Ga naar de inhoud

De ouderenspeeltuin: hangplek of sportschool?

Update:
Ouderenspeeltuin

In steeds meer steden in ons land worden speciale recreatiezones voor ouderen gebouwd. Dit zijn openbare plekken met beweegtoestellen waar 55+ers veilig aan hun conditie werken, sociale contacten leggen en plezier maken.

In onze Startpagina-poll waren de meningen over de recreatiezones voor ouderen sterk verdeeld. Lees verder en kijk of het wat voor jou is.

Recreatiezones voor ouderen

De allereerste ouderenspeeltuinen werden bijna 30 jaar geleden geopend, toen er in China een wet kwam die gericht was op het verbeteren van de vitaliteit van ouderen. De Aziaten bouwden speciale recreatiezones voor hun ouderen, en dit bleek een groot succes te zijn. Veel landen volgden dit voorbeeld, waaronder Finland, Japan, Duitsland, Canada, Engeland en Spanje. Deze landen hebben allemaal te maken met een vergrijzende bevolking. Met name Spanje pakt het groots aan. Nederland krijgt nu ook de smaak te pakken. Onlangs opende er nog 1 in Noord-Holland.

De tekst gaat verder onder de video >>

Geen wipkip maar apparaten voor verbetering fysieke gezondheid

In een ouderenspeeltuin vind je niet dezelfde speeltoestellen als in een speeltuin voor kinderen. Geen wipkip of klimrek, maar apparaten waarmee senioren op een gepast niveau hun spieren, flexibiliteit, balans en coördinatie trainen. Denk hierbij aan fietsen, fitnessapparaten en crosstrainers. Uiteraard zijn deze apparaten bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en zijn ze vandaalbestending.

Ouderenspeeltuin heeft sociale en fysieke voordelen

De voordelen van de recreatiezones zijn enorm. Senioren blijven actief en fit, terwijl ze tegelijkertijd nieuwe contacten leggen. Dit is zeer belangrijk, aangezien steeds meer ouderen kampen met eenzaamheid. Daarnaast is het gebruik van deze zones gratis, wat natuurlijk ook van groot belang is, aangezien niet iedereen zich een abonnement op de sportschool kan veroorloven.

In Raalte zijn toestellen voor ouderen in een reguliere speeltuin geplaatst en recentelijk is er een ‘beweegtuin’ bijgekomen op het – hoe toepasselijk – Olga Commandeur Plein in Hoorn.

Om van deze ouderen recreatiezones een trend te maken moeten we ze wel gaan gebruiken. Doen we dat niet worden het straks snel ontmoetingsplekken voor hangjongeren. Dus trek je trainingspak maar aan en zorg ervoor dat de beweegtuin bij in jou in de buurt niet verpaupert.

Bronnen: Het kan wel, WNL.

Meer over: