Ga naar de inhoud

Snel fietsen niet altijd zo gezond voor mannen


 

Stap jij graag op de racefiets en houd je ervan om héél hard te fietsen? Volgens Wetenschapper Vincent Aengevaeren kan je dit beter niet doen, met name als je al wat ouder bent. Hij benadrukt dat hard fietsen zelfs gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Zijn waarschuwing is gebaseerd op een studie die eerder dit jaar is gepubliceerd en op zijn eigen onderzoek naar de gezondheidseffecten van intensief fietsen en andere cardio-inspanningen. Lees hier hoe het zit! 

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Negatieve gevolgen van langere tijd intensief trainen 

Volgens Aengevaeren hebben mannen van middelbare leeftijd een verhoogd risico op aderverkalking als ze gedurende langere tijd intensief trainen. Aderverkalking is een belangrijke risicofactor voor hartfalen en beroertes. Aengevaeren verwijst naar een onderzoek waarin een groep mannen van hun 54e tot hun 60e jaar werd gevolgd. “We hebben 2 opvallende bevindingen gedaan”, zegt hij. “Ten eerste nam de kransslagaderverkalking van de mannen in die 6 jaar toe naarmate ze intensiever sporten, en ten tweede zagen we dat hun verdikkingen in de vaatwand, waarin zich ontstekingscellen, cholesterol en kalk ophopen, vaker verkalkt waren. Het is dus niet heel goed voor je gezondheid.”

Alle vormen van cardio vallen onder dit onderzoek 

Aengevaeren heeft geen exacte verklaring voor de toegenomen aderverkalking bij de mannen die intensief trainen, maar speculeert dat het te maken heeft met scherpe pieken in adrenaline, hartslag en bloeddruk, de magnesiumhuishouding en bloeddoorstromingsprofielen bij intensief sporten. De mogelijke langetermijneffecten zijn nog niet wetenschappelijk bewezen en de relatie tussen aderverkalking en hartfalen is nog niet definitief vastgesteld. Desondanks benadrukt Aengevaeren dat meer sporten leidt tot een langer leven, en sluit hij positief af voor fanatieke sporters. 

Voor- en nadelen van wielrennen

Goed, weer terug naar de feiten. Hoogste tijd om de voor- en nadelen van wielrennen onder de loep te nemen. Hieronder bespreken we zowel de voor- als nadelen van racefietsen:

Voordelen van wielrennen:

  1. Wielrennen is een geweldige cardiovasculaire workout die de hart- en longfunctie verbetert en het risico op hart- en vaatziekten vermindert.
  2. Wielrennen helpt bij het verbranden van calorieën en het bevorderen van gewichtsverlies.
  3. Door het trappen op de pedalen ontwikkel je sterke spieren in de benen, billen en kernspieren.
  4. Wielrennen helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van de mentale gezondheid door de aanmaak van endorfine.
  5. Wielrennen is vaak een teamsport en helpt bij het opbouwen van sociale relaties en het verbeteren van de sociale vaardigheden.

Nadelen van wielrennen:

  1. Wielrennen kan risico’s met zich meebrengen, zoals vallen en het oplopen van verwondingen.
  2. Om te beginnen met wielrennen heb je een goede fiets en fietsuitrusting nodig, wat een dure investering is.
  3. Wielrennen is afhankelijk van het weer en kan daardoor niet altijd worden beoefend.
  4. Het kost veel tijd om lange afstanden af te leggen.
  5. Wielrennen is een solitaire sport, omdat je veel tijd alleen op de fiets doorbrengt.

Er zijn nog genoeg redenen om wél lekker te blijven fietsen. Misschien dat een tandje minder je voordelen brengt zoals lekker buiten zijn, aan je conditie werken of helpt het om af te vallen.

Ook interessant om te lezen:

 

Meer over: