Draai voor klassieke weergave

5 voordelen van de sportschool

Om een gezond leven te leiden, moeten we genoeg in beweging blijven. Gelukkig kun je op diverse manieren bewegen. Besluit je bijvoorbeeld te gaan sporten? Dan alleen al heb je talloze opties om uit te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld thuis trainen, bij een wandelclub aansluiten of wat vaker de fiets pakken. Daarnaast gaan veel mensen naar de sportschool. Wij behandelen 5 voordelen van sporten in de sportschool.

Je herkent het vast wel: kleding die plots wat strakker zit en traplopen gaat ineens toch niet meer zo soepel. Dan hebben we het nog niet eens over de vermoeidheid die op de vervelendste momenten de kop op kan steken. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor deze situatie: meer bewegen en sporten. Een manier waarop je dat kunt doen is door te sporten in de sportschool. Twijfel je echter of zo’n fitnesscentrum wel iets voor jou is en zie jij de pluspunten er (nog) niet van in? Dat gaat nu veranderen!

1. Nodige expertise binnen handbereik

Het eerste grote argument om de sportschool te overwegen, is het feit dat de vereiste kennis altijd binnen handbereik is. Wanneer je namelijk bepaalde oefeningen niet op de juiste manier doet, dan behaal je niet het gewenste resultaat. In het ergste geval loop je een blessure op. Bij vrijwel elk fitnesscentrum barst het daarom van deskundig personeel dat klaarstaat om de nodige adviezen te geven. Zij laten je zien hoe de apparaten werken, welke routine het beste aansluit bij jouw wensen (conditie, soepel worden, gewichtsverlies) en geven je een persoonlijk advies. Vervolgens kun je veel doelgerichter te werk gaan. 

2. Sporten zoals jij dat wilt

In fitnesscentra barst het van de fitnessapparaten. Hierdoor kun je in een sportschool vrijwel elke spier trainen. Die veelzijdigheid werkt in jouw voordeel. Je kunt daardoor volledig sporten zoals jij dat wilt. Het is zelfs bij een aantal fitnesscentra mogelijk om een programma op maat te laten maken. Wanneer je last hebt van bepaalde lichamelijke klachten of kwaaltjes, dan kan daar rekening mee gehouden worden tijdens het opstellen van zo’n programma. In het beste geval sport je straks op zo’n manier dat je hier later geen last meer van hebt!

3. Je hoeft niet in je eentje te sporten

Wil je wel meer bewegen, maar zijn die fitnessapparaten gewoonweg niets voor jou? Ben je sowieso geen voorstander van individueel sporten? Ook dan kan de sportschool de beste optie zijn! Naast fitness kun je in de sportschool ook vaak terecht voor allerlei groepslessen. Hierdoor sport je samen met metgezellen en vliegt de tijd voorbij. Bovendien zijn dit soort lessen ook de ideale gelegenheid om nieuwe soorten sport uit te proberen. Wie weet is yoga of boksen toch wel iets voor jou?

4. Motivatie dankzij de stok achter de deur

Het is soms erg verleidelijk om lekker op de bank te ploffen en de televisie aan te zetten of om op de laptop nog even een spelletje te spelen. Zeker wanneer het slecht weer buiten is, voelen we ons toch minder gemotiveerd om te sporten. Ook voor dat soort situaties kan sporten in de sportschool het verschil maken. Zo heb je altijd de motivatie om toch te gaan: alleen het abonnement is al een stok achter de deur. Daarnaast zijn er ook minder smoesjes. De weersomstandigheden in de sportschool zijn immers altijd goed!

5. Het leggen van sociale contacten

Je hoeft niet alleen naar de sportschool te gaan om te sporten. Eigenlijk is een sportschool zo veel meer. Het is bijvoorbeeld ook een goede plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Voor of tijdens het sporten kom je allemaal medesporters of deelnemers tegen. Een praatje in de kleedkamer over de nieuwste sportkleding of een gesprek op een cardiotoestel met de buurman/buurvrouw over koetjes en kalfjes is zo gemaakt. Daarom is het leggen van sociale contacten een belangrijk voordeel van sporten in de sportschool.

Benieuwd naar meer informatie over de sportschool? Lees hier de tips en meest gemaakte fouten in de sportschool.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blauwe Monsters