Ga naar de inhoud

5 tips om een auto-inbraak te voorkomen


 

Er is in de eerste helft van 2022 een stijging van 13 procent te zien in het aantal auto-inbraken ten opzichte van dezelfde periode van het jaar daarvoor. Dit meldt NU.nl aan de hand van cijfers die bekend zijn gemaakt door het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Hoe kun je voorkomen dat jouw auto het doelwit van autodieven wordt? Lees hier de 5 beste tips.

Er is geen waterdichte methode om te voorkomen dat je auto wordt opengebroken, jammer genoeg! Door deze tips op te volgen, kun je de kans daarop wel verkleinen. Autodieven zijn doorgaans op zoek naar een snelle buit, die ze ook gauw weer kunnen verkopen. Neem deze voorzorgsmaatregelen zodat hun oog minder snel op jouw auto valt en voorkom dat jij met schade blijft zitten:

1. Parkeer de auto op de juiste plek

De juiste parkeerplaats maakt veel verschil. Kun je kiezen tussen een doodlopende straat zonder verlichting, of een doorgaande weg met lantaarnpalen, kies dan voor de plek waar het meeste zicht op je auto is. Ook als je niet zelf je auto de hele tijd in de gaten kunt houden, zien andere mensen wat er gebeurt. Al duurt een auto-inbraak gemiddeld maar 1 minuut, dieven hebben een voorkeur voor plekken waar ze niet worden gestoord. Parkeergarage met camera-bewaking? Dat is een goede optie, zeker in de Randstad, waar de kans op auto-inbraak statistisch gezien groter is.

2. Laat de auto leeg achter

Auto-inbrekers zoeken naar alles wat ze kunnen verkopen, zelfs als het ze maar een paar tientjes opbrengt. Navigatiesystemen, laptops en telefoons zijn populair. Zorg ervoor dat je alle waardevolle spullen meeneemt uit de auto. Verstoppen onder de stoel heeft geen zin, want dat is de eerste plek waar autodieven zoeken en ze hebben vaak apparatuur waarmee ze die kunnen traceren.

Ook minder waardevolle spullen kunnen uitnodigend zijn: een weekendtas, een koffertje of een tas met wasgoed is voor inbrekers zeker de moeite om even te doorzoeken. Neem daarom alles mee uit de auto, en poets ook de ronde afdruk van de zuignap van het navigatiesysteem op je voorraam weg. Laat bovendien zien dat er niks te halen is door het handschoenenvakje open te laten. Heb je een stationwagen? Dek dan de spullen in de laadbak niet af, anders denken autodieven dat daar (duur) gereedschap ligt.

3. Kijk de polissen van je auto-verzekering na

Grote teleurstelling als blijkt dat de schade van een auto-inbraak niet onder de dekking van je autoverzekering valt. Heb je een WA-verzekering, dan vergoedt je verzekeringsmaatschappij geen schade door auto-inbraak, óók niet het ingetikte raampje of het geforceerde slot. Een verzekering met beperkt of volledig casco dekt diefstal van spullen die in je auto vastzitten, zoals de airbag of een ingebouwde radio of navigatiesysteem. Losse spullen, zoals een dure zonnebril, je laptop of een mobiele telefoon, valt onder je inboedelverzekering, maar dat verschilt per verzekeraar en per polis. Worden spullen op vakantie uit je auto gepikt, dan kun je nog nakijken of het onder je reisverzekering valt.

4. Doe de deur op slot en zet het alarm erop

Voor de hand liggende tip? Zo lijkt het, maar gek genoeg doet niet iedereen zijn auto goed op slot, laat staan dat altijd het auto-alarm erop wordt gezet. Ook als je de auto maar heel even alleen laat, moet je de deur op slot doen.

Als je door de binnenstad rijdt, is het een slim idee om de deuren op slot te klikken, want er worden veel spullen gestolen volgens de zogenaamde ‘Italiaanse methode’: op een scooter zigzaggen de dieven tussen auto’s die langzaam rijden of stilstaan, bijvoorbeeld bij een stoplicht, ze rukken de deur aan de passagierskant open en pakken de handtas of andere spullen die op de passagiersstoel liggen. Voordat je door hebt wat er is gebeurd, zijn ze alweer straten verder.

5. Leg je autosleutel in een blikje

Handig, de autosleutel ligt altijd in een bakje bij de voordeur, of hij hangt aan het haakje bij de kapstok. Helaas is dat voor een specifieke groep autodieven ook erg handig. Dit zijn gespecialiseerde inbrekers die geen raampje intikken of een slot forceren met een schroevendraaier, maar apparatuur hebben om het signaal van moderne autosleutels op te vangen, om op die manier het automatische slot open te klikken.
Ze komen dan later terug om allemaal apparatuur of onderdelen uit de auto te stelen: de airbag, het navigatiesysteem, het parkeersysteem, soms zelfs het complete dashboard met alle elektronica die erbij hoort. Door de sleutel in een blikje te leggen, kunnen ze het signaal niet oppikken.

En: doe aangifte van de inbraak

Als je de politie belt om te melden dat er in je auto is ingebroken, komt er geen politiemacht met zwaailichten of een rechercheteam voor sporenonderzoek naar je toe. In de meeste gevallen kun je de aangifte online doorgeven. Toch is het belangrijk om die aangifte wèl te doen: op die manier kan de politie een mogelijk patroon in auto-inbraken ontdekken. Ook worden bij politie-acties soms gestolen goederen gevonden, die door de informatie – uit de aangifte – weer bij de eigenaar worden bezorgd. Bovendien heb je de aangifte nodig als je iets wilt claimen bij je verzekering. Is je paspoort of rijbewijs uit de auto gestolen? Je hebt daarvoor geen aangifte meer nodig als je een nieuw exemplaar aanvraagt.

Samenvatting auto-inbraak voorkomen:

–    Parkeer de auto in het licht en in het zicht
–    Laat geen spullen in de auto achter (onder de stoel verstoppen is niet genoeg)
–    Controleer of autodiefstal is gedekt door je verzekering
–    Doe de autodeur op slot en gebruik het auto-alarm
–    Bewaar de auto-sleutel in een blikje, niet onbeschermd aan een haakje bij de voordeur

Lees ook

Startpagina geeft tips, maar is geen (financieel) adviseur. Raadpleeg een financieel deskundige voor juridisch advies.

 

Meer over: