Ga naar de inhoud

Naar de sportschool: bereik je doel beter met deze tips

Update:
Naar de sportschool

Grote kans dat jij deze maand (weer of opnieuw) gaat sporten. Het nieuwe jaar is altijd een goed moment om met sporten (als goed voornemen) te starten. Ben je van plan de sportschool in te duiken? Weet je dan wel waar je zoal op moet letten?

Haal het maximale uit je training. We geven je graag 5 tips om je doel te bereiken.

1. Verzin een opwarmritueel bij de sportschool

Het aantrekken van je sportkleding en direct beginnen met de training vergroot het risico op blessures. Dit komt omdat je spieren niet zijn opgewarmd. Het is daarom verstandig om áltijd een opwarmritueel te volgen. Een paar minuten touwtjespringen of ‘jumping jacks’ maken, voordat je aan de apparaten gaat hangen, doet wonderen. Op deze manier warmen je spieren op en begin je beter aan je trainingsronde.

2. Bepaal je sportieve doel

Na de opwarming is het verstandig om te bepalen wat jouw sportieve doel is. Wil je graag een paar kilo kwijt of streef je naar meer kracht? Deze 2 verschillende trainingen vereisen ieder een andere aanpak. Bij vrijwel elke sportschool zijn er coaches beschikbaar om je te helpen bij het samenstellen van een geschikte trainingsrondje dat aansluit bij jouw specifieke doel.

3. Leer de juiste techniek bij de sportschool

De verscheidenheid aan apparaten is soms overweldigend: hoe gebruik je ze precies? En welk gewicht is het meest geschikt voor jou? Hoewel je de instructies met afbeeldingen kunt bestuderen, is het verstandiger om direct hulp in te roepen. Iemand in de sportschool toont de juiste techniek en kijkt met je mee om er zeker van te zijn dat je de oefeningen correct uitvoert. Dit is absoluut essentieel. Je voorkomt er blessures mee en het zorgt ervoor dat je je sportieve doelen niet uit het oog verliest. Bovendien is de kans groot dat de oefeningen niet het beoogde effect geven, wat zonde is van al je inspanningen.

4. Voorkom teveel herhaling in je training

Monotonie is een valkuil waar veel mensen in trappen. Je kent precies de routine in de sportschool en het gaat je steeds gemakkelijker af. Toch is het verstandig om regelmatig te variëren met oefeningen die verschillende delen van je lichaam aanspreken. Als je lange tijd dezelfde oefeningen herhaalt, verbrandt je minder calorieën bij dezelfde inspanning. Hierdoor blijven de gewenste resultaten uit, en dat is zonde, want dat is juist waarvoor je naar de sportschool gaat!

5. Vergeet de ‘cooling-down’ niet

Net zoals bij de opwarming, vergeten veel mensen de ‘cooling-down’. Het is verstandig om je lichaam de kans te geven te herstellen na een intensieve training. Met een ‘cooling-down’ breng je je lichaam geleidelijk van een actieve naar een rusttoestand. Dit doe je door rustig enkele oefeningen uit te voeren, zoals rek- en strekoefeningen. Stop nooit plotseling met je training, maar bouw deze geleidelijk af.

Na het sporten is het overigens niet verstandig om direct te eten. Het is het beste om ongeveer 20 à 30 minuten te wachten, wat een perfect moment is om jezelf te bevrijden van je sportkleding en een verfrissende douche te nemen.

En weet je dat er meer voordelen zijn van sporten in een sportschool?

Ben je echt niet meer te motiveren om naar een sportschool te gaan, of ben je er nu toch echt een beetje te oud voor geworden, kijk dan of je mee kunt doen met sportprogramma op tv of internet. Kijk welke trainer bij jou past.

Dit is een voorbeeld van de vele soorten trainingsvideo’s die er zijn >>

Foto: Nomadsoulphotos by Canva

Meer over: