen maar af, op een opleving in 2021 na.

Stijging aantal fysieke winkels: de CBS cijfers

Twee derde van gemeenten ziet aantal winkels stijgen

In het merendeel van de gemeenten is het aantal winkels toegenomen. Oostzaan spant de kroon met een opvallende stijging van 20 procent in vergelijking met januari 2023. Terwijl buurgemeente Wormerland juist een daling van 10,3 procent zag. Op de Waddeneilanden steeg het totale aantal winkels met 5,1 procent, met uitzondering van Vlieland, waar het aantal fysieke winkels juist met 11,1 procent afnam.

In 16 van de 20 gemeenten met de grootste bevolking groeide het aantal winkels. De gemeente Haarlemmermeer spant hier de kroon met een stijging van 7,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In steden als Apeldoorn, Eindhoven, Haarlem en Arnhem was er weliswaar een afname in het aanbod, maar deze was relatief bescheiden, variërend tussen de 0 en -1 procent.

Als we kijken naar het aantal winkels per inwoner, valt op dat Zeeland de grootste stijging kende, met een toename van 2,5 procent, ondanks een kleinere groei in het inwonertal. In provincies zoals Utrecht, Fryslân en Noord-Brabant daalde het aantal beschikbare winkels per inwoner echter met percentages tussen de -0,2 en -0,9 procent.

Grote winnaars: doe-het-zelf zaken en boekhandels

  • Doe-het-zelfzaken lieten de grootste groei zien met 310 nieuwe winkels.
  • Terwijl boekhandels relatief gezien de grootste sprong maakten, bijna 13 procent. Waar in 2021 het aantal boekenwinkels nog het hardst daalde (-8,1 procent) zijn, na een lichte stijging in 2022, boekhandels in 2023 relatief het sterkst gestegen (12,9 procent). Dit resulteerde begin dit jaar in 660 boekenwinkels.
  • Interessant is de opleving van tabakswinkels, vooral met de naderende regels rondom de verkoop van tabaksproducten in supermarkten.
  • Het aantal supermarkten nam ook toe, met 2,4 procent naar bijna 6.700.

Meer tabakswinkels in Nederland

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Krimp in bepaalde sectoren, groei in webshops

  • Ondanks de algemene stijging, waren er sectoren zoals bloemen- en dierenwinkels die juist krompen.
  • Ook de verkoop van elektronica (-2 procent) en witgoed (-3,3 procent) zag een daling, al was deze minder sterk dan het jaar ervoor.
  • Daarnaast blijft het aantal webshops stijgen, met meer dan 95.000 online winkels geregistreerd begin dit jaar, tegenover de 84.100 het jaar daarvoor.

Aantal webshops nog steeds groter dan aantal fysieke winkels

Maart 2023: voor het eerst meer webwinkels dan fysieke winkels >>

Bron: bnr, CBS

Meer over: